Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
13Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
inmultirea artificiala a matcilor

inmultirea artificiala a matcilor

Ratings:
(0)
|Views: 1,555|Likes:

More info:

Published by: Motoescu Dana Ruxandra on Feb 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2013

pdf

text

original

 
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-MAPOCAFCULTATEA: ZOOTEHNIE SI BIOTEHNOLOGIIDISCIPLINA:TEHNOLOGIA PRODUCTIILOR APICOLE SO SRICICOLE
INMULTIREAARTIFICIALA AMATCILOR 
MOTOESCU DANARUXANDRA
 
-2009-
 
Obtinerea artificiala a matcilorCresterea artificiala in familiile orfanizate
Cand puietul ajunge pe 8-10 faguri bine umpluti si musca s-ainmultit:- Cautam matca si facem cu ea un nucleu de rezerva, sauformam un roi artificial:- pe 1 fagure cu miere,- unul cu pastura si- alti 8 goi, stupul cu matca fiind asezat in locul altui stup carese muta pe un alt loc.- Pe fagurii cu oua adusi din familiile recordiste, amplasati inmijlocul cuibului (unde caldura este mai mare), din loc in loc,stricam cate 2-3 celule.- Dupa 3-4 zile, marcam fiecare botca aparuta pe acesti faguri(4-20) si distrugem botcile necorespunzatoare aparute peceilalti faguri.- Botcile nemarcate vor fi distruse la urmatorul control.In cazul in care vom folosi botci cu larve transvazate nu vomdepasi numarul de 50-60 pe serie.
Cresterea artificiala in familii indelung orfanizate
In practica apiculturii moderne apare necesitatea cresteriiunui numar foarte mare de matci ca urmare a folosiriimetodelor intensive de productie, ca:- stuparitul pastoral,- folosirea familiilor ajutatoare (permanente, vremelnice etc.).Cresterea matcilor, in mai multe serii, in familii indelungorfanizate se poate face cu conditia improspatarii periodice cufaguri cu puiet capacit si faguri cu oua. In aceasta varianta
 
cresterea are un randament ridicat, sunt luate in crestere unnumar mare de botci, iar calitatea matcilor nu este afectata.
Cresterea matcilor in familiile cu matca
Prezenta matcii prin feromonul ei are influenta numai asuprainceperii cladirii botcilor nu si asupra cresterii lor in continuare.Botcile sunt asezate intr-un compartiment (separat cu gratie),intre 2 rame cu puiet tanar, matca cu restul puietului aflandu-sein cealalta parte a stupului.In compartimentul de crestere (dupa gratia despartitoare dematca), puietul foarte tanar va atrage in exces albinele doici.Pentru a da randament optim nu trebuie sa crestem mai multde 30 de botci - la fiecare serie de crestere.
Cresterea matcilor in stupul orizontal
Colonia crescatoare se stimuleaza continuu astfel incat lamomentul potrivit sa atinga pragul de roire. In stupul orizontalse pune o diafragma etansa, avand la mijloc o portiune degratie Hannemann, formand dincolo de ea un compartiment decrestere ca si la metoda Joe Smith. In compartimentul mic,langa gratie se aduc 2 faguri cu puiet capacit, langa ei seaseaza rama port-botci (care are sub speteaza superioara ofasie de fagure artificial, iar la 6 cm sub ea - sipci port-botci cularve), urmata de 1 fagure cu puiet necapacit si 1 fagure cumiere si pastura (in rama hranitor cu jgheab). Incompartimentul mare cuibul se aseaza langa gratie, urmat defagurii cu miere. Ambele compartimente se servesc de urdinisulcompartimentului mare.
Cresterea in orizontalul cu doua matci
Luam un orizontal pe 20-24 rame, in care sunt crescute 2matci si-l compartimentam diferit.Compartimentul A (compartimentul cu matca)

Activity (13)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
alexcojocaru72 liked this
Hada Cosmin added this note
foarte interesant material
justinian1984 liked this
Iulian Vulpe liked this
Alex Creţu liked this
Dan liked this
Dan liked this
Ieremeiov Vladimir liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->