Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
DDT

DDT

Ratings: (0)|Views: 175|Likes:
Published by jurjl

More info:

Published by: jurjl on Jan 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2015

pdf

 
 Jurj Lucian
DDT
Diclor-Difenil-Tricloretanul
denumirea prescurtată
DDT
este un insecticid care afost folosit din anii 1940 ca un toxic de contact. Datorită efectului său eficient încombaterea insectelor şi toxicităţii reduse faţă de mamifere ca şi costului relativredus de producere a fost folosit pe scară largă timp îndelungat. Dezavantajul DDT-ului constă în stabilitatea chimică, remanenţei şi efectului de cumulare în sol,alimente şi corpul uman. In decursul timpului s-a constat că unele derivate chimicerezultate prin descompunerea lui cauzează tulburări endocrine, s-a presupus că aravea şi un efect cancerigen. Toate aceste efecte secundare nedorite au dus în anii1970 la interzicerea utilizării DDT-ului în ţările industrializate, iar din anul 2004 prin„Convenţia de la Stockholm” s-a interzis folosirea lui pe tot globul ca şi combaterieainsectelor care sunt vectori ai unor boli transmisibile, ca de exemplumalariasautifosul exantematic.
Istoric
Pentru prima oară DDT-ul a fost sintetizat în anul 1874 de chimistul austriac Othmar Zeidler.Efectul său insecticid a fost observat în anul 1939 de elveţianul „Paul Hermann Müller” care primeşte pentru această descoperire în anul 1948 premiul Nobel în medicină. Firma „J. R. GeigyAG” unde a lucrat Müller scoate pe piaţă de DDT-ul sub denumirea comercială „Gesarol” şi„Neocid”. InGermaniacare era preocupată de combaterea gândacului de Colorado, interesul eradeosebit de mare pentru noul insecticid, astfel a fost solicitat de la firma producătoare o cantitatede 10.000 tone de Gesarol, ceace depăşea posibiltăţile de producţie a firmei „J. R. Geigy AG”care va însărcina firma „ Schering AG” de a produce cantitatea necesară de insecticid.
Agricultură
La data de 1 august 1945 „War Production Board” din SUA admite producerea liberă a DDT-ului, produs devenit renumit prin rezultatele obţinute în combaterea malariei şi tifusului dintimpul războiului. FDA „Food and Drug Administration” are unele rezerve cu privire la DDT,fiind deja stabilit procesul de cumulare al insecticidului în lapte şi organismul uman, dar peatunci FDA nu era autorizată de a interzice producerea unui produs suspect, dar se stabileşte procentul maxim admis de 7 ppm în alimente. Preţul DDT-ului care era de 1 US-$ / pfund scadeajungând pe la mijlocul anilor 1950 să fie de numai 0,25 US-$. In anii 1960 DDT-ul era deceniiîntregi cel mai folosit insecticid dinagricultură,cantitatea utilizată fiind între 0,5 - 35 kg DDT/ha. în regiunile bântuite de malarie această cantitate era de patru ori mai mare.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Andreea Lupo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->