Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Iblis Dan Jawatannya

Iblis Dan Jawatannya

Ratings: (0)|Views: 0|Likes:
Kenali iblis dengan lebih dekat, bukan untuk mendekatinya tapi untuk berhati-hati
Kenali iblis dengan lebih dekat, bukan untuk mendekatinya tapi untuk berhati-hati

More info:

Categories:Types, Speeches
Published by: Ahmad Khalilul Hameedy Nordin on Dec 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2010

pdf

text

original

 
iblis dan jawatannya
Editor :SerikandiUmar_rosnzaAku berlindung dengan Allah dari syaitan yang direjam. Iblis Azazil nekad untuk menjadi penderhaka, lalu dia meminta supaya Allah s.w.t. panjangkan umurnya hingga ke hari kiamatiaitu selagi wujudnya manusia.
Dia (Iblis) berkata(Al-Israk:62):
 ³Terangkan kepadaku inikah orang yang Engkau muliakan atas diriku? Sesungguhnya jikaEngkau memberi tangguh kepadaku sampai hari kiamat, nescaya benar-benar akan aku sesatkanketurunannya, kecuali sebahagian kecil.´ Permintaannya diperkenankan. Allah s.w.t. murkakepada syaitan laknatullah di atas sifatnya yang sombong, degil dan dengki.
Firman Allah:
 
³Pergilah, siapa di antara mereka yang mengikuti kamu maka sesungguhnya neraka jahanam adalah balasanmu semua, sebagai suatu pembalasan yang cukup.´ Lalu IblisAzazil dihalau dari syurga.Allah berfirman (Shaad:77-78):
 ³Kalau demikian, keluarlah engkau dari syurga, kerana sesungguhnya engkau adalah makhluk yang direjam. Dan sesungguhnya engkau ditimpa laknat-Ku terus menerus hingga ke harikiamat.Alam syaitan yang ghaib itu berpusat di empayar Iblis. Iblis laknatullah mengetuai kerajaannyaselaku maharaja hingga ke hari kiamat. Ianya tiada pilihanraya di mana ada syaitan yangmencabar kerusinya. Iblis duduk di singgahsana memberi arahan dan terima laporan daripadasyaitan yang berkhidmat untuknya, persis seorang presiden sebuah negara. Iblis mempunyai barisan menteri kanan yang setiap satunya mempunyai kerajaan tersendiri yang bernaung di bawah empayar Iblis.
Lima menteri kanan itu terdiri daripada anak-anaknya sendiri. Mari kita mengenalimenteri-menteri ini:
 
1. Dasim
 Malaun ini dikatakan anak emas Iblis laknatullah. Kenapa? Dasim serta seluruh rakyatkerajaannya berperanan memutuskan ikatan perkahwinan. Iblis sangat benci, berang dan dengkisetiap kali ijab kabul dilafazkan. Si laknat ini tidak mengenal erti putus asa dalam menimbulkanrasa benci dan marah antara suami isteri. Apabila lafaz talak dijatuhkan, maka itulah kemuncak kegemilangan bagi kerajaan Dasim yang terkutuk.
2. Al-A¶war
 Membentuk dan memudahkan laluan zina dan keruntuhan moral ialah tugas kementerian sidurjana ini. Gembiralah Iblis apabila zina berleluasa dan lahir anak-anak luar nikah, kerana itu petanda keturunan Adam pincang.
3. Maswath
 Anak Iblis yang satunya ini merupakan pakar jurusan menipu. Dia dan pengikutnya sentiasamembisikkan fitnah, khabar angin dan penipuan sehingga tersebar luas dalam kelompok manusia. Permusuhan dan sangka buruk sesama manusia merupakan matlamat hidupnya.
 
4
. Zalnabur
 Si terkutuk ini pula dan kakitangannya berkeliaran menghasut manusia hingga tercetusnya caci-maki, pertengkaran dan pembunuhan. Pusat operasinya adalah di tempat-tempat tumpuan orangramai, seperti di pasar atau shopping mall.
5. Tsaba
 Geng syaitan ini memburu orang yang ditimpa musibah atau masalah. Mangsa banjir, mangsatanah runtuh, mangsa rogol mahupun mereka yang kematian orang tersayang termasuk dalamsenarai µmost wanted¶ Tsaba. Mempraktikkan strategi yang menimbulkan buruk sangka terhadapAllah, manusia yang terpedaya akan mengeluh atas takdir diri dan menyalahkan Allah s.w.t. atassemua yang terjadi.Tidak ada yang terlepas dari gangguan syaitan kecuali mereka yang dilindungi Allah s.w.t.Sebenarnya sejak dilahirkan, setiap bayi ditemani seekor syaitan bernama µqarin¶ (syaitan iniumpama µbaby sitter¶ berbanding syaitan-syaitan lain yang mempunyai tugas tersendiri). Hanyaselepas nyawa terpisah dari badan, tugas µqarin¶ dikira beres.
Rasulullah s.a.w. bersabda:
 ³Tangisan bayi ketika kelahirannya (adalah akibat perbuatan jahat) dari syaitan.´ (RiwayatMuslim dari Abu Hurairah r.a.)³Setiap anak Adam pasti akan ditusuk di bahagian tepi (badannya) dengan jari-jarinya (Iblis)ketika dilahirkan, melainkan Isa bin Maryam sahaja. Iblis telah cuba melakukan tusukan tetapitusukannya telah terhalang´. (Riwayat Al-Bukhari daripada Abu Hurairah r.a.)Alam syaitan yang ghaib itu berpusat di empayar Iblis. Iblis laknatullah mengetuai kerajaannyaselaku maharaja hingga ke hari kiamat. Ianya tiada pilihanraya di mana ada syaitan yangmencabar kerusinya. Iblis duduk di singgahsana memberi arahan dan terima laporan daripadasyaitan yang berkhidmat untuknya, persis seorang presiden sebuah negara. Iblis mempunyai barisan menteri kanan yang setiap satunya mempunyai kerajaan tersendiri yang bernaung di bawah empayar Iblis.Lima menteri kanan itu terdiri daripada anak-anaknya sendiri. Mari kita mengenali menteri-menteri ini:1. DasimMalaun ini dikatakan anak emas Iblis laknatullah. Kenapa? Dasim serta seluruh rakyatkerajaannya berperanan memutuskan ikatan perkahwinan. Iblis sangat benci, berang dan dengkisetiap kali ijab kabul dilafazkan. Si laknat ini tidak mengenal erti putus asa dalam menimbulkanrasa benci dan marah antara suami isteri. Apabila lafaz talak dijatuhkan, maka itulah kemuncak kegemilangan bagi kerajaan Dasim yang terkutuk.2. Al-A¶war Membentuk dan memudahkan laluan zina dan keruntuhan moral ialah tugas kementerian sidurjana ini. Gembiralah Iblis apabila zina berleluasa dan lahir anak-anak luar nikah, kerana itu petanda keturunan Adam pincang.3. MaswathAnak Iblis yang satunya ini merupakan pakar jurusan menipu. Dia dan pengikutnya sentiasamembisikkan fitnah, khabar angin dan penipuan sehingga tersebar luas dalam kelompok manusia. Permusuhan dan sangka buruk sesama manusia merupakan matlamat hidupnya.4. Zalnabur 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->