Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KRIJIMI I UNIVERSIT

KRIJIMI I UNIVERSIT

Ratings:
(0)
|Views: 3,673|Likes:
Published by Salih Veseli

More info:

Published by: Salih Veseli on Jan 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/15/2013

pdf

text

original

 
 Krijimi i Universit
Teoria e Shpërthimit të Madh (Big Bang)
 Teoria e Big Bang është një ndër teoritë shkencore dominuese rrethorigjinës së universit. Bazuar në këtë teori, universi u krijua nga diku10 miliard deri 20 miliard vjet më parë nga një shpërthim kozmik qëvërviti material në të gjitha drejtimet.Më 1927, prifti Belg Goeroges Lematre, ishte i pari që hodhi i denë efillimit të universit prej shpërthimit të një atomi prehistorik. Kjohipotezë doli pas vëzhgimit të një brezi të kuq në mjegullnaja tëndryshme prej astronomëve në një model të universit të bazuar relativitetin. Vite më vonë, Edwin Hubble gjeti fakte eksperimentale qëmbështesnin teorinë e Lamaitre-së. Ai zbuloi se galaktika të ndryshmenë çdo drejtim largoheshin nga ne me një shpejtësi në raport të drejtëme distancën e tyre.Big Bang-u u propozua fillimisht sepse ai shpjegonte pse galaktika tëndryshme largohen prej nesh me shpejtësi të madhe. Gjithashtu teoriasupozon ekzistencën e një rezatimi të errët kozmik( i cili kishte mbeturnga vetë shpërthimi). Kjo teori mori konfirmimin më të fortë kur kyrezatim u zbulua në 1964 nga Arno Penzias dhe Robert Wilson, të cilëtmë vonë morën çmimin Nobël për këtë zbulim.Sot teoria e Big Bang është e përhapur gjërësisht, por mbase nuk do tëarrijë të provohet asnjë herë në mënyrë thelbësore, dike lënë një sërëpzetjesh pa përgjigje.Në kosmologjinë fizike, Big Bang është teoria shkencore sipas të cilësuniversi doli nga një gjendje e tmerrësisht e dendur dhe e nxehtë 13.7miliardë vjet më pare. Teoria bazohet në vëzhgimin që tregonexspansionin e hapësirës bazuar në modelin Robertson-Walker tlrelativitetit të përgjithshëm, siç tregohet prej brezave të kuq të Hubbletë galaktikave të largëta të bashkuara me parimin kosmologjik.
 
Krijimi i Sistemit Diellor
Teoria Nebulare
Ekziston një teori e quajtur teoria nebulare, sipas të cilës 5 miliardëvjet më parë, aty ku sot ndodhet sistemi ynë diellor, gjendej një re emadhe pluhuri kozmik e cila filloi të sillej rreth vetes në formën e njëvorbulle .Si rezultat i këtij rrotullimi në qëndër filloi të krijohej masa e cilapërbën sot diellin kurse në largësi të caktuara prej tij filluan tëngurtësoheshin planetet e tjerë sipas rradhës.Akoma nuk ka një teori të caktuar mbi faktin ku u gjend materiali përkrijimin e planeteve. Sipas disave ato u krijuan njëkohësisht me dielli,por sipas të tjerëve, ky material u krijua në një çast të dytë kur ndodhinjë seri shpërthimesh si rezultat kalimit të një ylli pranë diellit. Kjo teorie propozuar nga Tomas Çamberle u quajt "Teoria Planetare".
Krijimi i Kontinenteve dhe Oqeaneve
Teoria e Pllakave
Malet janë ndoshta pamjet më mahnitëse që shfaqen në natyrë.Kushdo pasi është mahnitur me qiellin, Diellin ,Hënën dhe yjet sigurishtqë është tërhequr edhe nga pamja e maleve si gjigandë që qëndrojnëmes qiellit dhe tikës. Kështu grekët e lashtë i personifikonin nëmitologji me titanët, njëri prej të cilëve Atlanti ishte dënuar të mbantekupën qiellore, dhe për një gabim të tij i cili çoi në humbjen e mollëvetë arta që grabiti Herakliu (Herkuli), u shëndrrua në varg malor i ciliquhet sot Atlas dhe ndodhet në brigjet atlantike të Marokut.Vargjet malore të botës shtrihen gjithkund duke arritur majën më tëlartë në Himalaje, mirëpo nuk janë malet të cilët ndodhen mbisipërfaqen tokësore më të lartët. Atje ku syri i jeriut nuk mund tëshihte, në thellësirat detare, në mesin e dytë të shekullit të 20njerëzimi mësoi se ekzistonin titanë edhe më të mëdhenj se atotokësore, vargjet malore nënujore.Këto vargje shtrihen mbi 60000 kilometra në fundet e oqeaneve dukeu shfaqur aty këtu në sipërfaqe të detit siç është rasti i Islandës qëështë dalja në sipërfaqe e vargmaleve të oqeanit Atlantik. Vargmaletnënujore kalojnë mes Atlantikut, rrotull Afrikës, rrotull Oqeanit Indian,mes Australisë e Antraktidës, dhe në veri në Oqeanin Atlantik.
 
Studiuesit kanë vënë re se në majë të këtyre vargjeve malore dallohetnjë thyerje e thellë, e quajtur lugina riftore. Këtu dyshemeja oqeanikekrijohet vazdimisht.Ndërsa të dyja krahët e malit lëvizin në drejtim të kundërt me njëra-tjetrën, magma del jashtë nga brendësia e tokës. Pasi ajo ngurtësohetsi pasojë e ftohjes nga uji i detit, krijon dyshemenë e re oqeanike.Shpejtësia me të cilën dyshemeja oqeanike është krijuar ndryshon nganjë vendodhje e kurrizores oqeanike në tjetrën. Midis Amerikës sëveriut dhe Europës, vlera është rreth 3.6 cm në vit. Në PaqësorinLindor, e cila është duke e shtyrë pllakën drejt bregut perendimor tëAmerikës së Jugut, tempi është 32.2cm në vit.Hapja e kores oqeanike çon në përfundimin se Toka duhej tazmadhonte vazhdimisht sipëfaqen e saj, mirëpo nuk ndodh kështu.Sipërfaqja mbetet gjithmonë konstante. Pas zbulimit të kufinjvedivergjentë të cilët ndërtojnë sipërfaqe të re, shkenctarët filluan tëkërkojnë arsyen e përmasave konstante të sipërfaqes të tokës. Kështuata zbuluan se nëse në mesin e vargjeve malorë nënujorë toka shtontesipërfaqe, në periferitë e kores oqeanike, aty ku ajo takohej mekontinente kjo kore konsumohej duke mbajtur kështu në ekuiliberpërmasat e Tokës, gjë që ndikon edhe në ekuilibrin e jetës në Tokë.Dukuria u quajt subduksion. Kështu ndërsa korja lëviz duke u shtyrënga kufinjtë divergjentë dhe zgjerohet ajo zhytet si rezultat ipluskueshmërisë më të ulët për shkak të peshës më të madhe, nëkoren kontinentale. Përballë kontinentit krijohen disa kanale të thellatë cilat quhen hulli të cilat krijohen si rezultat i përkuljes së koresoqeanike që zhytet nën tokë. Kufir që krijohet mes kores oqeanike dheasaj kontinentale quhet kufi konvergjent dhe është vendi ku ndodhshkatërrimi i dyshemese oqeanike.Në thellësi mes 300 dhe 700km, shkëmbinjtë e pllakës që zhytetfillojnë të shkrijnë. Pjesë e kësaj dyshemeje oqeanike të shkrirë lëvizindrejt sipërfaqes së tokës duke krijuar vullkanet. Shumë prej tyre,bëhen pjesë e mantelit të tokës, dhe ndoshta shumë kohë më vonë dotë kthehen sërisht në një kufi divergjent.
Përplasja kontinentale
 Tani të flasim seç ndodh mbi tokë. Si janë krijuar vargmalet tokësore?Një dysheme oqeanike e shtyrë drejt një mase tokësore gjithnjërrëshqet nën këtë të fundit. Kjo për arsyen se masa tokësore është mëplluskuese, ose më e lehtë, sesa dyshemeja oqeanike.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Kristian Mojallia liked this
shatrijashi_16159026 liked this
Besar Abdiu liked this
lioneanimal liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->