Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Perselingkuhan Islam Liberal Dan Barat - Persatuan Ulamak Malaysia Caw. Pulau Pinang.

Perselingkuhan Islam Liberal Dan Barat - Persatuan Ulamak Malaysia Caw. Pulau Pinang.

Ratings:
(0)
|Views: 68|Likes:
Published by Fitri Amir
perkaitan antara agenda barat dan sebaran idea liberalisma di Malaysia dan dunia.
perkaitan antara agenda barat dan sebaran idea liberalisma di Malaysia dan dunia.

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: Fitri Amir on Jan 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2011

pdf

text

original

 
É
 Ο 
ó
¡ 
 Î
 0
«
!
 $
#
Ç
 ⎯≈ 
u  
Η 
÷
 q 
§
  
9
 $
#
É
 ΟŠ 
Ï
 m
§
  
9
 $
#
 
Perselingkuhan Islam Liberal dan Barat : Pasca 911Identifikasi, Faham dan Strategi dalam mendepani arus liberal IslamPremis
Kertas ini hanya merupakan nota pemikiran awal (work in progress) bagi menelaahperan Barat dalam menyokong dan menyebarluaskan faham Islam Liberalterutamanya selepas tarikh yang memberi momentus baru kepada gerakan Islib iniiaitu 911. Kertas ini juga akan meneliti dua dokumen besar yang menonjolkanfaham Islib secara jelas dan bagaimana ia mengaitkan Islam dengan terorisma danimplikasi selanjutnya selepas itu. Kertas ini juga diharap dapat memberi cadangankepada tindakan yang harus diambil oleh gerakan Islam di Malaysia bagimenangani manifestasi faham Islam Liberal yang berlansung dalam kontekspentadbiran, militirilisasi, budaya, pemikiran, pendidikan dan perundangan.
Faham Islib pra 911
1)
 
Faham Islam Liberal bukan faham baru malah boleh dikesan mempunyaipelbagai bentuk dan pola pemikiran yang sama dengan pelbagai faham danidealogi sebelum ini. Namun thesis ini tidak berhajat merungkai akar faham IslamLiberal diluar konteks faham keagamaan. Nyatanya faham ini mempunyai bagiperkaitan dengan akar umbi sekularisma yang makin dianuti oleh dunia timurdan barat (Lihat Islam and Secularism : Syed Muhammad Naquib Al Attas).Elemen-elemen wahan (faham kecintaan dunia) begitu kuat mendokongi fahamIslam Liberal ini seperti mana terinstutusi dalam faham pemikiran dan budayahidup barat dan yang kini melalui proses globalisasi.2)
 
Walaubagaimanapun thesis ini berhajat menjenguk sedikit berkenaan kelahiranKristianiti, kesannya kegelapan barat dan kaitannya dengan Islam Liberal.Kelahiran kristianiti melalu Paul of Tarsus, seorang pendakwah yang menerimawahyu dari penjelmaan Nabi Isa, telah menulis faham agama kristian dalam “New Testament” yang akhirnya dianuti oleh majoriti masyarakat Eropah awal. Fahamagama kristiniti mempunyai pelbagai kepincangan memandangkan ia ditulis olehseorang manusia tanpa sebarang bukti yang kukuh bahawa ia datang dari Tuhanatau dari Nabi Isa sekalipun. Kesan dari ini, agama itu secaranya nyatanyamempunyai pelbagai kepincangan dalam samada secara saintifik, psikologimahupun budaya sosial yang cuba diterapkan.
PUM PP 
1
 
3)
 
Keperluan liberalisasi di barat sememangnya tidak dapat dielakkanmemandangkan tekanan yang dihadapai oleh masyarakatnya yang dikuasai oleh gereja dan istana. Gereja Roman Katolik dan Popenya, menguasai politik danistana, berkuasa membuang raja, mengutip cukai dan malah rata-ratanyamasyarakat eropah awal menganggap keputusan syurga dan neraka adalah milik  gereja. Gereja ketika itu, menjadi satu-satunya pilihan mendapat kebahagiaanoleh masyarakat eropah. Walaubagaimanapun Gereja juga dilihat sebagaipenghalang kepada kemajuan pemikiran, sains dan teknologi sekaligusnyamenyebabkan eropah berada dalam “kegelapan” dari pelbagai sudut kesihatan,kelahiran anak (child mortality), pendidikan, sains, teknologi, sosial danpentadbiran, jenayah dan kekejaman, hak wanita serta pentadbiran kerajaan.Sewajarnya gerakan “pembebesan” berlaku di Barat melalui beberapa fasa danperistiwa penting seperti “Age of Reason”, “Age of Enlightenment”, “FrenchRevolution” dan “Renaissance”.4)
 
Ketika berlaku zaman keluar dari zaman kegelapan barat ini, faham“pembebasan” atau “liberisasi” menjadi faham utama yang menggerakkan“pencerahan” atau “Enlightenment” Barat. Bermula dengan zaman Descartes danNewton, dan pemikir selepas itu seperti Jean Jacques Rousseau, Immanuel Kant,Voltaire dan David Hume antara lain mewarnai faham pembebasan barat. Fahamini berdasarkan pembebasan pemikiran kepada pemikiran rasional - keluar daripemikiran jumud yang dikawal oleh gereja dan agama. Klimaks kepada fahamLiberalisasi ini mengimplikasikan pada faham sekularisasi (fasluddin ‘anil hayah) yang secara relatifnya dapat dimudahkan sebagai “berikan kaisar apa milikankaisar, dan berikan tuhan apa milikan Tuhan” (matius 22 : 21). [Lihat juga Islamand Secularism : Syed Muhammad Naquib al Attas]5)
 
Pencerahan Barat dan Barat Moden. Peran Pencerahan dan gelombangliberalisasi adalah jelas memberi perubahan besar kepada ketamadunan baratbaru (moden). Melalui Liberisasi, Pencerahan dan Sekularisasi, Barat mulaimencari pencapaian-pencapaian dan pemilikan baru dunia (Faham Wahanisma)melalui penjajahan dunia baru, militirisasi, pembangunan ilmu dan perbandaran(mengikut faham sekularisma), industrialisasi, faham kapatalisma, liberalismaekonomi dan faham neo liberal yang dianuti masyarakat baru hari ini.Nota : Nota di atas tidak berhajat mempermudahkan (simplified) idea-idea besar yang ujud dalam faham pencerahan barat namun cuba mengenalpasti idea-ideautama (salient ideas) yang menjadi akar pemikiran liberalisasi barat. Ini sejajar
PUM PP 
2
 
dengan faham dekonstruksi yang juga mewarnai pemikiran pencerahan. FahamDekonstruksi ini juga membuah idea kepada liberalisasi dalam rujukan kepada AlKitab sepertimana berlaku dengan kaedah Hermeunatics dalam Kristianisasi yangcuba dibawa sebagai kaedah pentafsiran baru oleh gol. Islib kepada Al Quran.6)
 
Tamadun barat cuba menyamakan sejarah dan pengalaman mereka sebagai jalan keluar terbaik kepada tamadun dunia untuk keluar dari “kegelapan” dan“tragedy” yang kononnya turut dirasai manusia seluruhnya. Kemajuan Barat hasilformula liberalisasi mereka kepada Sekularisma cuba diduplikasikan kepadaseluruh kemanusiaan. Inilah sebahagian besar maksud “white man’s burden” yangdidokong oleh mereka pada zaman penjajahan barat hingga ke hari ini. Fahamliberalisasi ini juga cuba diterapkan melalui pendidikan kepada idealogi danfaham agama yang lain termasuk kepada dunia Islam.7)
 
Liberalisasi dan Islam. Liberalisasi tidak menjadi pokok perdebatan utamanamun perdebatan tentang sekularisma telah mula dapat dikenalpasti dandiperdebatkan pada abad abad selepas itu. Suatu ketika dulu istilah Liberal Islam juga tidak menajdi isu besar kepada ramai ulamak, ketika munculnya istilahseperti Islam Progresif, Islam Moderat dan Islam sederhana (Wasothiyatul Islam).Hatta Al Imam Hassan Banna pernah menyebut tentang Islam Ikhwanul Muslimin.Istilah-istilah ini sebenarnya cuma sebagai perungkapan terhadap manhajpembaharuan Islam. Walau bagai manapun, Islam Liberal kini adalah sejenisorganisma lain, yang mempunyai faham dan definiasi yang tersendiri yangbertentangan dengan Islam. Faham Liberalisasi cuba disamakan dengan ‘fahampembaharuan Islam’ oleh pelbagai tokoh. Sementelah itu kumpulan Islib termasuk Charles Kurzman tidak malu-malu meletakkan pelbagai tokoh pembaharuanIslam seperti Muhammad Abduh, Rashid Ridha, Maulana Iqbal, Bapak Muhammad Natshir, Hasan Turabi, Dr Ali Shariati, Syed Syeikh Al Hadi termasuk Prof Yusuf Al Qardawi sebagai sebahagian senarai panjang tokoh pemikiranliberal. Saidina Omar Al Khattab pernah disenaraikan sebagai tokoh awal IslamLiberal oleh pendokong Islam Liberal ini. Islam Liberal dianggap faham yangmengeluarkan Islam dari kejumudan, ‘backwardness’, Islam ritual dan literal,menindas wanita, pluralistik dan sebagainya kepada satu bentuk Islam yangprogresif, bersifat pencerahan, serasi dengan modernisma dan pos-modernismadan sebagainya. Sewajarnya Ulamak harus membantu kumpulan Liberalis inimengetahui batas-batas yang ada dalam konteks pembaharuan, ijtihad, tajdidmahupun islah yang kononnya dibawa oleh mereka kepada Islam.
PUM PP 
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->