Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
382 21/01/2011

382 21/01/2011

Ratings:
(0)
|Views: 378|Likes:
«Από τον Συνήγορο του Πολίτη, στον...Συνήγορο του Δημότη

«ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» Γ. Δημαρά & Β. Οικονόμου

ΧΡΗΣΤΟΣ Α.ΜΑΡΚΟΥ: Αυτοδιοικητικός Θεσμός η «ΝΕΑ ΠΟΛΗ»

Π.ΑΣΠΡΑΔΑΚΗΣ: “Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου”

Κους Κους: Με άρωμα από τοπικά νέα και άλλα...

«Από τον Συνήγορο του Πολίτη, στον...Συνήγορο του Δημότη

«ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» Γ. Δημαρά & Β. Οικονόμου

ΧΡΗΣΤΟΣ Α.ΜΑΡΚΟΥ: Αυτοδιοικητικός Θεσμός η «ΝΕΑ ΠΟΛΗ»

Π.ΑΣΠΡΑΔΑΚΗΣ: “Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου”

Κους Κους: Με άρωμα από τοπικά νέα και άλλα...

More info:

Published by: Ανατολική Ακτή Αττικής on Jan 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/13/2012

pdf

text

original

 
ΧΡΗΣΤΟΣΑ.ΜΑΡΚΟΥ:
ΑυτοδιοικητικόςΘεσμός η «ΝΕΑΠΟΛΗ»
σελ. 5
Κους Κους:
Με άρωμα από τοπικά νέακαι άλλα...
σελ. 11
«ΚΙΝΗΜΑΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝΠΟΛΙΤΩΝ»
Γ. Δημαρά & Β.Οικονόμου
σελ. 16
Π.ΑΣΠΡΑΔΑΚΗΣ:
“Ιδρυση ΥπηρεσίαςΑσύλου ”
σελ. 10
 
«Από τον 
Συνήγορο
του Πολίτη,στον...Συνήγοροτου 
 Δημότη
σελ. 8
ακτη
εβδομαδιαια πολιτικη εφημεριδα FREE PRESSετος 8
o
- 21IANOYAΡΙΟΥ2011 - αριθ. φύλλου 382
www.anatakti.gr 
 
2
//
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ... 1000 λέξεις 
ΑΚΤΗ
KΩΔIKOΣ ENTYΠOY: 6968 ● ΙΔΡΥΤΗΣ - EΚΔΟΤΗΣ:
Θανάσης Μπαλαμότης
● ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΗ:
EυτυχίαΖερδέ
● ΕΔΡΑ: Ραφήνα, - Eιρήνης και Φιλίας ● Tαχυδρομικός Kώδικας: 19 009 ● ΤΗΛ: 22940 32520, FΑΧ: 22940 32520 ● http://anatakti.gr● e-mail:
anatakti@otenet.gr
Τμήμα διαφημίσεων:
6936 111190, Ευτυχία Ζερδέ: 6980980711 ●
Ετήσιες Συνδρομές:
Ιδιώτες: 40 ευρώ, Σύλλογοι: 100 ευρώ, Δήμοι: 180 ευρώ, Οργανισμοί: 150 ευρώ
● Τα κείμενα ομάδων πολιτών ή ιδιωτών που υπογράφουν κείμενα με όνομα ή ψευδώνυμο, δεν εκφράζουν ποτέ την άποψη της εφημερίδας. Η εφημερίδα σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί αυτά τα σχόλιακαι τα στοιχεία των συντακτών τους είναι στη διάθεση κάθε θιγόμενου προσώπου.
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ 
Editorial
Έ
λα, παππού μου, να σου δείξωτ’ αμπελοχώραφά σου!Για τα συνεταιράκια μας, τους Ευρω-παίους λέω, που μας έχουν πήξει σταποσοστά: Τόσο τοις εκατό πληθωρι-σμός, τόσο έλλειμμα, τόσο σπρεντ,τόσο εκταμίευση, τόσο επενδύσεις.Δεν γνωρίζουν ότι, σ’ αυτή τη χώρα,είμαστε συνηθισμένοι στα ποσοστά απ’τα γεννοφάσκια μας; Τα καταλαβαί-νουμε πριν εξοικειωθούμε καν μετους ακέραιους αριθμούς.Τα μαθαίνουμε από τις πρώτες τάξειςτου δημοτικού.Πόσο τοις εκατό πραγματικής εκπαί-δευσης, άλλωστε, γίνεται στα δημόσιασχολεία της χώρας μας; Πόσο τοιςεκατό πραγματικής εργασίας πραγμα-τοποιείται στις δημόσιες υπηρεσίεςμας; Πόσο τοις εκατό των δημοσίωνυπαλλήλων δουλεύουν; Πόσο τιςεκατό αυξάνονται οι Έλληνες που πά-σχουν από κατάθλιψη; Πόσο τις εκατόαυξήθηκε η βενζίνη; Πόσο τις εκατόαυξήθηκε το Φ.Π.Α.; Πόσο τις εκατόαυξάνονται οι άνεργοι; Πόσο τις εκατόαυξάνονται οι άστεγοι; Πόσο τις εκατόαυξάνονται οι Έλληνες που ζουν κάτωαπό το όριο της φτώχιας;Πόσο τοις εκατό απόδοση, δηλαδήσχέση κέρδους-κόστους, έχουν οι δη-μόσιοι και ημικρατικοί οργανισμοί, οιΔΕΚΟ που πότε πωλούνται μπιρ παράκαι πότε αγοράζονται;Τα ποσοστά είναι στο αίμα μας, είτευπηρετούμε στο στρατό, για να το χύ-σουμε για την πατρίδα, είτε το ψά-χνουμε, για να το μεταγγίσουμε σεκάποιο δικό μας που κινδυνεύει. Τοποσοστό της συμμετοχής στα φάρ-μακα, στην έκπτωση του τεχνίτη γιανα μην κόψει απόδειξη, τη μίζα τουλογιστή για να μην κόψει πρόστιμο οεφοριακός του και πάει λέγοντας. Ταποσοστά είναι τόσο γνωστά, ώστε οΜπαμπινιώτης παραλίγο να τα βάλειμε ωμέγα στο λεξικό του, από το «σω-στά» ή το «σώστα».Δώστα και σώστα...«Τα ποσοστά μου να είναι σωστά καιπάψε να κοιτάς το γάιδαρο στα δόν-τια»...
 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗς ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ GREEKJAPANESECLASSICMCCLUB (GR.J.C.C.)
Θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη Πίττα της στο Μεζεδοπωλείο «LIMENI», Πλατεία Πλαστήρα 7, Ραφήνα, τηλ.: 22940 24750. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 698 97 74 619 (Λέσχη)
 Α 
ν ρωτούσαμε έναν ψυχολόγο ποιο είναι το συχνότερο «παράπονο» όσων προστρέχουν σε αυτούς, χωρίς αμφιβολία η μοναξιά θα συγκαταλεγόταν στις κορυφαίες απαντήσεις.Μην ανησυχείτε: 
Δεν είστε οι μόνοι που νιώθετε μόνοι
.Στην ουσία, όλοι είμαστε μόνοι μας σε καθημερινές αλλά και σημαντικές στιγμές της ζωής μας, αλλά και στο τέλος της κάθε μέρας, καθώς, κανείς δεν  μπορεί να νιώσει και να καταλάβει ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε και νιώθουμε, όπως μας λέει η ειδικός, κ. Χριστίνα Βλαχοπούλου.«Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά ενώ είναι περιτριγυρισμένοι από ένα πλήθος και άλλοι που, ενώ είναι μόνοι τους, νιώθουν πλήρεις».
Ε.Ζ.
 
 Δεν ξέρουμε αν ο Άγιος Αθανάσιος αποκα-λείται και «θαυματουργός», πάντως οι κάτοικοιτου δήμου μαζί με τα χρόνια πολλά, ευχόντουσανστον εορτάζοντα Δήμαρχο του νέου Δήμου,καλή δουλειά και….θαυματουργά τα (μελλοντι-κά) έργα σου.
Ο πνιγμένος όλο και σε κάποιον Άγιο προ-σφεύγει για βοήθεια. Όχι – όχι όλοι οι Άγιοι δενείναι ίδιοι ούτε έχουν την ίδια δύναμη. Και καλάοι άγιοι Θεόδωροι είναι πολλοί και όπου λαλούνπολλοί φέρνουν τα γνωστά αποτελέσματα, αμ΄ οάλλος; Ο μοναχικός καβαλάρης; που απαιτεί νατον…..δοξάζουν ακόμη; Δεν μπορεί να το χωνέ-ψει όταν μάλιστα τον εγκατέλειψαν και αυτοίπου τον….λιβάνιζαν και μάλιστα μερικούς τουςείχε….ελεήσει.
Ευδιάθετος λοιπόν, θα λέγαμε χαρούμενος ο Δήμαρχος λόγω γιορτής, αλλά και λόγωτου….πλειοψηφικού πακέτου που πήρε στιςπρόσφατες δημοτικές εκλογές, συνάντησε τους φί-λους και συνεργάτες του σε μπαρ του Γέρακα καιπέρασε μαζί τους ευχάριστες προ και μεταμεσο-νύχτιες ώρες. Ποτά ποιοτικά και αριθμητικάελεύθερα, μέχρι και ο φίλος μας ο Λευτεράκηςεθεάθη με μαύρο δωδεκάρι Τζώνη ανά χείρας. Λοι-πές λεπτομέρειες στις «κοσμικές στήλες». Εμείςνα αναφέρουμε μόνο κάποιες πρωτιές: Πρώτοςάνοιξε τον χορό ο δήμαρχος με ένα αργό ζεϊμπέ-κικο και ο πρώτος που έσπευσε να παίξει παλα-μάκια ήταν ο πρόεδρος! Υπ΄ όψιν δημάρχου….
Καλή η ζεμπεκιά του Δημάρχου, σε σημείοπου κάποιος παρευρισκόμενος προσκεκλημένοςέλεγε στους διπλανούς του: «προβλέπω ότι αυτόςο Δήμαρχος να μας χορέψει όλους στο….ταψί, μέ-χρι και ο Xarvat(iotiς) δεν άντεξε τον πειρασμό….Μη μπερδευτείτε όπως την άλλη φορά, αρέσει πουκαι που ο αυτασαρκασμός.
Όχι ο εκπρόσωπός σας κ. Καλοχερέτας δεν χό- ρεψε και γράμματα (λέει ότι) γνωρίζει!Ευτυχώς που η επιστήμη της διοίκησης γε-νικώς, δημόσιας ή ιδιωτικής το λεγόμενο μάνα-τζμεντ, έχει επινοήσει λύσεις για όλα τα σχετι-κά προβλήματα και έχει θεσπίσει συγκεκριμένουςκαι αντικειμενικούς κανόνες, η εφαρμογή τωνοποίων στην πράξη κρίνονται απαραίτητοι για μιααποτελεσματική λειτουργία και χωρίς κλυδωνι-σμούς πορεία. Η συνένωση αίφνης δύο οργανι-σμών δημοσίων, (επιμένουμε), ή ιδιωτικών, έχειτις δικές της ιδιαίτερες διαδικασίες που επι-βάλλεται να ακολουθηθούν προκειμένου να εξα-σφαλιστεί η ισορροπία στο πρώτο στάδιο εφαρ-μογής, αναγκαία προϋπόθεση για την μετέπειταομαλή αναπτυξιακή πορεία του νέου σχήματος,που είναι και το μόνο ζητούμενο.
Την πραγματικότητα αυτή οφείλουν να έχουνκατά νου όσοι επελέγησαν να εφαρμόσουν την νέαοργανωτική δομή και περιφερειακή αναδιάρ-θρωση της χώρας, με βάση τις βασικές εντολές τουγνωστού στους παροικούντες των διοικητικώνπραγμάτων των δήμων εκλεγμένους δημοτικούςυπαλλήλους αρχιτέκτονα «Καλλικράτη». Εξ ουπροφανώς και ο χαρακτηρισμός «Νέα Αυτοδιοι-κητική Αρχιτεκτονική»….Ο Αρχιτέκτων όμως δί-δει μόνο τα σχέδια και το περίγραμμα του «οι-κοδομήματος», τα υπόλοιπα επαφήονται όχι στονπατριωτισμό, αλλά στις γνώσεις, στην θέληση καιστην δουλειά των «εκτελεστών» του έργου.
 Δυστυχώς όχι μόνο οι πολίτες αλλά ούτε καιοι δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν, μέχρι σήμε- ρα, την διαδικασία που πρόκειται να ακολουθη-θεί για την ομαλή συνένωση των πόλεων του νέουδήμου. Η «φτωχή» αυτή στήλη έχει επισημάνειέγκαιρα , ελπίζουμε «μετά λόγου γνώσεως», τουςλόγους για τους οποίους το θέμα αυτό και δύσκολοείναι και πολύπλοκο. Πιστεύουμε ότι πριν τηνπάροδο ενός τουλάχιστον τριμήνου, δεν είναι δυ-νατόν να αναζητεί κανείς «απτά» αποτελέσματα.Οι πολίτες όμως και των τριών πόλεων δι-καιούνται τουλάχιστον να γνωρίζουν: α) Το χρο-νοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ενοποίησης ωςπρος την πρακτική της πλευρά, β) τον φορέα (επι-τροπή, υπηρεσιακός παράγων κ.λ.π) που έχει ανα-λάβει την υλοποίηση γ) την συγκεκριμένη δια-δικασία που έχει επιλεγεί και δ) ποια θα είναι ησυμμετοχή – συμβολή των κατοίκων στην «μορ-φοποίηση» του νέου τους δήμου.
Ο Δήμος είναι υπό την ευρεία έννοια το σπί-τι των δημοτών και κανένας σε όποια πολιτικήπαράταξη και αν ανήκει δεν έχει το δικαίωμα νααποφασίζει ερήμην του. Τουναντίον οι εντολο-δόχοι τους έχουν ιερή υποχρέωση στην ενημέ-ρωση και την διαβούλευση (έννοια του συρμού)και φοβούμαστε χωρίς περιεχόμενο, με τους πο-λίτες για τα σοβαρά θέματα που θα καθορίσουντην μετέπειτα ζωή τους. Από την άλλη μεριά, κα-θήκον των πολιτών είναι η ενεργή συμμετοχή μεόποιο τρόπο κρίνουν πρόσφορο και να μην αρ-κούνται στις καλές προθέσεις των ερετών. Πρέ-πει να γίνει κατανοητό ότι ή κοινωνία της ανο-χής οδήγησε το κράτος στην πολιτική παρακμήκαι τους πολίτες στην οικονομική εξαθλίωση.Πάνω από όλα όμως, οι διαχειριστές του δημοσίουσυμφέροντος πρέπει να καταλάβουν και να απο-δεχτούν ότι πάνω από τα άτομα και τις διαπρο-σωπικές σχέσεις υπάρχει το συμφέρον του δήμουκαι της χώρας! Μιλημένα – ξηγημένα…..
Παρά το γεγονός ότι η στήλη είναι φειδωλήστην απονομή ευσήμων σε όποιον κάνει απλάκαλά την δουλειά του, διότι πιστεύει ότι αυτάανήκουν σε αυτούς που κάνουν το «κάτι παρα-πάνω», εν τούτοις πρέπει να αναφέρουμε την κοι-νή διαπίστωση ότι η εικόνα της πόλης στον τομέατη καθαριότητας βαίνει βελτιούμενη. Ελπίζου-με να μην δοθεί η ευκαιρία, η χαρά μας είπε ο κα-κεντρεχής φίλος, σε κάποιον που περιφέρεται με(καμουφλαρισμένη) φωτό και ψάχνει για σκου-πίδια (όχι στα σκουπίδια) για να αποθανατίσει τοπαρελθόν…..
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες….μυημένωνστο σκοτάδι του πολεοδομικού τούνελ, ο δήμαρ-χος έκανε τις καλλίτερες δυνατές τοποθετήσειςσε θέσεις ευθύνης στην εν λόγω υπηρεσία, το-ποθετώντας ικανούς και κυρίως αδιάφθορουςυπαλλήλους. Καλό δείγμα και τα καλά να λέ-γοντα…..εκτός από τα κακά!
Είναι νομίζουμε σαφές ότι ο απίθανος «Μαυ- ρογιαλούρος», ο συμπαθής τσαρλατάνος και δια-χρονικός καταφερτζής, δεν έχει μείνει στηνμνήμη μας ως κάποιο περίεργο πολιτικό ον, ούτεκαν σαν μια γραφική πολιτική φιγούρα. Έμεινεως μια πολιτική συμπεριφορά που σηματοδοτούσετην νοοτροπία των πολιτικών της εποχής εκείνης,την οποία δυστυχώς ακολουθεί πιστά μέχρι σή-μερα η πλειοψηφία της πολιτικής υπαλληλικήςσυντεχνίας. Ο «Μαυρογιαλουρισμός» ανθεί καιστις μέρες μας αλλά με διαφορετικές «εκφράσεις».Οι «Μαυρογιαλούρηδες» έδωσαν την σκυτάληστους «Μιζαδόρους», στους «Βατοπεδινούς»,στους «Οικονομισάριους» και το χειρότερο σεάσχετους αλαζόνες ωχαδερφιστές.
Μη τσακώνεστε λοιπόν για το ποιος είναιπιο…..Μαύρος Γιαλούρος και μάλιστα σε ξένοαχερώνα. Γιατί οι «αχερώνες» ανήκουν στους κα-τοίκους τους και σας πληρώνουν (εναλάξ) με μιαιδιότυπη σχέση εργασίας να διαχειρίζεστε απο-τελεσματικά τα προβλήματα τους ο καθένας «ευω ετάχθη»! Μια παραίνεση αν μας το επιτρέπειη αυτών….εξουσιώτης. Επειδή διερχόμαστε τηνμακράν περίοδο των «πιτών» και οι (κοινές)προσκλήσεις θα είναι πολλές, αλλά και οι προ-κλήσεις ανάλογες, ψυχραιμία δήμαρχε και μη μα-σάς….κάνε την δουλειά σου για την οποία και θακριθείς…. Κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσειότι οι «πίτες» μπορεί να μην….προβληματίζουνόπως οι τούρτες, αλλά…..πονάνε περισσότερο ότανμάλιστα στέλνονται από τα δουλεμένα χέριατων κατοίκων των Εργατικών κατοικιών…
Ίσως δεν καταλαβαίνετε πολλοί και δικαίωςνα αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχουν οι «πί-τες» με το ρετσινόλαδο…. Ευτυχώς που παράλ-ληλα με της περίοδο των «πιτών» διανύουμε καιτην περίοδο χάριτος και για τις αντιπολιτεύ-σεις….. Άσχετα αν στην πλατεία το έχουν τούμ-πανο και οι άλλοι κρυφό καμάρι!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΘΕΜΑΤΑ
//
3
Scripta manent 
Του ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Ό
ταν ανάβεις τη λάμπα για να δει κά-ποιος άλλος, φωτίζεις και το δικό σουδρόμο. Μη ζητάς να σου δώσουνκάτι, όταν ξέρεις ότι μπορούν να σου το προ-σφέρουν. Μη ζητάς να σου δώσουν κάτι, ότανξέρεις ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να σουτο προσφέρουν.Ένα σήμερα αξίζει περισσότερο από χίλιααύριο. Αγκάλιασε σήμερα τους δικούς σουανθρώπους. Αύριο δεν ξέρεις που θα είναι.Καλύτερα να ζήσεις μία ημέρα σαν τίγρηςπαρά χίλιες σαν πρόβατο. Μια ημέρα το χτεςθα μας αφήσει εκστατικούς με τη δύναμητου. Δεν θα έχει αλλάξει εκείνο, αλλά ο τρό-πος σκέψης μας. Είμαστε οι κερδισμένεςστιγμές που όμως κάποτε θα πληρωθούν μετο παραπάνω. Αυτό που αληθινά συντρίβειμια καρδιά είναι να χάσει το όνειρο της. Πε-θαίνω μόνος κάθε νύχτα που περνά και κάθεεπόμενο πρωί γεννιέμαι μόνος. Ζωή είναιαυτό που συμβαίνει στα αλήθεια, ενώ εσύ εί-χες άλλα σχέδια.Φοβάμαι τους κουκουλοφόρους της ψυχής.Γιατί τους άλλους τους βλέπω και τους απο-φεύγω. Όταν καταστρέφεις το χρόνο, έρχε-ται και η σειρά του χρόνου να σε κατα-στρέψει. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος δά-σκαλος. Αλλά σκοτώνει στο τέλος όλουςτους μαθητές του. Εσύ ήσουν καλό ρομπότσήμερα? Μην αφήσεις το σύστημα των με-τρίων να σε υποτάξει. Να σε αλλοτριώσει.Ένα συγνώμη, ένα ευχαριστώ, ένα παρακα-λώ μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.Στην περαστική ζωή μας το μόνο κέρδος πουισοφαρίζει κάθε πόνο, θλίψη, απώλεια καιαναποδιά είναι η αξιοπρέπεια. Και γι αυτήνδεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν ναμας τη στερήσει. Ποτέ μην αφήσεις το χεράκιτου παιδιού που ήσουν κάποτε. Η δύναμητης θέλησης είναι η ισχυρότερη. Ίσως μαζίμε αυτή της αγάπης. Ο πιο εκκωφαντικόςήχος τελικά είναι η σιωπή. Άλλαξε ή μάθεπροτού αναγκαστείς να αλλάξεις ή να μάθεις.Συνήθως όταν αναγκαζόμαστε είναι πιααργά. Ότι θεωρείς βέβαιο δεν είναι βέβαιο.Και το ποτέ γίνεται πριν, προτού περάσει ηημέρα.Στα ακουστικά ακούω ένα τραγούδι ύμνο στηγενναιότητα:«Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή μηνπεριμένεις να σε βρει το μεσονύχτι. Έχε ταμάτια σου ανοικτά βράδυ πρωί, γιατί κοντάσου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ. Αν κάπο-τε στα βρόγχια του πιαστείς κανείς δεν θαμπορέσει να σε βγάλει, μονάχος βρες τηνάκρη της κλωστής κι αν είσαι τυχερός ξεκίναπάλι».(Σκέψεις που κάνεις περιμένοντας ώρες πουμοιάζουν με αιώνες έξω από μια εντατική νο-σοκομείου, όπου οι ζωές των ανθρώπωνκρέμονται σε μία κλωστή. Και το μόνο πουσου δίνει κουράγιο είναι η προσευχή και ηπίστη στο Θεό.)
www.HARVAT(I).com-com

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->