Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
3Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tips Mancing Lombong

Tips Mancing Lombong

Ratings: (0)|Views: 3,498|Likes:
Published by zecko760

More info:

categoriesTopics, Art & Design
Published by: zecko760 on Jan 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, DOCX, TXT or read online from Scribd
See More
See less

02/14/2013

pdf

text

original

 
TIPS MANCING LOMBONG-ROHU/ARA-ARA/PATIN/JELAWAT/PEACOCKBASS/TONGSAN/TOMANInsyaAllah, klu ade trip nanti teman roger mike ;D. Tapi mungkin dalam bulan febuary nie kot...
tomman
:Teman rekomen kalau nak gegar lombong area Perak nie pergilah ke lombong mekong diSMTD,Tronoh Mines,Air Kuning,area Seri Iskandar,Lembah Kinta di Batu Gajah.cuba main.Macam nielah,kome cuba pakai dedak ayam kuning + starbrand pisang bancuhan dia 2 kilodedak campur 4 sudu starbrand.Starbrand tu bancuh dulu dalam air kolam tu biar baunyasebati.pasti campur ngan dedak 2 kilo tadi.itu asas umpan lombong.Insya-Allah berjaya,paling2tilapia huhuhuhuhu.Untuk tongsan ada campurannya,dan kita kena tahu tongsan apa nak carisamada sisik halus atau kasar,hitam atau rumput,sebab ia berlainan jenis.Pakai umpan uangteman bagitau di ruangan atas tadi.itupun dah cukup dah.Ada lagi umpan tongsan lain untuk kolam bayor,tapi ape2 hal try dulu.umpan tongsan kolam bayor kena pakai dedak wangi +++++beberapa bahan lain dan ada sukatan dan nisbahnya.Itu umpan cari makan.Lombong yang teman bagitau tu adalah lombong sejarah teman dari mula memancen 19 tahundulu,ikan dia tak penah abis.sampai skang kalau kengkawan dari jauh datang teman bawak kesitu dan teman bancuhkan umpan untuk mereka.apa2 hal selamat datang ke Perak,negeri yang kaya dengan Lombong.......yehaaaaaa ;D ;D ;D ;D;D ;D
Muss
:Tuan tomman...InsyaAllah jika ade rezeki nanti, sy turun Perak sy msg Tuan. Bolehlah kita buat seisi menge'teh'sambil kita buat acara suaikenal. Masa tu boleh kot kita manceng sekali ker.. hehehe.. ;D ;D
mat unta
:Quote from: tomman on January 05, 2010, 09:36:12 AMNak mancen lombong yea!!!! ;D ;DOkler nak cakap banyak pun teman pun tak ler expert sangat,mungkin ade otai lain yang lagipower.Lombong nie berbeza kalau nak di bandingkan dengan pancing kolam bayor nie.sebabkebanyakannya ikan die lior bebenor dan kolam bayor nie saiz die takler besar sangat.selalunyaumpan dedak jenis 929,286,raja umpan nie kurang menyerlah prestasinya di lombong tak pakaipun takper takut membazir duit aje.Sebagai permulaan sebelum memulakan atau umpan dilabuhkan sila perhatikan keadaanlombong dahulu dan lihat kocakan ikan yang bermain,teman selalunya kalau baru pertama kalipergi lombong baru ,teman tengok keadaan ikan kat sane dan lihat kocakan ikan samaada
 
tongsan,patin,rohu,PB dsb.selepas dikenalpastikan jenis ikan yang ada barulah pemilihan umpanperlu dilakukan.Untuk pengetahuan terdapat 2 jenis lombong iaitu lombong pecah dan lombong takung.Tips mancen lombong pecah/takunglombong pecah nie adalah lombong yang mempunyai aliran air masuk dan keluar selalunya iabersambung dengan sungai/anak sungai.Ikan lebih agresif dan sedap rasanya seperti ala2 ikansungai.kalau di Kampar Lombong mekong di SMTD menjadi pilihan pemancen kalau lombongtakung nie adalah lombong yang airnya statik takde keluar dan masuk ikannya pula kurangsedap.Antara umpan-umpan ampuh untuk lombong pecah/takung nie ialah:1. Sawit blender + dedak ayam kuning + minyak 2. Isi biji getah ( buat sate)3. Sawit peram (guma mata 3 )4. Sawit masak baru ( buat sate)5. Dedak kuning ayam + starbrand pisang (bancuhan kena betul tak leh kuat/kurang baunya)adanisbah6. Perut ayam + dedak kuning.7. Buah mengkudu masak + dedak kuning + santan + hampas kelapa ( tongsan)8. rapala/anak keli/seluang (toman )ada banyak lagi umpanya.tetapi paling killer no. 1.alhamdulillah teman jarang bangau pakaiumpan tu.jelawat dan ara/rohu cukup suka.kalau patin teman pakai no. 5.kalau mancen katSMTD pakai aje umpan nie.insya-Allah.banyak patin dah tewas.teman tak galakkan komemancen pakai umpan yang ada jual kat kedai tu sebab pengalaman teman yang dah belasan tahunmancen lombong nie umpan tu kurang mujarab kat lombong terbiar.memang bangau.kalaukolam bayor memang power.Perambut yang biasa teman gunakan ialah mata bom dan rambai kerana mata2 tu memang sesuaidigunakan di lombong terbior nie.kalau boleh pakai pakai jenis Fire Eagle Steel hook,jenisstainless steel sebab ikan lombong nie shot dia kuat,terutama patin.jangan pakai jenis talimerah,tak kuat sangat.tapi rohu suka mata tali merah tu.buat seroi2 agar dalam air dia pecahsedikit demi sedikit.mancen tongsan lain pulak perambutnya,teman selalu pakai mata bom buat sendiri khas untuk tongsan,turun temurun dari pakcik teman,kalau kome mancen skali ngan teman boleh temantunjukkan caranya.teknik apungan boleh jugak pakai kat lombong nie.ok untuk tempat ikanbermain pulak,sila tengok pokok kiambang yang ada di lombong itu,sekiranya pokok tersebutbergerak ke arah umpan,jangan tarik/naikkan umpan biarkan sahaja ia menutup umpankome,ikan lombong selalu bermain dibawah kiambang.teman pernah naik jelawat dalamanggaran 8 kilo dengan membiarkan umpan ditutupi kiambang.selalunya mesti dapat.pakaiumpan no. 1 tadi.longgarkan tali.paling2 1-3 kilo seekor insya-Allah dapat.pasang pancingbanyak. teman selalu pasang 3-5 batang sekali.kalau nak senang,cari tempat keluar air (lombongpecah ) main kat situ pakai sawit,buat sate,jelawat ngan kaloi suka main kat air keluar.nak cerita

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->