Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Žučna kesa

Žučna kesa

Ratings: (0)|Views: 1,893 |Likes:
Published by Dusica Eric

More info:

Published by: Dusica Eric on Jan 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

 
 VISOKA ZDRAVSTVENO SANITARNA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA’’VISAN’’
MALIGNITETI JETRE I ZUČNIH PUTEVA 
Student: Dušica Erić Prof.dr.Rajko MijićBr.ind.25-II/2009 BEOGRAD 2011
 
Žučna kesa (lat. vesica fellea) je kruškoliki organ koji služi kao rezervoar zažuč, koja se u njemu koncentriše i postaje tri do četiri puta gušća od one kojadolazi iz jetre.Žučna kesa je duga od 8-11 cm i smeštena je na donjoj stranidesnog i jetrenog režnja.Jetra neprekidno luči žuč bez obzira na probavu i ta žuč napušta jetru kroz jetrin odvodni kanal a kroz žučni kanal ide u dvanaestopalačnocrevo. Ako nema probave, Odijumov sfinkter je zatvoren i žuč mora nazad užučnu kesu gde se oduzima voda.Na ovaj način ona postaje koncentrovanija i sposobnija za razgradnjuunesene hrane.Kao i svi organi, organi bilijarnog trakta imaju svoje bolesti.Bolesti bilijarnog trakta su brojne i javljaju se s raznom učestalošću. Pod bolesti bilijarnog trakta svrstavamo: žučnekamence, upale žučnih puteva ižučne vrećice, maligne bolesti.Žučni kamenci predstavljaju relativnočest poremećaj, što dokazuje podatak da oko10% ukupne populacijeima žučne kamence. Kamenci žučnog trakta spadaju u skup bolesti koje češće napadaju ženskideo populacije; kod žena se dokazuju čak 4 puta češće.Kamenci su češće prisutni u žučnoj kesi nego u žučnim putevima.Kada su prisutni užučnim putevima, predstavljaju najčešći uzroekstrahepatičke opstruktivne žutice, a mogu izazvati potencijalnosmrtonosne infekcije (kolangitis), pankreatitis ili hroničnu bolest jetre.Prema izgledu i hemijskoj strukturi žučne kamence delimo udve osnovne grupe:holesterolski i pigmentni kamenci. 
 
 
Maligne bolestibilijarnog trakta
Tumori žučne kese ranije su smatrani za veoma retke. Danas su onisve češći i u stalnom su porastu posebno maligni i zauzimaju petomesto po učestalosti tumora trbuha.Tumori mogu biti:•dobroćudni(benigni) i•zloćudni (maligni).
BENIGNI TUMORI HOLECISTE:
zucna kesa-Uglavnom prolaze asimptomatski-Papiolmi; mogu maligno da alterišu; leče se hiruški-Adenomi; leče se hiruški

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Tanja Todorovic liked this
Sadza Sadzic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->