Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Het AIDA proces

Het AIDA proces

Ratings: (0)|Views: 50 |Likes:
Published by Gert Jan Bos

More info:

Published by: Gert Jan Bos on Jan 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2013

pdf

text

original

 
AIDA
Hoe beslissen bezoekers om over te gaan tot een aankoop? Hoe beslissen ze om een offerte aan tevragen? Verrassend genoeg blijken mensen een identiek mentaal proces te doorlopen bij het maken vaneen (aankoop)beslissing. Tijdens dit proces doorloopt een potentiële klant de AIDA fasen:
1.
Awareness
(ook wel Attention genoemd). Hierin stelt de bezoeker de vraag: Wie ben je en watbiedt je aan?
2.
Interest
. Hierin stelt de bezoeker de vraag: Is dit product interessant? Kan ik het gebruiken?
3.
Desir
e. Hierin stelt de bezoeker de vraag: Hoe gebruik je het? Wie gebruikt het nog meer?
4.
Action
. Hierin stelt de bezoeker de vraag: Is het veilig om hier te kopen? Waarom koop ik hetproduct hier?Laten we eens kijken hoe je AIDA kunt inzetten om bezoekers te overtuigen om klant te worden.
Het AIDA proces
Het AIDA model is al oud. Het stamt uit 1898 toen Elias st. Elmo Lewis voor het eerst een verkoopprocesomschreef dat hij AIDA noemde.De verschillende AIDA fasen hoeven niet perse op jouw site zelf plaats te vinden. Het kan zijn dat een klantzich al bewust is van je naam en weet wat je verkoopt (Awareness). Hij kan ook al interesse(Interest)hebben in je aanbod. Hij heeft, in dat geval, een probleem of behoefte en snapt dat jouw aanbodhem kan helpen dit probleem op te lossen of zijn behoefte te vervullen.Het komt minder vaak voor dat de bezoeker ook al een verlangen(Desire) heeft om je product te kopen enzonder meer tot actie(Action) over gaat. Het is overigens niet geheel ondenkbaar dat een klant dit zal doen.Maar meestal verkeer je als aanbieder niet in zo’n luxepositie.Je kunt bezoekers in de opeenvolgende AIDA fasen respectievelijk als volgt typeren.
Zoekers
. Zij weten nog niet wat ze willen maar hebben een onvervulde behoefte. Ze zijn zichvaak nog onbewust van jou en je aanbod.
Evaluatoren.
Weten wat ze willen. Evaluatoren vergelijken de verschillende opties. Ze willengedetailleerde informatie.
Koopbereide bezoekers
. Zij zijn bereid een transactie aan te gaan.
Klanten
. Hebben een transactie voltooid. Zij moeten tevreden worden gehouden tot eenvolgende transactie.
De kern van het AIDA proces
De kern van AIDA is zorgen dat je bezoeker de volgende twee vragen succesvol beantwoord krijgt:1.Biedt deze site wat ik wil?2.Waarom zou ik het bij deze site moeten kopen?
AIDAS?
 
Soms voegt men wel eens de S van satisfaction, ofwel tevredenheid, toe aan AIDA. Het is immers vanbelang dat klanten tevreden blijven. De extra S geeft aan dat een verkooptraject niet ophoudt bij deaankoop. Aftersales is belangrijk. Je site kan hierin faciliteren. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van e-mail marketing of het bieden van support via je site.Gepassioneerde klanten verkrijgen moeten een doel zijn van iedere onderneming. Dit soort klanten isloyaal, maakt mond tot mond reclame en denkt mee met de onderneming. Een gepassioneerde klant is dusin meerdere opzichten goed voor je onderneming.Het veranderen van bezoekers in gepassioneerde klanten is een proces dat goede planning vereist. Ditproces wordt ook wel het conversieproces genoemd.In dit artikel leg ik uit hoe je met je site bezoekers in gepassioneerde klanten kunt converteren.
Van onbewuste bezoeker tot gepassioneerdeklant
Slechts een klein deel van je bezoekers zal daadwerkelijk klant worden. En weer een klein gedeelte van dieklanten zal gepassioneerd klant worden. Tussen elk van deze fasen zitten hindernissen. Hindernissen zoalsvragen, vereisten en wensen van klanten. Hoe meer je rekening houdt met de hindernissen die tussen dezefasen zit, hoe meer fans je zult krijgen.Een bezoeker kan de volgende 5 fasen doorlopen op jouw site:1.Onbewuste bezoeker2.Geïnteresseerde bezoeker3.Nieuwe klant4.Vaste klant5.Gepassioneerde klantEen bezoeker moet dus 4 hindernissen overwinnen om gepassioneerde klant te worden. Laten we hiereens verder op in gaan.
Stap 1: van onbewuste bezoeker naargeïnteresseerde bezoeker
Beginsituatie
: Bezoekers die binnenkomen op jouw site zijn zich grotendeels onbewust van jouw producten jouw onderneming.
Hindernis:
Leg klanten in één oogopslag uit wie je bent, wat je doet en wat je voor ze kunt betekenen.
Oplossing
: Je moet interesse wekken. Hiertoe is een zichtbaar logo met beschrijvend onderschrift eengoed middel. Tevens dient helder op de pagina van binnenkomst te staan wat uw onderneming doet. Korten bondig. Daarnaast helpt het om een klein product overzicht te hebben met wat uw producten zijn enkorte beschrijvingen van deze producten.
Tip:
Communiceer persoonlijk. Zet foto’s van jou en je medewerkers op de site. Spreek bezoekerspersoonlijk aan en laat zien wie er achter de onderneming zit. Hierdoor zullen klanten je sneller vertrouwen.
 
Stap 2: van geïnteresseerde bezoeker naar klant
Beginsituatie:
De bezoeker weet nu wie je bent en wat je verkoopt.
Hindernis:
De bezoeker moet worden aangezet tot aankoop. Hij heeft nog veel vragen en heeft nog geenidee van het voordeel van je product.
Oplossing:
Overtuig de klant met een lijstje van grootste voordelen. Geef hem voorbeeldsituaties waarinhet product kan worden gebruikt. Plaats foto’s. Daarnaast helpt het in deze fase om getuigenissen vanmensen net als hemzelf te plaatsen. Ook dingen als keurmerken, een goed retourbeleid en heldereverkoopvoorwaarden helpen in deze fase om een bezoeker te converteren naar klant.
Tip:
Een mens kan ongeveer 9 dingen tegelijk onthouden. Zorg ervoor dat u alleen de belangrijkstevoordelen omschrijft. Let erop dat u de voordelen vanuit de klant bekijkt. Zet het belangrijkste bovenaan enplaats de voordelen in volgorde van belangrijkheid.
Stap 3: van nieuwe klant naar vaste klant
Beginsituatie:
De klant heeft zijn eerste aankoopervaring met jouw onderneming gehad.
Hindernis:
De klant zal nu bepalen of hij terugkomt. Hij zal bekijken in hoe verre hij je product gebruikt. Isde service goed? Zijn alle beloftes nagekomen over de service en het product?
Oplossing:
Biedt een goede support. Plaats heldere contactinformatie en maak contact opnemen zolaagdrempelig mogelijk. Zorg ervoor dat u de relatie met klanten warm houdt doormiddel van bijvoorbeeldeen email nieuwsbrief. Stel klanten hierbij op de hoogte van aanbiedingen en nieuwe producten. In dezefase is de kern dat je je beloftes nakomt en dat je contact houdt met de klant.
Tip:
Hou je communicatie met klanten bij in een CRM systeem. Ik heb zelf goede ervaringen methighrise.
Stap 4: van vaste klant naar gepassioneerde klant
Beginsituatie:
De klant is nu regelmatig op uw site te vinden. Het is nu van belang dat u doeltreffend werktzodat de klant gemakkelijk en effectief aankopen bij u kan doen.
Hindernis:
Consistentie. Je service niveau volhouden.
Oplossing:
Zie de vorige stap. Houd deze dingen vol en biedt een continu niveau van service. Zorg ook dat je contact houdt. Als het even kan persoonlijk. Email marketing en Twitter zijn daartoe goede middelen.Hoewel de laatste erg sterk afhangt van de persoon met wie je van doen hebt.
Tip:
Organiseer bijeenkomsten voor klanten. Praat ze bij over de nieuwste mogelijkheden in jouw industrie.Maak er niet een al te erg reclamepraatje van maar zorg dat de klant iets opsteekt. Iets dat hij direct in depraktijk kan brengen.
Is dit alles?
Nee nog lang niet. Er zijn veel meer dingen die u kunt doen om klanten te verkrijgen. Binnenkort zullen erop deze site meer artikelen over het conversieproces verschijnen

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->