Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Lectie Leadership

Lectie Leadership

Ratings: (0)|Views: 11|Likes:
Published by Mihaela Pojar

More info:

Published by: Mihaela Pojar on Jan 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2011

pdf

text

original

 
Lectia de leadership cu amiralul Yamamoto şi amiralulNimitz
La începutul lunii iunie 1942, avioanele de recunoaştere ale SUA au identificat o uriaşă flotă japoneză de 185 de nave, inclusiv nouă nave de război şi patru portavioane, care se îndreptaspre insulele Midway din centrul Pacificului. Aflată sub comanda Amiralului YamamotoIsoroku, comandant şef al flotei japoneze şi creierul din spatele atacului de la Pearl Harbour,misiunea acelei armade părea a fi aceea de a transforma insulele în rampă de lansare ainvaziei din Hawaii.
 În dimineaţa de 4 iunie, avioanele de pe portavioanele japoneze au lansat un atac asupra pistelor de pe Midway, iar avioanele americane aflate pe Midway şi trei portavioane americane din Flota Pacificului, sub comanda Amiralului Chester W. Nimitz, au atacat flota japoneză. Atacul japonez a provocat daune bazelor de pe insulă, dar nu a reuşit să împiedice avioanele americane să alimenteze şi să se alăture din nou luptei. Bombardierele americane erau mult mai incisive. Într-un atac ce adurat cinci minute, au distrus trei portavioane inamice. Pe al patrulea l-au scufundat după câteva ore.
Victoria americană de la Midway a fost punctul de turnură din războiul care se desfăşura înPacific. A fost o victorie nesperată, deoarece dispunând de doar zece nave (trei portavioane şi patru crucişătoare mari) şi avioanele de pe Midway, americanii au distrus toate cele patru portavioane ale lui Yamamoto, două crucişătoare şi trei distrugătoare, pierzând doar  portavionul Yorktown şi un distrugător. A fost o confruntarenavală neobişnuită, deoarece în timpul acelei lupte de două zile, cele două flote nu s-auapropiat niciodată suficient de mult încât să schimbe foc direct, cu atât mai puţin să se vadă.Radioul a jucat de asemenea un rol interesant în acea bătălie. Avantajul atacului-surpriză, în privinţa căruia Yamamoto se aştepta pe bună dreptate să fie crucial, înşelându-se însă că va fide partea sa, a ajuns de partea americanilor. Nimitz, un ascultător înrăit al „semnalelor slabe“,monitoriza mesajele emise de japonezi prin radio şi, în consecinţă, ştia dinainte că urma unatac şi avea posibilitatea să se pregătească pentruluptă.Mai mult, chiar pe parcursul întregii bătălii, radioul a fost utilizat în mod mai inteligent deamericani decât de japonezi. Distanţa dintre comandanţi şi forţele aeriene pe care le dirijauîngreuna orchestrarea directă a unui atac. Tradiţia militară japoneză, care presupuneaatotputernicia comandantului, îl obliga pe Yamamoto să încerce să procedeze astfel, dar dincauza ritmului în care se desfăşoară o astfel de bătălie ordinele sale pur şi simplu nu făceaualtceva decât să semene derută în rândul piloţilor săi. Nimitz şi contra-amiralul Raymond S.Spruance, comandantul flotei americane de portavioane, nu au încercat câtuşi de puţin sădirijeze în mod direct bătălia, ci au stabilit reguli simple de comunicare: menţineţi toatecanalele radio deschise; ascultaţi, dar nu rostiţi nici un cuvânt decât dacă sunteţi atacaţi de bombardierele inamice sau dacă sunteţi în poziţia de a ataca o navă duşmană.Aceste reguli au fost decisive, deoarece au generat o dinamică puternică, prin care s-a pututstabili o organizare individuală între avioanele americane, care le-a permis să se replieze rapidîn zone vitale ale spaţiului aerian.Deşi erau depăşiţi numeric, piloţii americani se puteau manifesta sub forma unei forţecopleşitoare acolo unde era cu adevărat nevoie de ei.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->