Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ROMANIČKE SKULPTURE U RUDINAMA_SEMINAR

ROMANIČKE SKULPTURE U RUDINAMA_SEMINAR

Ratings: (0)|Views: 340|Likes:
Published by Josipa Bulatović

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Josipa Bulatović on Jan 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2013

pdf

text

original

 
Sveučilište u ZadruOdjel za povijest umjetnostiKolegij: Osnove likovnih umjetnosti SEMINAR: 
ROMANIČKE SKULPTURE U RUDINAMA
Student: Josipa Perković Prof: Dr.sc.Marijana KovačevićZadar, 2011
 
Sjeverozapadno od Požege,na južnoj padini Psunja nalaze se Rudine. Rudine su jedno odključnih nalazišta romaničke umjetnosti istočne Hrvatske. Na mjestu prapovijesnog naselja bila je podignuta benediktinska opatija Sv.Mihovila. Ona se spominje već 1210.godine, dok jenapuštena 1537. godine. Danas su na tom području otkriveni ostaci temelja crkve i samostana.Po strukturi,to je bila trobrodna romanička bazilika s tri polukružne apside. Na zapadnojstrani crkve nalazio se zvonik. Tri samostanska krila s kapitelima, te kapela oko središnjegklaustra,usred kojeg je bunar, dozidani su sjeverno do crkve, vjerojatno u 13.st. U tom periodu su podignute i dogradnje na južnoj i sjevernoj strani crkve. Redovnička grobnica igotički oltar nalazili su se na južnoj nadogradnji polukružne apside. Sa sigurnošću možemoreći da je crkva iznutra bila ukrena romaničkim i gotičkim freskama. Do te tvrdnjedolazimo zbog ostatka sačuvanog fragmenta gotičke freske na zidu sakristije. Čitava opatija je bila opasana zidom s polukružnim apsidama. Samo četrdesetak metara zapadno od ovesamostanske bazilike,otkriveni su temelji i jedne ranoromaničke crkvice s polukružnomapsidom.Arheološki nalazi s Rudina danas se uglavnom čuvaju u Muzeju Požeške kotline u Požegi. U periodu od 23.listopada do 23. prosinca 2007. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu bila je postavljena izložba „Stotinu komadića izgubljenog raja“, o Hrvatskom povijesnom prostoruizmeđu Save i Drave. Naglasak je posebno stavljen na Rudine. Bio je izložen veoma vrijedankorpus od osamnaest konzola rudinskih glava. Autor likovnog oblikovanja bio je arhitektMario Beusan, a građu je čak dvije godine, zajedno sa suradnicima skupljao Vladimir P.Goss,redovni profesor na Odjelu za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta.Samostan u Rudinama posebno dobiva na važnosti zbog skulpturalno obrađenih konzola kojesu vjerojatno bile ukras potkrovnog vijenca apsida,a ubrajaju se u najvrjedniju plastikuKontinentalne Hrvatske. Stotinjak godina s Rudina pristižu arhitektonski,dekorativni ifiguralni elementi, ali najpoznatije su takozvane „rudinske glave“. Riječ je o osamnaestreljefa, prepoznatih kao rad vrhunske romaničke stilizacije, rustičan,ali potresno ekspresivanu svojoj linearnosti koja ipak dopušta bujan život plastičnim detaljima. Govorimo o stilu zakoji nije bilo moguće naći pravu analogiju. Kompleks rudinske skulpture do izlaska katalogaizložbe „Stotinu komadića izgubljenog raja nikada nije bio monografski obrađen.
 
Ne znamo izvorni broj glava, ne znamo čak niti broj umjetnika. Uostalom, ne znamo niti pravu namjenu rudinskih glava, jedino što možemo sa sigurnošću tvrditi da su bile ukrasnekakvih uspravnih arhitektonskih elemenata, no postoji i mogućnost da su bile ugrađene usklopu friza. Postoje dvojbe da li sve glave potječu iz crkve ili klaustra, te da li su uopće svedio iste tematske skupine. Postoje velike razlike u očuvanosti,stoga je teško ustvrditi pojedinosti. Znamo da su skulpture izvorno bile obojene,a to ukazuje na činjenicu da su nekidetalji mogli biti i bogatije prikazani. Tri u potpunosti prikazana ljudska lika su drastičnoizobličenih fizionomija, u obliku su gotovo pravilne kocke,a glave im neposredno iznad čelazavršavaju impostima,što ukazuje na to da su bile visoko izdignute od poda,što nije slučaj ssamim glavama. Profesor V.P.Goss ustvuje nekoliko činjenica: Na prvi pogled se primjećuje raznolikost. Među očuvanim glavama možemo prepoznati specifičan stil i jednogmajstora dominantne ličnosti. Tog majstora možemo nazvati takozvanim „izumiteljem“rudinskog stila. „Glavni Majstor“ suvereno barata osebujnom ekspresijom kosih i pravocrtnihužebljenja, što daje njegovu radu izražajnu dubinu,no i određenu ravnotežu. Majstorovo poštivanje kadra, variranje konkavno-konveksnih oblika i površina, zakrivljenih i ravnih poteza najbolje možemo vidjeti na tzv. „bradatoj glavi“ . Usta su prikazana kao mala izduženaudubina,oči su izrazito udubljene s rupicom u ulozi zjenice, a direktno nad očima se nalaziimpost. Uz „bradatu glavu“ postoje još i dvije srodne glave s nešto plošnijim očima, alisličnim ustima i formom brade. Nažalost, dosta su oštećene. Izuzev tih skulptura,nalazimo i„glavu s koncentričnim brkovima“, „glavu s raskuštranom bradomkoja je možda rad„Glavnog Majstora“. Jedna plošnija glava iz Arheološkog muzeja u Zagrebu je također vrloslična, ali s očima izgleda koštice šljive i s ispupčenim ustima,te s koncentričnim i paralelnim borama izrazitih bridova. Majstora ove skulptura nazivamo „Majstorom Oštrih Bridova“, amožemo mu pripisati i „Curicu“-jedno od najuspješnijih rudinskih ostvarenja.„Curica“ jemala orantica podignutih ruku i okruglih očiju, ima zakrivljene poteze glave. Na njoj vidimolijepi polukrug donjeg ruba,te pozadinu od lepezasto raspoređenih zraka te valovito klesanihdraperija. Njena usta su tek tanak urez,a s obje strane glave nalazi se po jedna tanka pletenicas ukrasnom ukosnicom. Još jedno uspješno ostvarenje hrvatskog srednjovjekovlja je imaštoviti trolični „Mačak“. On ima tri frontalne impostne glave,velike izbuljene oči,obici su pomalo agresivni, no zaobljenost ih ublažuje. Mačkov autor je „Majstor Zaobljenih Oblika“,kojem se pripisuje i izrada „Motociklista“ kojemu je glava,kao i oči,lijepo zaobljena.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Mario Trupinić liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->