Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Podobe izrezki, by Bert Pribac

Podobe izrezki, by Bert Pribac

Ratings: (0)|Views: 68|Likes:
Satirical poetry by Bert Pribac, "Podobe zlodjev in svetnikov". published 2010.
Satirical poetry by Bert Pribac, "Podobe zlodjev in svetnikov". published 2010.

More info:

Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2011

pdf

text

original

 
IZREZKI IZ PRIBČEVE KNJIGEPODOBE ZLODJEV IN SVETNIKOVNi klina trdnega
…a v družbi nemiri,nezadovoljstva in prepiri,in narodi šumijo kotpodivjane reke,trgajo in topijo se ledeniki.V prvinah snovi,po tkivu možgan zaznavammoreča zvenenjavesoljnega nemira sledi.……a mi ubogi ljudje,objokani otroci Evev dolini solzni vzdihujemože dvatisoč let uboge reve
Stran 17 in 21
Pesem se deinštalira,
ko kmetu v štali krava shirabrez sena in slamein kmet nima denarja niti za veterinarja,in kure znesejo jajca v baterijskih škatlahbrez sonca, vetra, črvov in petelinov-zato s takimi jajci ne bi smel pitatine sebe, ne žene, ne hčera, ne sinov. 
Stran 33
Svoje čase so Primorci in Istrani
porkali nad madone in bužcega boga kletvice –ko nam je pa Tito prinesel v te kraje jugovinoso prišle v navado same materne pičkarice.A ni trajalo dolgo, ko nam je študenterijazačela ob vsakem stavku s fuckingi in sheeti,da smo vse te forešte merdarije že full siti.
Stran 39
Oblasti
… da je nekak red med ljudmiin da je na varnem domovina(namesto mehkih moških ministrov)nam skrbita dve lepi babnici:
1
 
Ljubica za meje in kanonea za notranje nerede Katarina.
Stran 30
Čudne sanje
Moja duša ne zmore živeti brez snovi:noče biti spekter, megleni obris nečesa, ki ni:rada ima telo, snov, nekaj za otipat,da zazna barve, gibe, šumein mehkobo polti.Sanje so zlatni prah zaljubljencev, jaz pa sem zaljubljen v spomine,v vse lepe ženskez zelenimi ali plavimi očmiin z gladko rjavo poltjo…
Stran 46
Preroki
Zgodilo se je pač več kot smo pričakovaliin zgodilo se je vse drugače od njih besed,na svetu ni še raja, svobode je bolj malo,sam nered je med republikami in kraljestviin pol človeštva prav nesramno strada.
Stran 59
Pozna molitev
O Bog vsemogočninebes in vseh zvezdin črnih lukenj vladarin tudi te male pisane zemljeki plava tako lepo v sinjinina robu zvezd,a je polna zločinov, trpljenja in zmed,prosim te, pošlji nam Jezusa,če si ga zares od smrti obudilin ga ohranil za sodnika za sodni dan,pošlji nam ga čimprej nazaj,da nam povrne upanjein odpre vire živih vod,ker tu na zemlji je vse narobeže tisoče letin nič ne kaže na boljše.
Stran 80
2
 
Naš nasedli rod
Smo, kar smo:rod, ki ga je razdejalain izruvala vojnain ne more več najtisvojih pravih koreninne v rodni domovini,niti jih pognati znovana svežih tleh tujine.
Stran 78
Karikature
…….V ljubljansko kotlinopa so zlodji naložilile vlago, žabe in megloza to ateističnoin protestantsko leglo.
Stran 82
 
Utrinki iz katedral….
Med tistimi hladnimi kamni katedralnisem zaznal nič božjega ali svetega,tam bivajo le strohneli ostankinekdanjih cerkvenih veljakov.In vendar ob tihem soju smrdečih svečsem videl včasih sencenekaj mrmrajočih starih ženicin kdaj celo mlado samotno ženskov prosojnem pajčolanusedeč ali kleče v molitvi,v tihem klicu po tolažbi,po žarku upanja doli z nebes.
Stran 83
Megla prerokov…..
Podobe svetnikovniso zmeraj spomini na dobre ljudi,na svetega Frančiška in njegove prijazne ptičke,ampak tudi na vešalce inkvizicije. Težko je včasih se izkopati iz mor zgodovine.
Stran 88
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->