Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Zon,Maan en Sterren in Bijbelprofetie

Zon,Maan en Sterren in Bijbelprofetie

Ratings: (0)|Views: 405 |Likes:
Published by guidobiebaut6843
Prof. Dr. J. M. Timmers geeft in zijn boek ’Symboliek en Iconografie’ de volgende definitie: ”... een symbool is een begrip, of de voorstelling daarvan, dat, een ander begrip vervangende, voor de waarnemende geest dit vervangend begrip samenvat” (J.J.M. TIMMERS, ’Symboliek en Iconographie’, Romen en Zn., 1947).
Prof. Dr. J. M. Timmers geeft in zijn boek ’Symboliek en Iconografie’ de volgende definitie: ”... een symbool is een begrip, of de voorstelling daarvan, dat, een ander begrip vervangende, voor de waarnemende geest dit vervangend begrip samenvat” (J.J.M. TIMMERS, ’Symboliek en Iconographie’, Romen en Zn., 1947).

More info:

Published by: guidobiebaut6843 on Dec 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2013

pdf

text

original

 
ZON , MAAN en STERREN in Bijbelprofetie
BETEKENIS VANZON, MAAN EN STERRENIN BIJBELPROFETIE
 
De nieuwe (jonge) maan op de derde dag van zijn zichtbaarheidFoto van ‘The Southern Sky’ van David Reidy & Ken Wallace
Alle rechten voorbehouden. (WERKDOCUMENT
DECEMBER 2010
)
1
 
ZON , MAAN en STERREN in Bijbelprofetie
 
Boven
: een totale zonsverduistering,
 
29 maart 2006
 
Midden:
 
Sterrenstelsel Bolhoop M13
Onder
: een maansverduistering, 8/9 november 2003
BETEKENIS VAN HEMELLICHAMEN IN BIJBELPROFETIE
Hoofdstuk I
Wat is de probleemstelling van dit lange gedeelte waarvan het grote aandeel slechts eenlijst is van Bijbelse beeldspraak en de uitleg ervan? Het gaat om de vraag wat de betekenis magzijn van de begrippen; zon, maan en sterren in enkele Bijbelse profetische uitspraken. Twee ervan2
 
ZON , MAAN en STERREN in Bijbelprofetie
zijn deze; Joël 2:28-32 en Handelingen 2:15-21. Dit zijn ze! Joël 2:28-32, leest volgens de NBGvertaling als volgt (bovenaan staat het kopje, De dag des HEREN):
”Daarna zal het geschieden,dat Ik mijn Geest zal uitstorten op al wat leeft, en uw zonen en uw dochters zullenprofeteren; uw ouden zullen dromen dromen; uw jongelingen zullen gezichten zien. Ook opde dienstknechten en op de dienstmaagden zal Ik in die dagen mijn Geest uitstorten. Ik zalwonderen geven in de hemel en op de aarde, bloed en vuur en rookzuilen. De zon zalveranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag desHEREN komt. En het zal geschieden, dat ieder die de naam des HEREN aanroept,behouden zal worden, want op de berg Sion en te Jeruzalem zal ontkoming zijn, zoals deHERE gezegd heeft; en tot de ontkomenen zullen zij behoren, die de HERE zal roepen.”
Endit is de vervulling in Handelingen 2:15-21 NBG vertaling:
”Want deze mensen zijn nietdronken, zoals gij veronderstelt, want het is het derde uur van de dag; maar dit is het,waarvan gesproken is door de profeet Joël: En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, datIk zal uitstorten van mijn Geest op alle vlees; en uw zonen en uw dochters zullen profeteren,en uw jongelingen zullen gezichten zien, en uw ouderen zullen dromen dromen: ja, zelfs opmijn dienstknechten en mijn dienstmaagden zal Ik in die dagen van mijn Geest uitstorten enzij zullen profeteren. En Ik zal wonderen geven in de hemel boven en tekenen op de aardebeneden: bloed en vuur en rookwalm.” De zon zal veranderen in duisternis en de maan inbloed, voordat de grote en doorluchtige dag des Heren komt. En het zal zijn, dat al wie denaam des Heren aanroept, behouden zal worden.”
 Gaat het hier behalve dat de Heilige Geest werkzaam is, ook nog om zonsverduisteringenof maansverduisteringen, dat zijn namelijk tekenen aan de hemel? Wat zijn dat voor fenomenen?Hier onder vanhttp://www.urania.be/(in 2006) enkele definities en illustraties om het teverduidelijken.
”Zonsverduisteringen De term ”zonsverduistering” is ongelukkig gekozen omdat er eigenlijk niets verduisterd wordt:beter zou zijn ”zonsbedekking” of ”maanovergang”. De traditie heeft echter ook haar rechten, endie zullen we hier respecteren.””Maansverduisteringen Een maansverduistering is geen bedekking of overgang, maar een échte verduistering: de zichtbaarheid van de maan vermindert omdat de maan in de schaduw van de aarde terechtkomt. Het betreft dus een "objectief" verschijnsel dat niet afhankelijk is van de positie van dewaarnemer. Iedereen die de maan ziet op het ogenblik van een maansverduistering, kan dit  fenomeen vaststellen.”
3

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->