Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
1

1

Ratings: (0)|Views: 51 |Likes:
Published by tashka

More info:

Published by: tashka on Feb 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2013

pdf

text

original

 
 1
1
.Definitia:
psihoterapia,consilierea
 
pshologica
 
si
d
ezvoltarea
 
personala.Psihoterapia
-Este omodalitate detratamentcuprinztor, deliberat i planificat, prin mijloace i metodologii tiinifice, avândun cadru clinic i teoretic, centrat pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburri mintale sau stridesuferinpsihosociale i/sau psihosomatice icomportamentedisfuncionale. Respectiv psihoterapia este o relaie interpersonal intenionat utilizat de un psihoterapeut cu formare de specialitate cu scopulde a ajuta un client sau pacient privitor la problemele sale de via.
consilierea
 
psihologica-
Consilierea psihologica este o forma de interventie psihologica care se adreseaza persoanelor sanatoase aflate intr-osituatie de impas cu privire la rezolvarea unor situatii de criza, sociale, profesionale sau familiale.Consilierul il ajuta pe client sa controleze o situatie de criza si il asista in gasirea unei solutii la problemacu care se confrunta.
d
ezvoltarea
 
personala-
A te dezvolta personal inseamna a te dezvolta in modintentionat gestionand situatii problematice prin exercitarea deliberata a controlului constient cu scopulimbunatatirii rezultatelor. Presupune recunoasterea slabiciunilor personale si depunerea efortului necesar  pentru depasirea acestora. Dezvoltarea personala implica schimbare. Uneori este vorba despre schimbareaaltor persoane sau despre schimbarea mediului exterior pentru a ne imbunatati sentimentele sau conditiilein care traim. De cele mai multe ori insa este vorba in primul rand despre schimbari la nivelul propriuluicomportament, al sentimentelor, abilitatilor, gandurilor sau proceselor inconstiente proprii.
 3
.
obiectivele
 
psihoterapiei-
Obiectivele psihoterapiilor pot fi imediate sau de perspectiva.Obiectivele imediate, orientate asupra strii de sntate,urmresc:1- interventia în criza i eliminarea anxietatii;2 - reducerea simptomatologiei specifice;3 - rezolvarea unor probleme limitate;4 - rezolvarea unei clarificari intr-o zona circumscrisa de conflict.Obiectivele de perspectiv, orientate asupra reorganizrii personalitii i ameliorarea comportamentului,au în vedere:1- reducerea intensitatii conflictului;2 - întarirea defenselor i a capacitatilor integrative;3 - reorganizarea structurilor defensive;4 - modificarea conflictelor incontiente fundamentale;5 - redistribuirea mai mult sau mai putin profund a investitiilor afective în vedereaunei dezvoltari armonioase a personalitatii;6 - modificarea organizarii personalitatii în directia funcionrii adaptative i mature.
4
.
Clasificarea
 
psihoterapiilor-
Exista multe tipuri de psihoterapii. Poate chiar vreo 400. Dar principalesunt doar cateva.
Abor
d
area
 
psiho
d
inamica
- se refera nu numai la psihoterapia psihanalitica, ci si lamulte alte tipuri de terapii de orientare psihodinamica, toate avand legaturi cu teoriile lui Sigmund Freud(1856-1939), cel care a fondat psihanaliza. Nici un psiholog sau psihoterapeut contemporan nu poateafirma ca nu este influentat de opera lui Freud. Ideile acestuia au generat mai multe scoli de psihoterapie,unele infiintate de fosti colaboratori ai lui Freud care au simtit nevoia sa se distanteze de acesta: C.G.Jung (psihoterapia analitica), Alfred Adler (psihoterapia individuala), Wilhelm Reich, Melanie Klein(scoala relatiilor de obiect), D.W. Winnicott. Exista si unele abordari moderne care, desi nu se trag directdin opera lui Freud, au fost masiv influentate de aceasta: analiza tranzactionala si Gestalt terapia.
Abor
d
area
u
manista
- dezvoltata de un grup de psihologi americani, in anii '50.Cel mai important a fost Carl Rogers (1902-1987), cel care a fondatterapia centrata pe persoana. Ideilelui Rogers au avut o influenta larga in consilierea psihologica, in psihologie si in educatie. Multe dinabordarile moderne de consiliere si educatie se bazeaza pe teorii sale si pretind a fi centrate pe persoana.Alte nume grele ale acestei abordari sunt Victor Frankl (logoterapia), Abraham Maslow, Rollo May siIrvin Yalom (psihoterapia existentiala, versiunea americana).
Abor
d
area
 
comportamentala
- se bazeaza pe teoriile invatarii elaborate de rusul I.P. Pavlov (1849-
 
 2
1946) si americanii J.B. Watson (1878-1958) si B.F. Skinner.Terapia comportamentalaa devenit populara in anii '70, dupa ce Wolpe a prelucrat teoriilecomportamentalistilor timpurii. Elemente ale teoriilor invatarii pot fi gasite in multe din abordarilemoderne ale consilierii psihologice si psihoterapiei, intrucat majoritatea psihologilor recunosc astazi rolulunor procese de invatare in dezvoltarea umana.
Abor
d
area
 
cognitiva
- fondata de Aaron Beck si Albert Ellis, aceasta abordare subliniaza importantagandurilor in procesele mentale. Primul dintre ei a intemeiatterapia cognitiva, iar cel de-al doilea, terapiarational-emotiva. Beck si Ellis au elaborat in mod separat abordari specifice, bazate pe analiza gandirii, pentru a-i ajuta pe cei aflati insuferinta psihica sa se schimbe. Abordarea cognitiva este astazi, impreunacu abordarea comportamentala si formand impreuna terapia cognitiv-comportamentala, una din cele mai populare, mai raspandite si mai apreciate terapii, datorita duratei scurte si eficientei in inlaturareasimptomelor. Cuvinte cheie: ganduri irationale, ganduri automate, scheme, tema pentru acasa, gandire pozitiva, gandire logica.
Abor
d
area
 
interpersonala
. Aspectele interpersonale (relatiile cu ceilalti, membri ai familiei, prieteni,colegi etc.) sunt luate in considere de multe psihoterapii, inclusiv de cele psihodinamice sau umaniste, dar exista o singuraterapie interpersonala pura, care ignora orice alt aspect (cognitiv, comportamental, psihodinamic) si se concentreaza exclusiv pe relatiile interpersonale curente (nu si trecute) si constiente(nu si inconstiente).Psihoterapiile se pot clasifica nu numai dupa orientarea teoretica pe care se bazeaza, ci si dupamodalitatea de lucru. Astfel, exista: psihoterapia individuala, in care psihoterapeutul discuta cu un singur individ; psihoterapia de cuplu, in care psihoterapeutul face terapie cu un cuplu; psihoterapia de grup; psihoterapia de familia sau terapia familiala;Fiecare dintre acestea se impart la randul lor in functie de scoala teoretica de provenienta (de exemplu,terapie de grup psihanalitica, terapie de grup gestaltista etc.).In legea 213 privind dreptul de libera practica al psihologilor din Romania, in capitolul "Conditii deatestare, acreditare si certificare", sunt recunoscute urmatoarele tipuri de psihoterapii:Psihoterapii cognitiv-comportamentale (ex. psihoterapie rational-emotiva si comportamentala, psihoterapie cognitiva, psihoterapie comportamentala etc.);Psihoterapii dinamice (ex. psihoterapia psihanalitica, psihoterapia analitica, terapii dinamice de scurtadurata etc.); Psihoterapii ericksoniene (ex. psihoterapie ericksoniana, hipnoza ericksoniana etc.);Psihoterapii scurte (ex. terapia scurta focalizata pe solutie, orientarea pe competente si resurse,abordarile constructivist-colaborative si narative, etc); Psihoterapii umanist-existentiale-experientiale, sistemice si transpersonale(ex. gestalterapie, logoterapie, psihodrama, psihoterapie experientiala, analiza tranzactionala, etc.).
5/6
T
erap
ia
 
psihanalitica.F
u
n
d
amentele
 
teoretice
 
ale
 
psihanalizei:topica-constient,preconstient,inconstient.
 
Psihanaliza
înglobeaz o serie de concepii dezvoltate deSigmundFreudprivind explicarea fenomenelor psihice, bazate în primul rând pe cercetarea proceselor desfurateînincontienti a relaiilor sale cucontientul, din care rezult procedee terapeutice aplicate în cazul tulburrilor  psihopatologice. Aceste concepii s-au extins la explicarea fenomenelor socio-culturale.Definiie:Psihanaliza este în acelai timp
y
 
un procedeu de cercetare a proceselor psihice cu scopul de a investiga semnificaia faptelor ireprezentrilor ce au loc în incontient;
y
 
o metod de terapie a tulburrilor psihice, în cadrul creia se tinde la rezolvarea acestora prinaducerea la suprafa i clarificarea semnificaiei rezistenelor, transferurilor i dorinelor ascunseale pacienilor;
y
 
un sistem complex de teorii cu privire la efectele proceselor psihice incontiente asupra tririlor,gândirii i activitii oamenilor. Elementele acestor teorii deriv din cercetarea proceselor psihiceiterapiastrilor psihopatologice.
 
 3
Psihanaliza a fost dezvoltat deSigmund Freudla începutul secolului al XX-lea ca teorie general aincontientului. Modalitatea funciunii proceselor psihice au fost deduse de Freud în special din studiulsemnificaiei viselor, interpretate de el ca realizare imaginar a îndeplinirii dorinelor ce deriv dinaspiraiilerefulateale copilriei. Calea recomandat pentru accesul în încontient este înelegerea sensuluiviselor i a actelor ratate (lapsus-uri).
T
eoriile
 
psihanalizei:Incontient
u
l
 Noutatea concepiilor lui Freud a constat în recunoaterea importanei proceselor psihice incontiente. Acestea se desfoar dup alte reguli decât faptele contiente. Subinfluena incontientului, gânduri i simiri, care sunt legate unele de altele, se pot disocia i îndeprta, pân la atingerea unei stri conflictuale. Regulilelogice, indispensabile gândirii contiente, nu se aplic proceselor psihice incontiente. Prin analiza acestora, Freud a interpretat visele ca mecanisme de protecieîmpotriva impulsurilor care tind s se exteriorizeze i care sunt în strâns legtur cu amintiri refulate alecopilriei. În felul acesta, gânduri i impulsuri inacceptabile, numite i coninut latent al visului, setransform într-o trire contient, care nu mai este îneleas nemijlocit i care devine un
"vis manifest" 
.Cunoaterea acestor mecanisme incontiente permite psihanalistuluis inverseze decursul procesului(transformarea visului latent în vis manifest) i, astfel, s descopere semnificaia traumei care îi st la baz.
 
Constient
u
l-
contine gandurile si sentimentele de care un individ isi da seama la un moment dat.Constientul se manifesta in ego ( eu ) si este organizat in termeni de logica si ratiune. Functia principalaeste de a raspunde la realiatea externa, de a evita pericolul si de a mentine un comportament acceptabil.Anxietatea se poate manifesta atunci cand constientul este dominat de impulsuri care cauta satisfacereadorintelor inconstiente.
Preconsient
u
l
contine gandurile care nu sunt constiente la un moment dat, dar pot deveni oricanddisponibile pentru sfera constienta. Preconstientul actioneaza ca un fel de filtru, care cenzureaza dorinteleinacceptabile si le permite sa p
T
eoria
 
imp
u
ls
u
rilor
 Freud consider c procesele conflictuale ce au loc în incontient sunt în strâns legtur cu impulsuri,care îi au originea în copilrie. Dac aceste conflicte incontiente sunt recunoscute de pacient cu ajutorulanalizei, ele pot gsi o soluie, care în psihicul imatur al unui copil nu era posibil.În concepia lui Freud asuprasexualitiila copii, impulsul sexual al adulilor este rezultatul final al unui proces în dezvoltare (
"Libido-Entwicklung" 
). Începutul are loc în copilrie i comport mai multe faze:
y
 
faza oral (0 - 1 an)
y
 
faza anal (1 - 3 ani)
y
 
faza falic (oedipal, falic) infantil (3 - 6 ani)
y
 
faza latent (6 - 12 ani)
y
 
faza genitalAceste 5 faze denumesc în acelai timp cele 5 centre ale dezvoltrii impulsului sexual în prima copilrie.Primele dou faze dispar cu timpul sau se transfer în parte în sexualitatea adulilor. A fost meritul luiFreud de a fi recunoscut c omul este o fiin sexual înc de la natere. O semnificaie deosebit o areaa zis faz "oedipal", în care copilul dezvolt pentru prima dat o legtur emoional cu printele desex opus, asemntoare atraciei sexuale a adultului fa de partener (Vezi:Complexul Oedip i Electra).Copilul reacioneaz în acelai timp ca rival fa de printele de acelai sex. Imaturitatea psihic complicaceast situaie, de neîneles la vârsta copilriei, ceea ce conduce la anxietate în raport cu propriilefantezii. Msura în care copilul poate domina aceste fantezii sau dimpotriv este dominat de ele sub formde team sau frustraii este determinant pentru dezvoltarea ulterioar la vârsta adult, în special pentrurelaiile cu sexul opus. Faza latent - stresurile, furtunile i conflictele din fazele precedente au constituitdezvoltarea personalitii. Acum copilul are nevoie de o perioad de linite.Principala activitate devinecoala.În aceast perioad nu se manifest mari schimbri. Faza genital începe în perioada pubertii.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->