Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cerita Jasa Guru

Cerita Jasa Guru

Ratings:
(0)
|Views: 1,248|Likes:
Published by Shahrin Navara

More info:

Published by: Shahrin Navara on Jan 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/15/2013

pdf

text

original

 
1
 JASA GURU
 
Assalamualaikum warah matullahi wabarakatuhSaya akan menyampaikan sebuah cerita yang bertajuk ´Jasa Guruµ.Saidina Ali R.A pernah berkata bahawa ´Ana abdu man allamani walauharfanµ.yang bermaksud : ´Aku adalah hamba kepada sesiapa yang pernahmengajarku walaupun satu hurufµ.Kata-kata Saidina Ali ini menunjukkanbahawa betapa wajibnya kita semua untuk menghormati guru kerana merekatelah banyak berjasa kita.Jasa guru tidak akan dapat kita balas dengan nilai hartadidunia ini kerana mereka memberikan kita ilmu yang amat berharga dan takternilai.Ilmu itu sesuatu yang amat di tuntut untuk kita mencarinya semenjakdilahirkan sehingga ke akhir hayat.Islam menganjurkan umatnya agar sentiasa berusaha mencari ilmu pengetahuandi samping berusaha untuk mempertingkatkan kemahiran dan penguasaan diridalam pelbagai bidang. Selain itu, ilmu pengetahuan juga merupakan kuncikepada kebahagiaan hidup manusia di dunia, kerana sekiranya kita hidup tanpailmu, kemungkinan kita pada hari ini masih lagi berada dalam kemunduran dankemiskinan. Oleh itu, jelaslah kepada kita bahawa ketinggian ilmu pengetahuanmerupakan ukuran yang sangat penting dalam membezakan antara kemajuandan kemunduran bagi sesuatu bangsa dan negara.kerana itu, Allah s.w.t. telah mewajibkan kita menuntut ilmu sebagaimana SabdaRasulullah s.a.w. dalam sebuah Hadis :"
      :        
" .( Riwayat Ibni Majah )
Maksudnya
:
 
" Dari Anas bin Malik r.a. dia berkata : Telah bersabda Rasulullah s.a.w.menuntut ilmu adalah satu kefardhuan ke atas setiap Muslim dan muslimat " .
 
2
Apabila kita berbicara tentang ilmu dan pendidikan bererti sekaligus kitameletakkan
p
ara
uru
dan pendidik sebagai golongan yang amat pentingsebagai agen pembangunan dan perubahan minda ummah.Tugas seorang pendidik bukanlah satu Tugas yang mudah dan bukan bolehdilakukan oleh semua orang. Justeru itu, kerjaya sebagai seorang pendidikdianggap sebagai satu tugas yang sangat mulia dan istemewa. Lebih-lebih lagidalam era yang penuh mencabar ini, menuntut pengorbanan dan komitmenyang padu dalam mendidik anak bangsa menjadi insan yang cemerlang,berwibawa dan sentiasa mendapat petunjuk serta keredhaan dari Allah s.w.t.Kerana itu, kita seharusnya bersyukur di atas pengorbanan dan jasa guru yangtelah mendidik serta membimbing kita menjadi manusia yang baik pada hari ini.baik guru yang terlibat secara langsung mendidik kita di sekolah mahupundiperingkat University dan tidak kurang penting juga kepada guru yangmengajar kita mengenal membaca ayat-ayat Al-Quran, fardhu ian dansebagainya. Tampa bimbingan dan tunjuk ajar dari mereka kita tidakmempunyai asas yang kuat untuk mengamalkan kefardhuan asas dalam Islam . Justeru, kita haruslah mengenang jasa guru yang telah berjasa kepadakita.Menghormati guru adalah sesuatu yang amat dituntut oleh islam danmerupakan satu penghargaan dan pengiktirafan terhadap pengorbanan sertakomitmen warga pendidik dalam mengembeling tenaga membentuk anak-anakbangsa menjadi manusia yang berguna kepada agama, bangsa dan negara .Pada hari ini kita semua tidak dapat menafikan bahawa perubahan terusberlaku, tanggungjawab dan peranan pendidik sememangnya mencabarberbanding era sebelumnya. Kesan globalisasi dan perkembangan ICT menuntutsemua warga pendidik berusaha gigih bagi menghasilkan anak didik yangbenar-benar berilmu, berakhlak mulia, mempunyai jati diri, dan mampubersaing pada peringkat nasional mahupun global. Justeru itu, peranan pendidik bukan sahaja mengajar subjek yang telahditetapkan oleh pihak sekolah,
 
tatapi mereka juga bertindak mendidik mindadan membina syahsiah pelajar. kita sedar bahwa masa depan pelajar, masadepan bangsa dan negara adalah berkait rapat dengan corak didikan guru padahari ini. Kerana itu, guru sebagai agen perubah minda adalah sangat dituntutagar menguasai pelbagai kemahiran demi mencapai wawasan negara khususnyadalam era revolusi maklumat dan teknologi masa kini.
 
3
Pada kesempatan ini, saya ingin menyeru sahabat-sahabat semua agar sentiasamenghormati guru dan mengenang jasa mereka serta sentiasa berusaha untukmenambah ilmu pengetahuan dari masa kesemasa, kerana kita sedar bahawailmu yang ada pada diri kita ini sebenarnya hanyalah sedikit. Ini jelassebagaimana firman Allah dalam surah al-Kahfi ayat : 109 :
Maksudnya
:
 
" Katakanlah wahai Muhammad,
 
kalaulah semua jenis lautan menjaditinta untuk menulis kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itusebelum habis kalimah-kalimah Tuhanku, walaupun kami tambahi lagi dengan lautanyang sebanding dengannya sebagai bantuan".
Dari ayat tersebut, gelas menunjukkan bahawa ilmu itu sangat luas dan banyakyang perlu diterokai. Maka jalan terbaik untuk meluaskan penguasaan ilmupengetahuan ialah dengan belajar dan menuntut ilmu secara berterusan.Ilmu itu pula tidak dapat dipisahkan dari keberkatan.Jika kita tidakmenghormati guru,maka keberkatan itu tidak akan datang dengan rahmah.Olehyang demikian, jasa guru perlu kita kenang sepanjang zaman.
S
ahabat-sahabat
 
sekalian,
 
Memandangkan kedudukan guru itu sangat mulia, maka sawajarnya merekadihormati dan dikenang jasanya sepanjang hayat. Oleh itu, marilah sama-samakita berdoa kehadrat s.w.t. agar mereka yang telah mendidik kita baik darikalangan ibu bapa mahupun guru-guru mendapat rahmat dan pertolongans.w.t. sepanjang masa. Manakala bagi guru-guru yang telah kembali rahmatullahsama-samalah kita mendoakan semoga roh mereka dicucuri rahmat s.w.t.Manakala bagi pelajar-pelajar hendaklah sentiasa menghormati para guru dantahu membalas budi guru dengan menjaga adab-adab yang diajar oleh Islamdiantaranya :1.
 
Pelajar hendaklah mendahului memberi salam apabila bertemu denganguru.2.
 
Pelajar hendaklah menjaga maruah guru dan jangan sekali-kali cubamencari kesilapan dan keaiban guru.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
nuramirahalias liked this
Zainuddin Zainal Abidin liked this
Tgk Lhok Nibong liked this
Ab Fathah Mat Hussin Mohamed liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->