Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
21Activity
P. 1
Zborovján Ferencné - Fizioterápiás ismeretek gyógymasszőrök számára (2002, 44 oldal)

Zborovján Ferencné - Fizioterápiás ismeretek gyógymasszőrök számára (2002, 44 oldal)

Ratings: (0)|Views: 8,425|Likes:

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Gyalai Anikó Orsolya on Dec 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2013

pdf

text

original

 
FIZIOTHERAPIÁS ISMERETEK GYÓGYMASSZŐRÖK  SZÁMÁRA
Készítette: Zborovján FerencnéGyőr, 2002
 
Fizioterápiás ismeretek – gyógymasszőrök számára
1.Fizioterápia fogalma, helye a mozgásszervi betegségekben szenvedők kezelésében
2.
Fizioterápia és fizikoterápia fogalma, az egyes eljárások felsorolása3.Balneoterápia, hidroterápia. Azonosságok és különbözőségek 4.Hidroterápia törnete5.Hidroterápia hatásai6.Különböző hőfokú fürdők élettani hatása, alkalmazásuk.7.Hidroterápia javallatai
8.
Hidroterápia ellenjavallatai9.Borogatások, pakolások fajtái, javallatai, kivitelezése10.Paraffin-pakolás hatásmechanizmusa, kivitelezése, parafango.11.Zuhanykezelések fajtái, kivitelezése12.Vízalatti vízsugármasszázs, kivitelezése, javallatok, ellenjavallatok 13.Szénsavas fürdők fajtái, hatásmechanizmusa, javallatai, ellenjavallatai.14.Súlyfürdőkezelés. Kivitelezése, javallatai, ellenjavallatai.15.Gyógyszeres fürdők.16.Balneoterápia fogalma. A legismertebb magyarországi, budapesti fürdők.17.Termálvíz, ásványvíz, gyógyvíz fogalma.
18.
A gyógyvizek kémiai összetétel szerinti osztályozása, hatásai.19.Balneoterápia javallatai, ellenjavallatai.20.Fürdőkúra, fürdőreakció, fürdőfáradtság. Komplex kezelés.21.Ivókúra.22.Inhalációs kezelés, klímaterápia, barlangterápia, fototerápia.
23.
Iszapkezelések kivitelezése, javallatai, ellenjavallatai.24.Elektroterápia, kis- és nagyfrekvenciás kezelések. TENS.
2
 
1.Fizioterápia fogalma, helye a mozgásszervi betegségekben szenvedők kezelésében
Fogalma: a görög „füzosz” = természet szóból ered. Így nevéből adódóan a természetenergiáit felhasználó gyógykezelést jelentA fizioterápia a gyógs lesibb ága, hiszen a természet erőit r az ősember isfelhasználta (bár kezdetben mindezt ösztönösen és nem tudatosan végezte)Pl. nap, levegő, víz és a klíma hatását használta fel megerősödéséhez, gyógyulásához, atermészetben található növények közül tapasztalati úton hosszú idő során sikerült kiválasztaniazokat, amelyek tápláléknak alkalmasak, azokat amelyeknek gyógyító- vagy mérgező hatásttulajdonítottak.Az emberiség a világ kezdete óta ismerte a melegnek és a hidegnek az emberi testre gyakorolthatását, valamint a síkvidéken, hegyekben vagy a barlangban kialakuló klíma eltérőségét,eltérő hatását az emberi szervezetre.Így elmondha, hogy a fizioterápia egyidős az emberiséggel, azonban az évszázadok,évezredek során a tudományok fejlődésével a természet adta jótékony hatások egyre inkábbtudatosan, korszerű eszközök bevonásával állíthatók a gyógyítás szolgálatába.A természetbe többféle energiát találhatunk, amelyeket a fizioterápia részben eredeti, részbenmesterségesen előállítva alkalmaz.
-
Kémiai energiák (pl. gyógyvizek, gyógyföldek, gyógyiszapok)
-
Mechanikai energiák (pl. aktív és passzív mozgás – gyógytorna, masszázs)
-
Hőenergia (hideg, meleg hatás, napfény, termálvíz)
-
Elektromos energia (mesterségesen előállított mágneses energia)
-
Atomenergia (radioaktív sugárzás, radiokatív gyógyvizek)A fentiekből adódik, hogy a fizioterápia az egész emberi testre, annak mindenszervrendszerére hatással van, hiszen az emberi szervezet összefüggő egységes rendszer.Mégis elsősorban a mozgásrendszeri, mozgásszervi betegségek kezelésében terjedt el alegszélesebb körben.A mozgásrendszer aktív és passzív összetevői az izmok és a csontok, illetve a köztük lévőösszeköttesek az izületek az életkor előrehaladásával egy természetes koson,elhaszson mennek kereszl. Ugyanakkor a természetes és mestergeskörnyezetünkben lévő hatások, a helytelen életmód (mozgásszegénység, elhízás, urbanizációsártalmak stb.) gyakran mozgásszervi megbetegedések kialakulásához vezetnek.A természetben megtalálható energiák a természetüknél fogva alkalmasak a mozgásszervi betegségek kezelésére.A fizioterpáia leggyakrabban csak tüneti kezelést jelent, csak ritkábban jelent oki terápiát,ettől függetlenül a mozgásszervi betegségek leggyakoribb, legkínzóbb tünete a fájdalom és amozgáskorlátozottg, így a fizioterápia nyújtotta lehetőségek széles rhát lehetfelsorakoztatni a beteg gyógyítására, az állapotának javítására, vagy stabilizálására.Az elektroterápia, a hőterápia, a különböző pakolások, gyógyfürdők, masszázs stb.alkalmasak arra, hogy az izomzat vérellátást javítsák, az izom stimulálását elősegítsék, a beszűkült izületi mozgások terjedelmét bővítsék.A fizioterápia szinte egyidős az emberiséggel, azonban csupán a XIX – XX. századra vált azorvostudomány önálló tudományágává.
3

Activity (21)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
13Scorpion13 liked this
Zsolt Czira liked this
13Scorpion13 liked this
Olgyay Éva liked this
Olgyay Éva liked this
Gábor Erdős liked this
Niki Kiss liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->