Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sinopsis Kabus Di Perbukitan

Sinopsis Kabus Di Perbukitan

Ratings:
(0)
|Views: 446|Likes:
Published by mimie12
Nota rujukan novel Kabus di Perbukitan
Nota rujukan novel Kabus di Perbukitan

More info:

Published by: mimie12 on Feb 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/05/2012

pdf

text

original

 
 
Novel Kabus Di Perbukitan( Mohamad Kholid Hamzah)SINOPSIS
Novel ini memaparkan kisah pasangan suami isteri, Kamarudin seorang tentera danSalmah,yang mempunyai sepasang anak kembar Faridah dan Rahayu. Apabila Kamarudinditugaskan sebagai Pegawai Pemerintah di Pengkalan Hulu di Perak, dia telah berkahwin denganHamidah. Kamarudin diarahkan bertugas sebagai Atase Keselamatan di Pejabat KedutaanMalaysia di Pontianak, Indonesia. Di sinilah bermulanya perpisahan pasangan kembar tersebut.Kamarudin telah membawa Rahayu tinggal bersama-samanya, manakala Faridah dijaga olehSalmah.Setelah dewasa, Rahayu berkawan dengan Azrul yang sama-sama belajar di Fakulti EkologiManusia, UPM. Faridah menjadi Sukarelawan PDK Suria. Rahayu telah dikejarkan ke HospitalUniversiti Kebangsaan Malaysia kerana pengsan di perpustakaan. Rahayu disahkan menghidapkanser. Faridah pula membawa kanak-kanak istimewa ke Bukit Fraser. Sebelum pulang Faridahpergi ke Raub untuk mengisi minyak van dan membeli beberapa keperluan untuk perjalanan pulangpada pukul 2 petang nanti. Akibat terkejut dengan kehadiran Iqbal di dalam van, Faridah gagalmengawal pergerakan van, dan melanggar tembok pengadang jalan lalu menjunam ke dalamgaung. Faridah dan Iqbal tidak dapat dikesan oleh pasukan penyelamat. Setelah dua mingguusaha menyelamat gagal, operasi menyelamat dihentikan. Namun, bapanya, Kamarudin danrakannya, Buyung berusaha meredah hutan mencari Faridah dan Iqbal. Mereka dijumpai diperkampungan orang Asli di Sungai Dua. Faridah dimasukkan ke hospital yang sama denganRahayu dalam keadaan koma. Rahayu melawat Faridah dan dia menghembuskan nafasnya yangterakhir di sisi Faridah. Selepas kematian Rahayu dan tamat pengajian di universiti, Azrul berhasratmenjadi penternak kambing yang berjaya, sebagaimana yang dicita-citakan oleh Rahayu semasamereka sama-sama belajar.Setelah sihat, Faridah berkahwin dengan Pegawai Kebajikan Masyarakat bernama Ghazali.Tidak lama kemudian Salmah, ibu kepada Faridah dan Rahayu meninggal dunia kerana terlalurindu akan Rahayu. Selepas itu, Ghazali pula meninggal dunia akibat kemalangan. KemudianFaridah ditawarkan mengikuti kursus
Community Services for Disable People
di New Zealandselama enam bulan. Di situlah dia berkahwin dengan Soleh Johnsons dan dia terus menetap disana. Mereka mendapat sepasang anak kembar, iaitu Melina dan Anne.Melina berkenalan dengan Jabbar al ± Anbia atau dikenali sebagai µBenny¶. Secara tidaksengaja, Anne pula bertemu dengan Zain yang membantunya semasa keretanya rosak. AkhirnyaMelina berkahwin dengan Benny di Masjid al-Noor, Christchurch. Mereka berpindah ke Malaysiakerana Benny ditugaskan menerajui operasi minyak di situ. Mereka menetap di Terengganu. DiMalaysia, Benny berkawan baik dengan Mohamed Attar dan Mehmood yang cenderung mencapaisesuatu matlamat berhubung dengan Islam secara kekerasan. Muhamed Attar telah ditangkapoleh pihak berkuasa Interpol kerana disyaki terlibat dengan aktiviti pengganas. Benny yangbimbang akan keselamatan dirinya telah melarikan diri ke Dubai dengan bantuan keluarganya.Faridah dan Soleh pulang ke Malaysia untuk berbincang tentang perkahwinan Anne danZain. Mereka menginap di Cameron Highlands. Di situlah Faridah mengetahui bahawa Zain ialahanak lelaki bekas teman lelaki adiknya, arwah Rahayu. Majlis perkahwinan mereka berlangsungdengan meriah. Akhirnya, Melina yang sedang sarat mengandung ke Dubai bersama-sama denganayahnya, Soleh untuk berjumpa dengan Benny. Melina dan Benny menetap di Dubai. Anne danZain pula mengambil alih syarikat penternakan keluarga Johnson di New Zealand. Datuk Azrul danSoleh Johnsons membuka perniagaan kotej di Cameron Highlands.
 
 
TE
MA
Novel ini bertemakan jati diri orang Melayu. Tema ini diserlahkan melalui watak utama Faridahyang merantau ke New Zealand selama 25 tahun. Walaupun begitu lama tinggal di negara orang,akhirnya dia dan keluarganya kembali membina kehidupan yang lebih bermakna di Malaysia.
P
ER
SOALAN
1. Persoalan ikatan kekeluargaan yang erat.
y
Persoalan ini digambarkan melalui Faridah dan Rahayu yang merupakan pasangan kembar tetapi dibesarkan secara berasingan oleh ibu bapa mereka. Hal ini demikian kerana Rahayudijaga oleh ayah dan ibu tirinya, manakala Faridah dibela oleh ibunya sendiri. Namundemikian Rahayu sentiasa merindui kakaknya, Faridah.2. Persoalan perpisahan ibu bapa menyebabkan anak-anak menjadi mangsa.
y
Perkara ini dipaparkan melalui tindakan Kamarudin meninggalkan Salmah tetapi membawabersama-samanya Rahayu ke Indonesia menyebabkan pasangan kembar tersebut terpisahdan merindui satu sama lain.3. Persoalan kecintaan terhadap alam sekitar.
y
Persoalan ini digambarkan melalui watak Azrul yang aktif dalam program-programpemeliharaan alam sekitar.4. Persoalan kasih sayang.
y
Persoalan ini digambarkan antara ibu dengan anaknya, iaitu kasih sayang Salmah terhadapanaknya Rahayu yang telah meninggal dunia. Akibat terlalu rindu, ibu ini menderitasehingga menemui ajalnya. Persoalan kasih sayang antara isteri dan suami pula tergambar melalui tindakan Melina yang berusaha dengan pelbagai cara mencari suaminya, Bennyyang tidak pulang ke rumah.5. Persoalan sikap berdikari golongan siswazah.
y
Golongan ini tidak seharusnya menunggu tawaran kerja yang diberikan oleh pihak kerajaanatau swasta. Sebagai contoh, Azrul bertekad untuk menjadi penternak kambing danhasratnya itu dipersetujui oleh bapanya.6. Persoalan kahwin campur.
y
Fenomena kahwin campur dalam kalangan masyarakat telah menjadi perkara biasa padazaman ini. Hal ini dibuktikan melalui perkahwinan watak utama Faridah dengan SamuelKirkby Johnsons atau nama Islamnya Soleh Johnsons. Faridah ialah orang MelayuMalaysia yang bekerja di New Zealand, manakala Soleh pula orang Inggeris rakyat NewZealand.7. Persoalan peranan bomoh dalam masyarakat Melayu.
 
 
y
Hal ini dipaparkan ketika operasi pencarian kehilangan Faridah dan Iqbal menemui jalanbuntu dan terpaksa dihentikan. Beberapa pihak termasuk pihak polis yang terlibat dalamoperasi tersebut mencadangkan penggunaan bomoh untuk mengesan Faridah dan Iqbal.8. Persoalan semangat kerjasama yang masih utuh dalam masyarakat.
y
Operasi mencari Faridah dan Iqbal yang dinamakan OPS PDK melibatkan banyak pihakseperti Bomba dan Penyelamat, Hospital Daerah, RELA, Perhilitan dan Pejabat DaerahRaub serta Hulu Selangor.9. Persoalan pejuangan secara kekerasan.
y
Novel ini memaparkan adanya beberapa pihak yang mahu mencapai sesuatu matlamatdengan kekerasan. Hal ini digambarkan melalui Muhammad Attar yang cuba mencaripengaruh daripada kalangan rakan-rakannya termasuklah Benny, suami Melina dalammatlamatnya untuk menegakkan perjuangan Islamnya.10. Persoalan prejudis masyarakat Barat terhadap Islam (Islamofobia).
y
Tangkapan Mohamed Attar oleh Interpol ada kaitan dengan isu keganasan yang dilakukanoleh umat Islam.
PLO
T
 
Plot ialah sesuatu yang menghubungkan antara peristiwa dalam sebuah cerita yang rapatpertaliannya dengan gerak laku lahiriah dan batiniah watak. Setiap peristiwa dan gerak laku itu dariawal hingga akhir adalah berdasarkan kepada hukum sebab dan akibat. Plot novel
abus di Perbukitan
bersifat kronologi. Plot kronologi ialah plot yang disusun mengikut urutan, iaitu waktuatau peristiwa yang berlaku dahulu akan didahulukan manakala yang berlaku kemudian akandikemudiankan. Tindakan Mejar (B) Kamarudin berkahwin lain dan memisahkan anaknya, Rahayudaripada pasangan kembarnya telah menimbulkan pelbagai konflik, kepada Rahayu, Faridah, danisterinya atau ibu mereka. Walaupun plot novel ini banyak disisipkan dengan unsur imbas kembali,namun pembaca masih mudah untuk memahami dan menelusuri peristiwa-peristiwa penting dalamnovel.
Pembinaan Plot
Terdapat empat peringkat binaan plot, iaitu:
(i) Permulaan
Pengarang memperkenalkan watak Rahayu menunaikan solat subuh dan Rahayu merasakelainan atau sakit pada lehernya. Pada bahagian ini diperkenalkan juga Rahayu dan Azrulsebagai penuntut Fakulti Ekologi Manusia, UPM.
(ii) Perkembangan
y
Pada bahagian ini Rahayu dan Azrul sedang mengulang kaji pelajaran di perpustakaan.
y
Semasa di perpustakaan, tiba-tiba Rahayu pengsan dan dia dikejarkan ke HospitalUniversiti Kebangsaan Malaysia.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
cassandra_v liked this
姚方祥 liked this
Ahmad Hilmi liked this
Cik Bulan Purnama liked this
Michelle Chong liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->