Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SMA Sunce

SMA Sunce

Ratings: (0)|Views: 149|Likes:
Published by Petar Breko

More info:

Published by: Petar Breko on Jan 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/29/2011

pdf

text

original

 
1;www.energyplus.hr; info@energyplus.hr
SUNCE
Bez sunca na Zemlji nema života.Sunce se brine za toplinu, svjetlo, kišu i vjetar.No, sunce može još više: svojim sunčevim zrake šalje namnezamislivo puno energije!
 
2;www.energyplus.hr; info@energyplus.hr
a.
 
Veličina
Sunce je točno toliko veliko koliko jedna lubenica?
Ne, naravno puno je veće. Sunce ima promjer od otprilike 1.390.000 km.Kada bismo nanizali ogrlicu od 109 zemaljskih kugli, to bi bila ta veličina. Uvrelu utrobu sunca stalo bi čak 1.300.000 zemaljskih kugli. A ako bismo okozemlje 35 puta omotali traku, ta bi traka isto bila dužine 1.390.000 km.Razlika u veličini postaje jasnija ako uzmeš lubenicu i zrno graška te ih staviš jedno pored drugoga. Ako si sada zamisliš da je sunce lubenica, a zemljazrno graška, možeš vidjeti da između njih postoji ogromna razlika.
b. Temperatura
Vrela peć u svemiru
Sunce je ogromna lopta puna vrelih plinova. Temperatura na gornjojpovršini sunca iznosi oko 6.000
C. To je tako vruće da gornja površinasunca vrije kao lonac s juhom. Što se više ulazi u unutrašnjost sunca, to jetemperatura sve veća. U unutrašnjosti sunca temperatura iznosi čak15.599.726
C. U pećnici, koju imaš u svojoj kuhinji, najviša temperatura je250
C. To je potpuno dovoljno za ispeći kolač, u suncu bi kolač izgorioistog trena.Također ni oprema astronauta otporna na visoke temperature, ovakvuvrućinu ne bi izdržala.
 
3;www.energyplus.hr; info@energyplus.hrČak i ako bi astronaut mogao doći u blizinu sunca, on se više ne bi mogao kretati. Sila privlačenja sunca jetoliko jaka da bi njegova ruka bila teška poput cijeloga tijela.
c. Mjere
Koliko je masa sunca?
Sunce je najveći objekt u našem sunčevom sustavu. Ono sadrži skoroukupnu veličinu našega sunčevoga sustava, naime više od 99,87 %. Svedruge planete dijele ostalih 0,13 %. To zvuči prilično komplicirano, no ustvari je sasvim jednostavno: zamisli si da bi stotinu špekula predstavljaloveličinu našega cijeloga sunčevoga sustava, dakle sunca i svih planeta. Akobi od jedne jedine špekule odrezao sasvim mali dio, to bi bila veličina svihplaneta. Ostatak i svih ostalih 99 špekula bila bi dakle veličina našegasunca.Kada bi htio napisati masu sunca brojevno, to bi bila brojka 2 i iza nje 30 nula. To izgleda ovako:2 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kilograma.Za usporedbu: to je 333.000-rostruka masa zemlje!
d. Udaljenost od zemlje
Koliko vremena bi ljudima trebalo do sunca?
Sunce je udaljeno od zemlje otprilike 15.000.000 km. Ponekad jeudaljenije, ponekad je bliže. Sve to ovisi o godišnjim dobima. To je takodaleko da bi jednome pješaku trebalo 4400 godina, IC-vlaku 166 godina, amlaznom avionu 22 godine da dođu do tamo. Nasuprot tome, sunčeve suzrake tako brze da im treba samo 8 min da dođu k nama na zemlju.Svjetlost u svakoj sekundi prevaljuje ca. 300.000 km, te je time milijunputa brže od mlaznog zrakoplova.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->