P. 1
Starac Pajsije Svetogorac - Duh Božji i duh ovog svijeta

Starac Pajsije Svetogorac - Duh Božji i duh ovog svijeta

Ratings:
(0)
|Views: 150|Likes:
Published by Branimir Novaković

More info:

Published by: Branimir Novaković on Jan 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2013

pdf

text

original

 
STARAC PAJSIJE SVETOGORAC
DUH BOZJI I DUH OVOGA SVIJETA
"Unutrasnja cistota istinitog covekaulepsava i njegovu spoljasnjost"
 Poglavlje 1.SVETSKO OBRAZOVANjE I ZNANjE Poglavlje 2.RACIONALIZAM NASEG VREMENA Poglavlje 3.NOVA POKOLENjA
 
 Poglavlje 4.DRSKOST I NEMANjE CASTI Poglavlje 5.UNUTRASNjI BESPOREDAK I SPOLjASNjI RAZVOJ 
Iz knjige:
Starac Pajsije Svetogorac, Cuvajte duse
,
STARAC PAJSIJE SVETOGORAC
DUH BOZJI I DUH OVOGA SVETA
 POGLAVLjE I
SVETSKO OBRAZOVANjE I ZNANjE
 
Mudar covek je ociscen covek 
 Kada covek ne izostrava svoj um Bogom, nego ga izostrava zlobom,prima u sebe djavola. Bolje bi mu bilo da je izgubio pamet, jer bi takobarem imao olaksanje na dan Suda.- Starce, razlikuju li se prostota ( = neznalastvo) i lukavstvo?- Da, kao lisica od sakala. Sakal, kada nesto vidi, on to i pozeli, i zurno ideda to uzme. Lisica ce, pak, prvo primeniti lukavstvo, a potom ce otici dauzme ono sto je htela.- Moze li neko, starce, da lukavost smatra za mudrost?
 
- Da, moze, ali ako ispita samoga sebe, shvatice sta je lukavstvo a sta jemudrost. Ima i spisak, pomocu koga to moze da razume. Koji su daroviDuha Svetoga? ljubav, radost, mir, itd. Da li je ono sto ima u sebi, ima satim veze? Ako nema, onda je to nesto satansko, onda je njegova mudrostiskvarenaMudar covek je onaj koji se procistio, koji je ociscen od strasti. Onaj ko jeosvetio svoj um, taj je zaista mudar. A ako mu um nije ociscen, mudrostmu uopste ne koristi. Pogledajte novinare, politicare - mudri su. Ali mnogiod njih, zbog toga sto nemaju osveceni um, kada govore mudre stvari,govore i bezumnosti. Od velike mudrosti govore velike bezumnosti! Akocovek ne usavrsava svoj um, djavo ga iskoristi. Ako ne usavrsava svojum u pravcu cinjenja dobra, djavo ga iskoristi za zlo.- Ako, dakle, covek ne usavrsava svoj um, time djavolu otvaramogucnosti?- Ako ga ne usavrsava, sve te mogucnosti se same otvaraju. Ako covekne dela duhovno, postaje nepostojan u dobru, i on sam, a ne djavo, cinizlo. Tako je neko, na primer, mudar, ali ne dela umom svojim veclenjstvuje. A ako ne koristi svoj um, kakve koristi ima od toga sto jemudar?- Moze li neko da bude mudar, ali da njime vladaju strasti, pa ne mozesvoju mudrost pravilno da koristi?- Kao prvo, treba paziti da se ne veruje sopstvenom umu, jer, ako jecovek duhovan pa veruje svom umu - prelastice se, a ako je od ovogasveta - poludece. Ne treba da veruje svom razumu. Treba da pita, da sesavetuje, da osvecuje svoju mudrost. I uopste, covek treba da osvecujesve sto ima. Ako je mudrost osvecena, ona pomaze pri svakomrasudjivanju. Ako je neko mudar, ali njegova mudrost nije osvecena, onne moze duhovno da rasudjuje. Neko moze, zbog svoje prirodneprostote, da nekog varalicu smatra za svetitelja, i da neki bezobrazluksmatra za blagocestivost. Kada se, pak, mudar osveti, postaje veomarazborit.- Starce, kako se mudrost osvecuje?- Da bi se covek osvetio, ne treba da od lukavog ( = djavola) primiporuke, niti da razmislja lukavo, vec da sve cini sa dobrotom iprostodusnoscu. Tako dolazi duhovna jasnoca, bozansko prosvetljenje, itada covek sagledava srca ljudi, i ne donosi ljudske zakljucke.- Starce, da li je rasudjivanje povezano sa znanjem?

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Almási Róbert liked this
Boris B liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->