Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
33Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pemulihan OKU

Pemulihan OKU

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 2,540|Likes:

More info:

Published by: Mohd Faizal Bin Yahaya on Aug 14, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2013

pdf

text

original

 
PEMULIHAN, PERKHIDMATAN DAN PEMBANGUNAN OKU
1.
LATAR BELAKANG
1.1 Sejak pengistiharan Tahun Antarabangsa Orang KurangUpaya 1980 dan pelancaran “The World Programme of ActionConcerning Disabled Persons 1982Malaysia turutmemperkenalkan berbagai-bagai polisi dan program untukmembaiki kualiti kehidupan golongan orang kurang upaya.Penyertaan dan penglibatan komuniti bermula apabila komunitimengambil bahagian dalam mengintegrasi golongan orangupaya. Kerajaan pula memulakan dasar dengan propaganda“Kebajikan Tanggungjawab Bersama”.1.2 Seperti Negara-negara membangun, sejak mencapaikemerdekaan Malaysia telah mengalami pertumbuhan dariaspek sosial dan ekonomi. Selaras dengan itu, Malaysia telahmembentuk Dasar Kebajikan Negara (DKN) pada tahun 1990.DKN bertujuan meningkatkan kesejahteraan dan kestabilanmasyarakat untuk pembangunan negara. Selaras denganhasrat kerajaan melalui Wawasan 2020, ingin menjadikanMalaysia sebagai negara yang menitikberatkan pembangunanmenyeluruh dan seimbang kepada semua masyarakat. Dasar dan program kepada golongan orang kurang upaya di negaraini adalah berdasarkan strategi dan matlamat yang terkandungdalam Dasar Kebajikan Negara untuk mencapai keyakinan diridan persamaan peluang di samping mewujudkan semangatsaling bantu membantu serta berbudaya penyayang.1.3 Pertumbuhan ekonomi yang dicapai telah memberipeluang kepada semua masyarakat memperolehi pengagihanyang adil. Pengumpulan kekayaan negara di tangan segelintir individu diharapkaan tidak lagi berlaku demi kestabilan negara,setiap rakyat patut diberi peluang dan hak yang sama rata untukmenikmati kejayaan negara termasuk kepada golongan orangkurang upaya. Bagi mencapai Wawasan 2020 ini Malaysia telahmengadakan berbagai perancangan, strategi, program danaktiviti dengan kolaborasi berbagai sektor untuk mewujudkannegara maju melalui rancangan-rancangan pembangunan yangcekap dan pentas.
 
2.DEFINISI OKU
2.1 Mengikut Akta Orang Kurang Upaya 2007, “Orang KurangUpaya” (OKU) itu bermaksud seperti berikut:
Mereka yang mempunyai kekurangan jangka panjangfizikal, mental, intelektual atau deria yang apabila berinteraksidengan pelbagai halangan, boleh menyekat penyertaanpenuh dan berkesan mereka dalam masyarakat ”.
2.1. Bagi maksud pendaftaran, Jabatan Kebajikan Masyarakattelah mengklasifikasikan orang kurang upaya kepada enamkategori utama kecacatan/ ketidakupayaan seperti berikut:-
BIL.KATEGORIPENJELASANIKurangUpayaPendengaranD
a) Minimum (
Mild 
) - (20 - < 30 db)b) Sederhana (
Moderate
) - (30-< 60db)c) Teruk (
Severe
) - (60 - < 90 db)d) Sangat Teruk ( Profound ) - (> 90db)
IIKurangUpayaPenglihatanB
a) Buta
(Blind)
Penglihatan kurang daripada3/60 pada mata yang lebih baikwalaupun dengan menggunakanalat bantu penglihatan (cerminmata)
 
b) Terhad –(
Low Vision/Partially Sighted 
)Penglihatan lebih teruk dari 6/18tapi sama dengan atau lebih baikdaripada 3/60 dalam mata yanglebih baik penglihatannyawalaupun dengan menggunakanalat bantu penglihatan (cerminmata)c)
TunnelVision 
Pandangan yang terhadkepada satu arah dan dalamruangan sehala.
IIIKurangUpaya FizikalPH
Kecacatan anggota badan misalnya -Penyakit Polio, Kudung, Muscular Dystrophy, Myopathy, Neuropathy,Osteogenesis Imperfecta, kerdil dll.
IVCerebralPalsyCP
a. HemiplegiaCerebral Palsy yang melibatkansebelah bahagian badan

Activity (33)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Zuhda Husain liked this
Sara Joo liked this
Asnal Arsad liked this
Salasamurni Sazaf liked this
Lalitha Litha liked this
nor_kamarudin_2 liked this
Nurul Shuhada Bunga Kertas liked this
Rithauddin Abdull Rahim liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->