Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dnevni list [broj 3395, 17.1.2011]

Dnevni list [broj 3395, 17.1.2011]

Ratings:
(0)
|Views: 977|Likes:
Published by Tiskarnica

More info:

Published by: Tiskarnica on Jan 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2012

pdf

text

original

 
Dnevni
Dnevni
list
list
www.dnevni-list.ba
BROJ 3395
ISSN 1512-8792Cijena
1 KM, 5 KN, 0,5 EUR
 Ponedjeljak • 17. 1. 2011.
KONTRASTAV
Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH, i Anto Lozančić, zastupnikHSS-NHI-ja, govore o vrućoj političkoj sceni u Srednjobosanskoj županiji, pritiscima, izdajnicima…
Da ima jedinstvaHrvata, bez nasse ne bi mogledonositi odlukeZa nejedinstvoHrvata krivac jepredsjednikHDZ-a Lovrinović
    8 .  -    9 .   s    t   r .
Danas se u Parlamentu sastaju lideri parlamentarnih stranaka
DAN “D”
Dogovorili razlaz?!
2. - 3. str.
Teške optužbeObećanjaŽalosno
Optužnicaprotiv AnteGotovine zazločine u BiH?Projektikoji bi trebalioživjeti grad
    7 .   s    t   r .
Dinamo je omiljenu Hercegovini
Vahid Halilhodžić
26. str.
Od sredinetjedna ponovnosnijeg i povratakna zimsketemperatureStjepan Krešić:Znam da mepodupire dioPredsjedništvaHDZ-a 1990.!
UpozorenjePolitika
Ponovno slijeditemperaturni šokKriza udevedesetci
4. str.6. str.
LJUDI I PRIČE IZ VAŠEG KRAJA
Baka Mara nikad
Baka Mara nikad
nije bila kod
nije bila kod
liječnika iako
liječnika iako
je napunila
 je napunila
97 godina
97 godina
Što Mostaročekuje u 2011.Kad kipar plače nadsvoji životnim djelom
15. str.12. str.
Dok grandioznikip Muje Hrnjicepropada, lijepaEmina krasiMostar
 
Događaji
2
Ponedjeljak • 17. 1. 2011.www.dnevni-list.ba
    D   n   e   v   n    i    l    i   s    t
Želite li da se čuje Vaš glas?
Imate li vijest za koju smatrate da je vrijedna pažnje?Želite li da se čuje Vaš glas? Dnevni list Vam stoji na usluzi.Kontaktirajte nas na telefon ili fax:
036/313-370, 036/313-375
 (Mostar), ili
033/717-220, 033/717-221
(Sarajevo).Posjetite nas na našoj web stranici
 
www.dnevni-list.ba
 
1
 
Najčitanije na webu 16. siječnja
1. ČUDO U MEĐUGORJU Švicarka Joëlle progledala n
Akademik Boris Tihi na sastanku Kruga 99
Posljedice ekonomskipodijeljenog prostoraveće od ratne štete
SARAJEVO
- “GubiciBiH prouzrokovani umjetnopodijeljenim ekonomskimprostorom zemlje, inauguri-ranim Daytonskim mirov-nim sporazumom, premašujusve ratne štete koje je mogućeizraziti u ekonomskim (mate-rijalnim) pokazateljima”,procjena je koju je jučer aka-demik Boris Tihi, u svojstvuuvodničara redovitogsastanka Asocijacije neovi-snih intelektualaca Krug 99iznio govoreći o temi “Eko-nomska cijena podijeljeneBiH”. Procjena Tihija, koji ječlan Kruga 99 i istaknuti eko-nomski stručnjak, zasniva sena temeljnim ekonomskimindikatorima koji svjedoče otome da je umjetna Dayton-ska granica (entitetska gra-nica) uvjetovala gubitak 40posto komplementarnihveza, a predmetom opserva-cije bilo je po šest najvećihgradova dvaju bh. entiteta.
Ekonomsko stanje
“Izgubljene su komple-mentarne veze između eko-nomskih regija koje su teorij-ski i praktično bile u primjeniprije Daytonskog spora-zuma”, smatra on. Uz opaskukako je Dayton pogodio cilj -prekinuo rat, ali promašio sveostalo, Tihi je dodao i kako suumjetno stvorene granicerezultat političkih kompro-misa, te da su njima unaka-žene logične ekonomskeregije i izgubljeni sinergijskiekonomski učinci koje podra-zumijeva usklađenost ekono-mije s geografijom. Kaoargument ovoj tezi navedeno je da su entitetske crtedoslovce iscrtane kroz halebivših velikih bh. tvornica isustava, koji su zapošljava- jući na desetke tisuća rad-nika osiguravali napredakBiH. Današnja ekonomskapogubnost i neracionalnosttrenutačne situacije, dodao jeTihi, uvelike poskupljujetroškove te rezultira zatvara-njem entiteta koji se u eko-nomskom pogledu pokuša-vaju etablirati kao neovisnecjeline.S druge strane, ukazao jeon, apsurdnost ekonomskogstanja u BiH pojačava činje-nica da na razini regija iuopće globalnoj razini jačajutendencije k prekograničnojsuradnji između ekonomskikomplementarnih regija.Izlaz iz ovakve situacije Tihividi u usklađivanju ekono-mije i geografije, tj. u jačanjuveza na unutarnjem, ali ivanjskom regionalnomplanu, što treba biti interessvih zemalja.
Tranzicija OHR-a
Sudionici sastanka osvr-nuli su se i na stav Međuna-rodne krizne skupine (ICG),koja poziva na tranzicijuOHR-a i jačanje uloge EU-a uBiH, a s kojim nisu suglasni.Tako je prof. dr. Ćazim Sadi-ković rekao da rečeno pitanjezadire u sve vitalne sfere BiH.Prema njegovim riječima,ocjenama u izvješću ICG-a se“od gotovine pravi veresija”.On je istaknuo i značajOHR-a u smislu provedbeDaytonskog sporazuma kaonjegovog vrhovnog tumača,tj. u izgradnji demokratskihpolitičkih institucija, razvojuekonomije i infrastrukture,povratku izbjeglih i raselje-nih i drugih pitanja iz domenecivilne provedbe.
Opasnost od majorizacije
Potpredsjednik Kruga 99 Gradimir Gojer se, govoreći o provedbi izbornihrezultata u BiH, usredotočio na pitanje kako zaštiti jednakopravnosthrvatskog naroda u BiH i kako otkloniti opasnost od majoriziranja, zala-žući se da se inicijative čelnika Republike Hrvatske, koje korespondirajus tim pitanjima, trebaju promatrati u najširem demokratskom ozračju.“Najvažnija stvar koja se treba dogoditi u idućem razdoblju jest da stranke- pobjednice na izborima, SDP BiH i SDA, nametnu rješenje koje će podra-zumijevati da i oni čimbenici koji su u hrvatskom narodu osvojili većinuglasova moraju sudjelovati u vlasti i imati dostojno mjesto u budućemobnašanju vlasti u državi BiH”, smatra Gojer.
Danas se u Parlamentu sastaju lideri svih
DAN “D”
Dogovor ili
Piše: Dario Pušić• dogadjaji@dnevni-list.ba
SARAJEVO
- Nakondanašnjeg sastanka liderasvih parlamentarnih stra-naka u našoj zemlji, koji će seodržati u Parlamentu BiH,konačno bi se trebalo znatihoće li ključni akteri SNSD-HDZ s jedne, odnosno SDP sdruge strane uspjeti postićiminimalni konsenzus, ili ćedoći do potpunog raskola.Ipak, naši izvori iz pojedinihpolitičkih opcija potvrdili sunam kako je posljednjih danaprimjetan pritisak, pa imeđunarodne zajednice, dau vlast uđe šest stranaka(SNSD-SDS, dva HDZ-a teSDP i SDA).No, i pored pritisaka,lideri političkih stranaka nadanašnji sastanak dolaze spotpuno suprotstavljenimkonceptima o formiranjuvlasti, pri čemu će se najvećapolemika voditi između blo-kova koje predvode SNSD-HDZ, odnosno SDP. Ovestranke nemaju niti mini-malni konsenzus o predsje-datelju Vijeća ministara ilipitanja treba li podijelitifotelje pa onda praviti pro-gram, ili pak obratno. SDP ina današnji sastanak ide s jasnim uvjetom - široka koa-licija, dakle uz SNSD,moguća je, ali samo ako seprije toga napravi jasan pro-gram ili plan djelovanja uiduće četiri godine. To jepotvrdio predsjednik Glav-nog odbora Svetozar Pudarićkazavši kako je ovo zahtjevza uspostavljanjem program-ske, a ne matematičke koali-cije. On stoga očekuje da onikoji govore o ministarskimpodjelama shvate da je prvopotrebno postići dogovor onačinu rada buduće vlasti,odnosno listi prioriteta kakobi se spriječilo daljnje eko-nomsko propadanje zemljete zaostajanje za susjedima.
Pomirenje?
No, u SNSD-u upravogovore o matematičkoj koa-liciji, pa unatoč očitim pritis-cima međunarodne zajed-nice, ali i lobiranju nekihdomaćih stranaka poputSDA, ne žele popustiti predLagumdžijinim zahtjevimavezanim uz programskuplatformu. Kada se pogle-daju ovako suprotstavljenistavovi, kao jedino realnorješenje nameće se prijedlogSDA za koji doznajemo da bi
Nakon današnjeg sastanka znat će ss druge strane uspjeti postići minima
Čović ne dolazi
Dolazak na sastanak potvrdili su lideri SNSD-a MiloradDodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDASulejman Tihić, SDP-a Zlatko Lagumdžija, SBB-a BiHFahrudin Radončić, PDP-a Mladen Ivanić, HSP-a ZvonkoJurišić i Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivan-ković Lijanović, DNS-a Marko Pavić i DNZ-a Rifat Dolić,dok će na sastanku u ime HDZ-a BiH i Stranke za BiH bitinazočni potpredsjednici stranaka Niko Lozančić i BerizBelkić.
 
3
Ponedjeljak • 17. 1. 2011.www.dnevni-list.ba
Oglašavajte se u Dnevnom listu
Ako se želite oglašavati u Dnevnom listu kontaktirajte našu marketingslužbu na telefone
036/313-370
(Mostar) i
033/719-755
(Sarajevo), ili nae-mail adrese:
marketing@dnevni-list.ba
, te
dnevni.ba@bih.net.ba
.Neka Vašu reklamu vide brojni čitatelji na području cijele države.
PonedjeljakUtorakSrijedaČetvrtakPetakSubotaNedjelja
PRILOGSPORTLIJEPI IZDRAVIMALIOGLASIPOSLOVNISVIJETTV +AUTOMALIOGLASIDNEVNIPLUS
 
DNEVNLIST
Vrijeme...
Temperatureu BiH za
17. 1. 2010.
po gradovima
Sarajevo 10Mostar 13Banja Luka 13Tuzla 10Zenica 12Bihać 13Livno 11Jajce 12Ljubuški 15
Relativno povoljnebiometeorološkeprilike,uzvišesunca,obilježitćeipočetakradnogtjedna.Najvećeproblemeosjetljivimosobamaćezadavatinešto nižejutarnjetemperaturei povećanozagađenjezraka.
BihaćBanjaLukaSarajevoMostarBrčkoZenicaTuzla
kon 42 godine, 2. Zapalila muža nakon brakorazvodne parnice
LivnoJajceLjubuški
 
M
parlamentarnih stranaka
konačni razlaz?!
hoće li ključni akteri SNSD-HDZ s jedne, odnosno SDPlni konsenzus, ili će doći do potpunog raskola
mogao pomiriti stranke, teiznijeti kompromisno rješe-nje o predsjedatelju Vijećaministara, ali i programu nakojem bi trebale raditi svestranke, uključujući SDP,dva HDZ-a i SNSD. Glasno-govornik SDA Salmir Kaplantvrdi kako tek treba vidjetikako će se predsjednici stra-naka ponašati u ponedjeljak,a tek onda izići s kompromi-snim prijedlogom na kojemse radi već danima.
Pesimisti i optimisti
Predsjednik PDP-a Mla-den Ivanić pesimist je kada je u pitanju postizanje bilokakvog dogovora na današ-njem sastanku, objasnivšikako za jedan stol sjedajupoprilično “neozbiljne struk-ture” koje bi sad trebalepokušati formirati zajed-ničku vlast. Jasno je, smatraIvanić, kako postoje dva rje-šenja - ili će HDZ, SNSD iSDP uspjeti postići dogovor,što očito sada ne mogu, ili ćeneke od ovih stranaka kre-nuti samostalno u osiguranjeparlamentarne većine.- Tko će to biti, teško jereći, sve dok se ne formira vlastu Federaciji. Ipak, pesimistsam kada je u pitanju da ovestranke (HDZ, SNSD i SDPop. a.) budu u novom sazivu Vijeća ministara, naglasio jeIvanić. Unatoč činjenici dapredsjednik SDA ovih danaintenzivno lobira kako bipomirio navede stranke, Iva-nić ne očekuje spektakularnerezultate, nego tvrdi kako ćese obistiniti njegova najava daBiH neće tako brzo dobitivlast. Istodobno, kao jedan odrazloga zbog kojih bi se takavscenarij mogao obistiniti je ičinjenica, smatra lider PDP-a,da se SDP-u ne žuri pretjeranozbog želje da prvo riješi situa-ciju vezanu uz vlast u Federa-ciji.– Očito se nitko ne uzru- java što nema novog Vijećaministara, zaključio je Ivanić.S druge strane, u HDZ-u 1990.su optimistični glede današ-njeg sastanka te smatrajukako bi se mogla postićidovoljna doza konsenzusanužna za nastavak dogovora ostvaranju državne koalicije.
Unatoč činjenici da predsjednik SDA ovihdana intenzivno lobira kako bi pomirionavede stranke, lider PDP-a MladenIvanić tvrdi kako će se obistiniti njegovanajava da BiH neće tako brzo dobiti vlastSDP i na današnji sastanak ide s jasnimuvjetom - široka koalicija, dakle uzSNSD, moguća je, ali samo ako se prijetoga napravi jasan program ili plandjelovanja u iduće četiri godine

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Haris Bukvic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->