Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
45Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
propedeutica

propedeutica

Ratings: (0)|Views: 4,291|Likes:
Published by Igor Harbuz

More info:

Published by: Igor Harbuz on Jan 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

 
Propedeutica
CURS I –04.10.2005NOŢIUNI INTRODUCTIVE
Farmacia necesită un ansamblu de cunoştinţe ştiinţifice şi tehnice implicate înfabricarea controlului, conservării şi eliberării medicamentelor.Ca profesie liberală şi socială nu poate fi concepută fără pacient pe care trebuiesă-l respecte, să-l ajute, să-l sfătuiască. Aceste obligaţii se regăsesc în principiiledeontologice care sunt un ansamblu de reguli ce stau la baza exercitării profesiei dindomeniul farmaceutic.Pentru public specialiştii în farmacie reprezintă omul medicamentului –un garantale medicamentului, un sfătuitor în ceea ce priveşte utilizarea corectă a medicamentelor.
Farmacia ca unitate sanitară
 – are ca obiect de activitate prepararea,conservarea, eliberarea medicamentelor şi altor produse farmaceutice de uz uman: produse igienico-cosmetice şi tehnico-medicală.După specific deosebim farmaciile publice sau de circuit deschis, urbane saururale care asigură asistenţa cu medicamente în ambulatoriu şi farmaciile de circuit închiscare asigură asistenţa cu medicamente a bolnavilor internaţi în instituţii sanitare, spitale,sanatorii din cadrul Ministerului Sănătăţii şi a altor Ministere cu reţea sanitară proprie.
Obiectivul activităţilor farmaceutice
1. Prepararea, păstrarea şi eliberarea medicamentelor conform prevederilor Farmacopeii României X –care este în vigoare precum şi cu Standardele Internaţionale.2. Eliberarea medicamentelor, a celorlalte produse farmaceutice tehnico-medicale, parafarmaceutice autorizate şi/sau înregistrate de Ministerul Sănătăţii conform culegislaţia în vigoare.3. Asigurarea informării corespunzătoare şi sfătuirii pacienţilor 4. Urmărirea efectului medicamentului în timpul tratamentului
Localul farmaciei
 –farmacia trebuie să aibă un aspect caracteristic, să fie uşor vizibilă şi identificabilă. Să fie accesibilă pentru toţi potenţialii pacienţi inclusiv bătrâni, persoane cu handicap sau pentru persoane cu cărucioare pentru copii.Să asigure condiţii suficiente de securitate atât în ceea ce priveşte personalul cât şimedicamentele mai ales în serviciul de noapte.Atmosfera din farmacie trebuie să fie: profesională, calmă, asigură cadru optim decomunicare cu pacientul.Spaţiul farmaciei va fi compartimentat în concordanţă cu activitatea specificădesfăşurată asigurând fluentă activitate în vederea creşterii randamentului.
Farmaciile cu circuit deschis, în mediu urban
 – este constituit din următoareleîncăperii: 
a) Încăperea în care se intră în unitate
–oficina –compartiment de eliberare almedicamentelor unde specialistul vine în contact cu publicul sănătos sau bolnav.Se eliberează medicamente:-magistrale –oficinale (gata preparate) care se eliberează dupăreţeta medicului.1
 
Propedeutica-industriale –tipizate (produse de industrie)-produse parafarmaceuticeOficina trebuie amenajată specific pentru a favoriza eliberarea medicamentelor dar cuprinde şi vitrine în care sunt prezentate produse dietetice, cosmetice, articole deigienă.Medicamentele nu trebuie expuse în vitrinele exterioare pentru a nu se face publicitate şi pentru a evita autoservirea deoarece medicamentul nu este orice marfă şinici oficina nu trebuie considerată un loc de comerţ clasic.Deoarece pacientul are dreptul de a discuta oficial cu farmacistul, în farmacieexistă un spaţiu special separat de restul oficinei care să permită comunicarea între pacient şi farmacist.
b) Receptura
–camera de preparare a medicamentelor magistrale dotată cumobilier şi ustensile necesare desfăşurării acestei activităţi şi care într-un colţ specificamenajat este prevăzut cu o masă de analiză.
c) Laboratorul 
–utilat pentru prepararea unor cantităţi mari de forme farmaceuticenumită -elaborări care vor fi divizate şi condiţionate în ambalaje corespunzătoare(rivanol, metosept etc).
d) Compartimentul pentru prepararea de sterile
–este o boxă în care se preparăforme farmac.oftalnice precum şi alte preparate care se aplică pe plăgi, arsuri, pieleasugarilor şi care sunt sterile.
e) Compart.pentru prepararea apei distilate
–cu suprafaţa de 2/2 m unde se aflădistilatorul.
 f) Depozitul 
–locul de păstrare al medicamentelor, subst.farmaceutice aflate înstocul farmaciei. Depozitarea medicamentelor se face pe grupe terapeutice, pe formefarmaceutice, caractere fizico-chimice şi în ordinea seriilor de fabricaţie. Cele cuvalabilitate limitată se depozitează în spaţii separate de depozitare.
 
2
 
Propedeutica
CURS II –07.10.2005Reglementări privind medicamentele cuprinse în stoc farmaceutic
1.Nomenclatorul de medicamente şi produse de uz uman2.Farmacopeea1.conţine medicamentele necesare satisfacerii nevoilor de bază a majorităţii populaţiei în domeniul îngrijirii sănătăţii. Conform acestuia medicii pot recomanda şifolosi numai medicamentele şi produsele biologice cuprinse în acest nomenclator. Astfelse asigură şi producţia populaţiei împotriva folosirii unor medicamente care nu au fostverificate de organele sanitare competente. El este elaborat de comisia medicală şi esterevizuit anual în concordanţă cu progresele realizate pe plan mondial în acest domeniu.Farmacopeea –farmakon-medicament; porin-a face, cuprinde cele mai importantereglementări privind medicamentele, este codul oficial al normativelor care asigurăcalitatea medicamentelor în ţara noastră. Aceste normative se referă la denumirea, prepararea, controlul şi conservarea medicamentelor. Legea privind asigurarea sănătăţii populaţiei menţionează că prevederile farmacopeei sunt obligatorii pentru toate unităţilecare produc, controlează, depoziteaşi distribuie medicamente şi se aplică tuturor  produselor realizate în ţară: „Farmacopeea Română Ediţia X 1953”.Medicamentul sau agentul terapeutic este orice substanţă sau amestec de substanţeutilizate pentru tratarea, ameliorarea sau prevenirea unei boli sau a tulburărilofuncţionale la om sau animal.Medicamentul este definit şi ca produs medicamentos, preparat medicamentos,formă farmaceutică, formă farmacologică dozată.Medicamentele sunt constituite din substanţe, ingrediente sau componente.Substanţele utilizate în scop farmaceutic sunt reprezentate casusbt.medicamentoase sau principii active şi subst.auxiliare.Susbt.medicamentoasă este o substanţă cu structură chimică definită de organnatural (vegetală, animală sau minerală) de semisinteză sau sinteză având o anumităacţiune farmacodinamică.Subst.medicamentoase trebuie corespuncondiţiilor de calitate prezute defarmacopee, norme sau standarde.Produsulu vegetal sau fitofarmaceutic reprezintă partea dintr-o plantă medicinalăcare conţine una sau mai multe substanţe responsabile de efectul farmacodinamic numite principii active.Preparatul farmaceutic sau forma farmaceutică conţine una sau mai multesubst.medicamentoase şi subst.auxiliare prelucrate printr-o operaţie farmaceutică.Prelucarea se efectuează în farmacie şi avem medicamente magistrale –medicamenteindustriale sau tipizate.3

Activity (45)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Roxana Veliche liked this
Gheorghiu Florin liked this
Vadim Țurcan liked this
Ktaliynna KTha liked this
Alex Andru liked this
Andreea Roxana liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->