Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
57Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Principiul Separării Puterilor În Stat

Principiul Separării Puterilor În Stat

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 3,845|Likes:
Published by Kun Alexandru
Un eseu despre Principiul Separării Puterilor În Stat. Continut in mare parte de pe Wikipedia.
Un eseu despre Principiul Separării Puterilor În Stat. Continut in mare parte de pe Wikipedia.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Kun Alexandru on Jan 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as ODT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2014

pdf

text

original

 
Principiul Separării PuterilorÎn Stat
de Kun Alexandru, 12C, MRU
 
Separarea puterilor în stat, numită adesea doar "separarea (sau și separația)puterilor", este un termen politic creat și folosit pentru prima dată degânditorul politic francez al epociiIluminismuluiCharles deSecondat,Baron de Montesquieu, constituind un model deguvernarea tuturor statelordemocraticede astăzi.
 
Conform acestui model, puterea statului trebuie divizată în diferitecompartimente cu puteri și responsabilități separate și independente. Cea mainormală separare a acestor puteri este cea tripartită, care se întâlnește lamajoritatea națiunilor moderne, unde este vorba de puterilelegislativă, judiciarășiexecutivă, cu mențiunea că aceste funcții nu au voie să se afle în aceeași mână. Acest principiu a fost enunțat încă de către John Locke ("Twotreatises on government", 1690) și mai ales de către C. de Montesquieu ("Del'esprit des lois", 1748) în lupta împotriva statului absolutist, principiul acestadevenind baza statului constituțional modern. Prin separata transmitere afuncțiilor către parlament, guvern, administrație, precum și către judecătoriindependenți, puterea statală este ținută în echilibru prin intermediul unorcontroale reciproce (echilibrul puterilor), apărând astfel pe cetățeni deeventualele acțiuni despotice ale statului.
 
Legislativul:E
ste în teoria politică una dintre cele trei puteri fundamentale independentedin statul democratic modern, conform principiuluiSeparării puterilor în statpromovat de cătreMontesquieu. Celelalte două puteri suntexecutivul (entitatea care guvernează) și judiciarul(entitatea care aplică și interpreteazălegile). Legislativul este însărcinat cu dezbaterea și aprobarea legilor în sensulconținutului și formei acestora, precum și cu controlul asupra executivului și judiciarului. J
udiciarul:E
ste una din cele trei puteri fundamentale dintr-un stat democratic modern,conform principiului luiMontesquieunumitSepararea puterilor în stat, celelalte două puteri fiindexecutivulșilegislativul. Rolul judiciarului este de a interpreta și aplica legile în numele statului. Aceastăputere se concretizează printr-o ierarhie de curți de justiție. ÎnRomâniacurteasupremă esteÎnalta Curte de Casație și Justiție.
Executiv ul:P
uterea executivă
 
din stat, reprezentată deguvern, este una din cele treiputeri independente din statele democratice moderne, conform principiuluiSeparării puterilor în stat, promovat de cătreMontesquieu. Celelalte două puteri sunt judiciarulșilegislativul.

Activity (57)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Dragan Marian liked this
Rebe Rox liked this
Nicu Dicianu liked this
Adelline Ina liked this
Madalina Cosma liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->