Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Zgjidhja e Zgjedhjeve - Dalja Nga Kriza

Zgjidhja e Zgjedhjeve - Dalja Nga Kriza

Ratings: (0)|Views: 50 |Likes:
Published by Bahri Gashi

More info:

Published by: Bahri Gashi on Dec 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/25/2010

pdf

text

original

 
Zgjidhja
e zgjedhjeve - dalja nga kriza
Bahri M.Gashi / 25.12.2010Zgjedhjet, operacioni pati sukses, por pacienti vdiq, demokracia
Gjadhe parapërfundimit të një procesi zgjedhor i cili u manifestua me një sërë parregullsish dhe si rezultat i një vargë ankesash për 
“deformim serioz të procesit”
dhenë pamundësi të
“ruajtjës së votës së lirë”
, ilegjitimiteti i
“votës së lirë”
ka mundësi tëmos mund të funksionalizohet dhe kjo situatë e cila e ka dëmtuar rënparimin edemokracisë dhe vet sistemin zgjedhorë duhet ketë një
“zgjidhje kulturuar demokratike”
dhe të jemi shembulli i daljës nga kjo situatë e pa zakontë për demokracinënë shetin tonë të ri.
Cila do të ishte rruga e drejtë e daljes nga kjo situatë politike të
“ilegjitimitetit  zgjedhor” 
Ekzistojnë disa mundësi - opsione demokratike që kjo situatë të ketë zgjidhje parimore.pari ajo po ndodtani me sanimin rinumrimin e dyzet rqindë tëvendvotimeve, dhe rivotimi në disa komuna si Skënderaj, Drenas,Deçan dhe Lipjan do tëmundohet që të rikthehet në vend besueshmëria dhe kredibiliteti i
“votës së lirë” .
 Nëse subjektet politike pranojnë këtë rezultat tani më të sanuar nga deformimi faktik duhet të shkohet pas certifikimit të rezultateve në krijimin e kualicionit të gjerë në mesPDK –së AKR-së minoriteteve dhe deputetëve veq e veq nga disa subjekte politike,kualicion ky që në shkrimet e mia e kam quajtur 
“kualicion të shëndetshëm 2011-2114”
 Së dyti nëse KQZ-ja nuk do të arrijë të siguroj
“rezultate kredibile”
edhe nga pjesa e dytëe rizgjedhjeve që të rikthej besueshmërinë pas certifikimit të rizgjedhjeve të 9 Janarit,ekziston një zgjidhje sipas parimit të përfshirjës të një spektri më të gjerë subjektesh politike që do kishte synim
“rikthimin e mundshëm të legjitimiteit të zgjedhjeve”
memarrëveshje politike brenda subjekteve partiake
 
me krijimin e një qeverie kykryeministër do të ishte padyshim lideri Thaqi i cili do të krijonte institucione me një president konsensual dhe me një kuvend të
unitetit ndërpartiak parlamentarë”
Mandatari i ri i qeverisë PDK -ja e cila doli me përqindje më të madhe në zgjedhje,njëkohësisht si bartës
 
kryesorë politik pas rezultateve të zgjedhjeve të 12 dhjetorit dhe
 
ankesave për 
“deformimin e votës së lirë”
të ketë një zgjedhje të pranueshme për të gjithasubjektet politike që ishin pjesë e sistemit ku tani më të gjitha subjektet politike kush më pak e kush më shumë ishin fajtore për deformimin e demokracisë – votës së lirë.Qeveria e ardhshme e kryeministrit dhe liderit të PDK-së Thaqi do të duhej të krijohetsipas modelit të një
“qeverie të unitetit politik”
të afatizuar duke përfshirë edhe LDK –nëduke i tejkaluar ndasitë elektorale dhe kështu kjo qeveri do të garantonte përfundimin e
“bisedave pas-statutore me Serbinë”,
 
“modifikimin e ligjit - sistemit zgjedhor”,“procesin e regjistrimit të popullsisë”
dhe
“liberalizimin e vizave”
. Këto katër prioritetestrategjike të karakterit nacional të Kosovës do të mund të përfundonin në një mandat dyvjeçarë sa edhe do të kishte mandat kjo
“qeveri e unitetit politik”.
 Gjatë kësaj faze dy vjeqare Kosova do të krijnte të gjitha parakushtet ligjore e faktike nëkushte dhe klimë të përshtatshme politike për ti mbajtuar zgjedhjet e lira dhe demoktarikenë pesëvejtorin e pavarësisë së Republikës së Kosovës.Kryeminstri Thaqi duhet tregoj se me vërtetë ëshlider dhe politikan përtej përmasave politikave partiake, por si një
“vizionar politik nacional”
ai duhet tashqyrtoj propozim me vetmin llim ruajtjës
“kohezionit politik”
edemokratik në Kosovë.Ai me këtë shembull do ti tregonte botës së qytetruar demokratike miqëve tanë dhealeatëve të shtetit të Kosovës dhe populli të saj se Kosova e ka merituar dhe di tërrespektoj vlerat themelore të demokracisë. Duke qenë një negociator i shkëlqyeshëm politik e diplomatik, kryeminstri Thaqi duhet ta ketë si model këtë
“propozim racional”
icili do të reflektonte pajtueshmëri dhe unitet brenda spektrit politik dhe qytetarëve në përgjithësi. Ai me këtë veprim politik e strategjik jo që do të krijonte përshtypjet reale tënjë lideri të pakontestuar Kosovë, por pas mandatit kësaj qeverie
“të unitetit  politik”
do ti garantohej edhe mandani i ardhshëm katër vjeqarë, si një lider që diti tëunifikoj dhe ruaj çdo eskalim të situatës së tanishme politike të brisht e cila do të mund tëqonte vendin në mohimin vlerave politike dhe ti’u përngjanin skenareve politike që kurrënuk kanë qenë pjesë e shoqërisë sonë. Skenarët e kohëve të fundit të lansuar në mediattona lidhur me dosjet në Maqedoni, skenaret e porositura të Dick Martit për ti poshtëruar vlerat e UÇK –së pikërisht në fazën e testit të parë të demokracisë së shtetit të Kosovësdhe përpara bisedave pas-satutore me Serbinë, kjo e fundit është duke shfrytëzuar mirë
 
rrjetin e shërbimeve të inteligjencës së saj e cila po tenton të krijoj situata të pa qena nëKosovë, Shqipëri dhe Maqedoni në mënyrë që Serbinë ta paraqesë më me ndikim dhefavorite në prag të bisedimeve në mesin e të pabarabartëve. Në këtë situatë të ndërlikuar politike, kryeminstrit Thaqi i duhet edhe një vëmendje dhevigjilencë e vetmohimit politik dhe sakrificë për ta ruajtur siq e ka bërë edhe paraprakisht për ta ruajtur ekuilibrin dhe kohezionin kushtetues shtetit. Nuk kam dyshim sekryeministri Thaqi për intersin e shtetit duhet ta zgjidhë këtë situatë ngase koha do tatregoj se kjo
“zgjidhje e unitetit politik”
do të ishte më e mira dhe
“shëruesi i plagëve të demokracisë”
në Kosovë dhe njëkohësisht pengimi i relizimit të skenarëve të shërbimeveSerbo – Ruse për krijmin e një imazhi negativ të Kosovës. Në anën tjetër lideri, Isa Mustafa dhe subjekti i tij LDK -ja do të duhej të reflektoj mëshumë vlera politike të unitetit përtej vetës dhe jo të sillet me gjuhën e injorimit dhe tëmospajtimit nga se
“kultura politike”
bazohet mbi bazën e komunikimit dhe jo të izolimitdhe goditjeve nga foltoret e ndryshme politike. paktën kjo gjuhë e tanishme e
“shprehjeve të ulëta”
nga pasiguria e rezultatit zgjedhor kurr nuk ka reflektuar si mjet ikomunikimt nga e kaluara e LDK –së. Modeli unik i
“unitetit politik”
dhe jo i fyrjeve, i
“kulturës së komunikimit”
i
“të menduarit për Kosovën”
e jo për partinë, padyshim seishte modeli tradicional i presidenti historik Rugova, model ky që duhet ta instaloj çdosubjekt politik në Kosovë, ndonëse tani më së shumti e ka të instaluar si model PDK –jaEdhe subjektet e tjera politike si AAK në veçanti dhe AKR –ja së fundi duhet tëreflektojnë racionalitet politik dhe të tejkalojnë vetvetën e tyre me
“politika kreative të matura”
në interes të shtetit.Si duket sfida e brendshme politike Kosovare e mos
“pajtimit politik”
nuk mbetet vetëmLDK –ja duke menduar akoma në
“dominimin politik”,
por një e tillë si Vetvendosja ecila po manifestohet me
“politikat mohuese”.
Kjo politikë e re dhe energjike, e tipit tërevolucionit civil, iracionalitetit politik, të karakterit të mohimit të çdo gjëje që ështëkrijuar, madje diskutabile edhe krijimi i “shtetit” si derivat i pakos së presidentit Ahtisari,kanë hyrë në
“betejën e madhe politike
me koncepte krejtësisht ndryshe nga realiteti ikrijuar në hapsirat gjeostrategjike shqiptare. Politika aktuale e Vetvendosjës e konceptuar 
“njëshmërinë e argumentit”
 pa opcione ndryshe, aktualisht nuk i duhet sistemit politik  pluralist instaluar Kosovë. Orientimet e tyre politike duke luajtur me ndjenjat

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->