Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Copilul Spastic

Copilul Spastic

Ratings:
(0)
|Views: 589|Likes:
Published by Cristiana_ Flor

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Cristiana_ Flor on Jan 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/29/2013

pdf

text

original

 
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVAFACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORTMASTER : KINETOTERAPIA IN REEDUCAREA NEUROMOTORIEANUL II
COPILUL SPASTIC
Masterand: Goanta Florentina Cristiana
 
Copilul spastic
Copilul spastic la care hipertonia muscular este caracterul preponderent si care formeaza,asa cum aratam majoritatea cazurilor, poate sa se prezinte sub trei forme :1)Parapareza intereseaza cu precadere membrele inferioare. In aceasta forma, carede obicei poate fi recuperate pentru mers independent (sau cu bastoane, carjecanadiene) sunt previzibile urmatoarele diformitati: cifolordoza, subluxatia unuiasau ambelor solduri, adductia si rotatia interna a membrelor inferioare cu flexiagenunchilor, picior ecvin, varus – ecvin sau valg2)Tetraplegia sau diplegia afecteaza corpul intreg, fiind forma grava a paralizieispastice, cu posibilitati mici de recuperare functionala.3)Hemiplegia spastica afecteaza membrul superior si inferior de aceeasi parte. Intimp se vor dezvolta urmatoarele diformitati: flexiunea cotului, pronatiaantebratului, devierea cubitala a pumnului, adductia policelui, scolioza, picior ecvin.Toti autorii sunt de acord in a recunoaste ca rezultatele terapeutice cele mai bune se obtinatunci cand boala este diagnosticata precoce si tratamentul inceput imediat.Daca tratamentul poate sa inceapa in jurul varstei de sase luni copilul are mai multe sansede inbunatatire, deoarece:-Centrii motorii nu sunt inca dezvoltati. In acest stadiu creierul are mai multa plasticitate, iar functiile sale pot fi influentate mai usor.-Copilul prezinta rareori la aceasta varsta o spasticitate adevarata. Miscarileinvoluntare apar rareori inainte de sfarsitul celui de-al doilea an. Miscarilenormale pot fi deci mai usor facilitate si dirijate.-Tratamentul precoce poate preveni instalarea contracturilor si diformitatilor -Prin miscarea normala se previne intarzierea mintala datorita lipsei de experientasenzoriala.Diagnosticul precoce este insa o problema dificila, si in afara cazurilor deosebit de grave,rareori poate fi stabilit in primele luni de viata, adica tocmai atunci cand este recomandabil sa seinceapa tratamentul.La varsta de trei ani se poate face si un prognostic de gravitate asupra infirmitatii.Pentru Beals Rodney spasticitatea evolueaza in trei etape:a.)De la varsta de 5 la 23 de luni, in care dezvoltarea motorie este intarziata; b.)De la varsta de 2 la 6 ani, in care ameliorarea este invers proportional cuseveritatea afectiunii motorii;c.)Dupa varsta de 7 ani, cand se inregistreaza sfarsitul ameliorarii spontaneRareori se obtin modificari in bine dupa varsta de 7 ani.In fata unei infirmitati motorii cerebrale, suspectate clinic,vor fi necesare examenecomplementare:-Electroencefalograma;-Examenul oftalmologic;-Examenul psihologic cu determinarea coeficientului de dezvoltare;-Eventual un examen radiologic, pentru a stabili daca este posibil,natura, sediul siintinderea leziunilor.
 
Tratamenul de recuperare functional a infirmitatilor motorii cerebrale
trebuie astfelcondus, incat sa obtina urmatoarele deziderate:1.Schimbarea posturii anormale a copilului;2.Reeducarea hipertoniei, spasticitatii sau a spasmelor intermitente, astfel, incatmiscarea sa se faca fara un effort deosebit.3.Dezvoltarea miscarilor importante: controlul capului, intoarcerea de pe-o parte pealta, sederea, ingenuncherea, mersul in patru labe, statiunea, reactiile de echilibruin toate pozitiile si activitatile. Aceste miscari trebuie reeducate in ordineaaparitiei lor.4.Reeducarea sensibilitatii si proprioceptiei.5.Prevenirea contracturilor si diformitatilor la copiii mici sau ameliorarea lor lacopiii mari.6.Invatarea miscarilor obisnuite vietii de toate zilele.In general tratamenul copilului encefalopat cuprinde mai multe etape; procedura folositacorespunde varstei pacientului , experientei personale, mijloacelor de care dipunem si bineinteles, formei clinice.
Relaxarea.
O prima etapa obligatorie este aceea a obtinerii maximului de inhibitie posibila a fenomenului spasticitatii. Aceasta relaxare va fi obtinuta mai intai pe cale pasiva, apoicu ajutor si in mod activ, in sensul deprinderii copilului mai mare de a-si lua postura prin carespasmul daunator miscarii cedeaza. Metoda cea mai bine pusa la punct, in vederea acestui scopeste aceea a sotilor Bobath.
Masajul
este foarte dicutat in infirmitatea motorize central. Este evident ca, in luminacunostintelor actuale despre natura infirmitatii si a tonusului muscular, masajul constituie inaceste cazuri o metoda inutila si daunatoare, fiind un
 factor care contribuie la cresterea spasticitatii.
Masajul nu poate fi decat un mijloc paliativ de folosit in cazurile grave in care nu seasteapta nimic de la reeducarea neuromotorie. 
Kinetoterapia.
 Miscarea pasiva
nu poate fi de asemenea, o metoda de tratament pentru aceste cazuri. Eaare rolul de a invata pe copil miscarea normal. Procedurile lui Phepls : miscarea automatic siconditionata sunt de recomandat. Asocierea muzicii poate fi de mare importanta.
 Miscarea activa
va incepe cu ceea ce putem provoca reflex : intinderea bratelor in cadrulreflexului ,, pregatirea pentru saritura”, extinderea coloanei in cadrul reflexului Landau, reactiilede echilibru. Se trece apoi la exercitiul segmentar pentru a ajunge la integrarea acestor miscari inansamblul activitatilor intregului corp.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Mihaela Denisa liked this
ionica964 liked this
darthcorpus liked this
irinapla liked this
Bukkos Janos liked this
Amalia Pacurar liked this
Bianca Demsa liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->