Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
MODUL TITAS-BPG[10102009]

MODUL TITAS-BPG[10102009]

Ratings:
(0)
|Views: 666|Likes:
Published by Eqa Darnestra

More info:

Published by: Eqa Darnestra on Jan 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2013

pdf

text

original

 
WAJ3101Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )
Tajuk 5Tokoh-Tokoh Tamadun Islam Dan Tamadun Asia
Tokoh-tokoh Islam
Cina
India
Jepun1.Sinopsis
Kursus ini merupakan satu kursus yang memperkatakan tentang ilmu ketamadunanyang mencakupi pengenalan ilmu ketamadunan, interaksi antara pelbagai tamadun (Melayu, Pengaruh Tamadun Islam di asia dan Eropah. Tokoh-tokoh tamadun islam,isu-isu kontemporari, islam hadhari dan proses pembangunan Negara.
2.Hasil pembelajaran
Setelah selesai membaca dan menganalisis modul ini, diharapkan pelajar akandapat2.1.Mengenalpasti tokoh-tokoh yang muncul dalam tamadun Asia (Cina, India danJepun ).2.2.Menilai dan membandingbeza sumbangan tokoh-tokoh kepada Tamadun Asia.
3.Kerangka Tajuk
1
Tokoh TamadunIslam danTamadun AsiaTokoh TamadunIslam dan TamadunAsiaTokoh TamadunIslam danTamadun Asia
Ibnu SinaAl-FarabieIbnu KhaldunAl-KhawarizmyHAMKAAl-BiruniAl-GhazaliSheikh Tahir JalaluddinIbnu HaithamIbnu BatutaA-ZarqaliTokoh Tamadun CinaKung Fu TzeLao TzeLaksamana Cheng HoTokoh Tamadun IndiaMahatma GhandiSidhaharta Gautama BuddhaTokoh Tamadun JepunTokugawa IeyasuMaharaja Meiji
 
WAJ3101Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )
4.Tokoh-tokoh tamadun Islam
4.1.
Ibnu Sina (
1037M )
Latar Belakang Ibnu Sina
IBNU SINA yang lebih dikenali di Barat dengan namaAvicenna mempunyai nama lengkap Abu Ali al- Huseynbin Abdullah bin Hassan Ali bin Sina. Beliau merupakanseorang yang berbangsa Parsi. Menurut Ibnu AbiUshaybi’ah ia lahir pada tahun 375 H, di desa Afshanahdekat kota Kharmaitan Propinzi Bukhara Afghanistan.Pelajaran pertama yang diterimanya pada zaman kanak-kanak adalah Al-Quran dansastera yang didapati olehnya secara tidak formal. Ia mula belajar pada usia 5 tahun.Sementara itu sewaktu berumur 10 tahun , beliau telah berjaya menghafal Al-Quran.Pada masa umurnya meningkat 18 tahun Ibnu Sina telah menjadi "Doktor Di Raja".Disamping itu, Ibnu Sina juga telah menguasai seluruh cabang ilmu pengetahuan yangada pada waktu itu. Ilmu-ilmu agama seperti tafsir, fiqh, perbandingan agama(ushuluddin), tasawuf dan sebagainya sudah dikuasainya ketika baru berusia 10 tahun.Pada masa kecilnya, ia dibimbing dan dididik oleh Abu Abdullah Natili, seorang sahabatkarib ayahnya, dan ayahnya sendiri. Antara bidang ilmu yang berjaya dikuasainyatermasuklah dalam bidang falsafah, kedoktoran, geometri, astronomi, muzik, syair,teologi, politik, matematik, fizik, kimia, sastera dan kosmologi.
Ensiklopedia Kedoktoran Pertama
Pada usia 21 tahun, ketika berada di Kawarazm, ia mulai menulis karyanya yangpertama yang berjudul "Al-Majmu" yang mengandungi berbagai ilmu pengetahuan yanglengkap.Kemudian ia melanjutkan menulis buku-buku lain.Nama-nama buku yangpernah dikarang Ibnu Sina, termasuk yang berbentuk risalah ukuran kecil, dimuat dan dihimpun dalam satu buku besar yang berjudul "Essai de Bibliographie Avicenna" yangdihasilkan oleh Pater Dominican di Kairo. Antara yang terkandung dalam buku tersebuttermasuklah buku karangan yang amat terkenal iaitu Al-Qanun Fit – Tibb.
2
 
WAJ3101Tamaddun Islam dan Tamddun Asia ( TITAS )
Teori-Teori Anatomi Dan Fisiologi
Teori-teori anatomi dan fisiologi dalam buku-buku beliauadalah menggambarkan analogi manusia terhadap negaradan mikrokosmos (dunia kecil) terhadap alam semester sebagai makrokosmos (dunia besar).Misalnya digambarkanbahawa syurga kayangan adalah bulat dan bumi adalahpersegi dan dengan demikian kepala itu bulat dan kaki ituempat persegi. Terdapat empat musim dan 12 bulan dalamsetahun, dengan itu manusia memiliki empat tangkai danlengan (anggota badan) mempunyai 12 tulang sendi. Hati (heart) adalah ‘pangeran’-nyatubuh manusia, sementera paru-paru adalah ‘menteri’-nya. Leher merupakan ‘jendela’-nya sang badan, manakala kandung empedu sebagai ‘markaspusat’-nya. Limpa dan perut sebagai ‘bumbung’ sedangkanusus merupakan sistem komunikasi dan sistem pembuangan.
 
Sementara itu "Canon of Medicine" memuatkan pernyataanyang tegas bahawa "darah mengalir secara terus-menerusdalam suatu lingkaran dan tak pernah berhenti" . Namun inibelum dapat dianggap sebagai suatu penemuan tentangsrikulasi darah, kerana bangsa cina tidak membezakan antaraurat-urat darah halus (Veins) dengan pembuluh nadi (arferies). Analogi tersebuthanyalah analogi yang digambarkan antara gerakan darah dan siklus alam semesta,pergantian musim dan gerakan-gerakan tubuh tanpa peragaan secara empirik padakeadaan yang sebenarnya.
Pengaruh Ibnu Sina (Avicenna)
Pengaruh Ibnu Sina sebagai seorang failasuf dandoktor perubatan dalam kebudayaan Eropah adalahluas. Buku karangannya al-Qanun Fit- Tibb (PeraturanPerubatan) terdiri daripada 14 jilid, telah dianggapsebagai himpunan perbendaharaan ilmu perubatan.Ilmu perubatan moden banyak mendapat pelajarandaripada Ibnu Sina, dari segi pengunaan ubat,diagnosis dan pembedahan.
3

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Pei Woon liked this
Nur Nadiah Ghani liked this
nusthe2745 liked this
Amir Asraf liked this
nusthe2745 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->