Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Agrometeorologie

Agrometeorologie

Ratings:
(0)
|Views: 24|Likes:
Published by miki1222

More info:

Published by: miki1222 on Feb 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/07/2011

pdf

text

original

 
AGROMETEOROLOGIE
 
I. INTRODUCERE
 
1.Definitii
1.1.Meteorologia. Vremea si clima.
 
Meteorologia
poate fi considerata si o stiinta pura si una aplicativa la activitatile umane. Castiinta pura, meteorologia este o ramura a geofizicii si are ca obiect "
Fizica atmosferei
".Din punctul de vedere al Serviciilor meteorologice nationale grupate in OrganizatiaMeteorologica Mondiala a Natiunilor Unite (OMM), meteorologia raspunde unei definitii maiconforme rolului OMM si anume:"Meteorologia este stiinta mediului atmosferic inconjurator al umanitatii. Activitatile saleteoretice sunt dirijate catre o mai buna intelegere a evolutiei vremii si a echilibrelor climatice;activitatile sale aplicate sunt orientate catre cresterea bunastarii umane".In anexa 2 a "Conventiei OMM", la art.2, printre scopurile OMM se stipuleaza: "...d)Saincurajeze aplicatiile meteorologiei in aviatie, in navigatia maritima, la problemele apei, in
agricultura
si la alte activitati umane; ...".Meteorologia se imparte in 2 domenii:
 
In primul caz, meteorologia se ocupa de urmarirea si de intelegerea evolutiei stariiatmosferei in toate locurile de pe Pamant, de la un moment la altul, de la o zi la alta. Acestaeste punctul de vedere al
meteorologiei dinamice
, stiinta evolutiei starii atmosferice (a
vremii
) dupa legile hidrodinamicii si ale termodinamicii. Succesiunea in timp a diferitelor starifizice ale atmosferei, in continua schimbare, reprezinta
mersul
sau
evolutia vremii
. Aplicatiameteorologiei dinamice este
meteorologia sinoptica
, ramura ce are ca obiect prevedereaevolutiei timpului la suprafata Pamantului. "Buletinul meteo" pentru public constituie obiectul
meteorologiei previzionale
.
In al doilea caz, meteorologia se ocupa de caracterizarea evolutiei cumulate a "vremii" indiverse locuri de pe Pamant, pe durata unei perioade de timp suficient de lunga pentru catoate caracteristicile studiate sa fie semnificative statistic. Procesul de incalzire al Pamantuluide catre Soare se supune la doua cicluri astronomice fundamentale: al zilei si al anului.Evolutia medie a diverselor elemente ale vremii (sau
elemente meteorologice
; acestea sunttemperatura aerului, presiunea atmosferica, umezeala aerului, nebulozitatea, precipitatiile,vizibilitatea, vantul etc. si formeaza obiectul
observatiilor meteorologice
) in cursul acestor doua cicluri, in fiecare loc de pe Pamant, defineste "
clima
" locului respectiv. Clima estecaracterizata mai ales prin evolutia medie sau regimul elementelor in timpul anului, adica prinritmul sezonier al acestor elemente, dar si prin valorile lor extreme. La scara marilor tipuri declima existente pe suprafata terestra, temperatura aerului T
a
si precipitatiile P sunt cele maicaracteristice dintre aceste elemente. Astfel, sistemul regimurilor (T
a
, P) este suficient pentruclasarea acestor tipuri si a marilor formatiuni fitogeografice pe care aceste regimuri leinstaleaza la suprafata continentelor. Constatarea sau descrierea climatelor este obiectul
climatografiei
. Acesteia i se adauga
climatologia teoretica
, care se ocupa de explicareadistributiei marilor tipuri de climat ale planetei prin cauzele lor. In trecut, Comisia declimatologie a OMM a convenit sa se defineasca climatele pentru perioade de 30 de ani,incepand cu 1900,1930,1960,.. .Acum, chiar si specialistii vorbesc de conditii climatice atuncicand este vorba de evolutia vremii pe durata unui sezon al unui an dat (se citeste, de ex.,"climatul verii 2000 a fost astfel..."). Se ajunge aici la o scara de evaluare intermediara intrevreme si climat: aceea a sezonului sau a variatiei in cursul sezoanelor. Se ajunge aici la oscara de evaluare intermediara intre vreme si climat: aceea a sezonului sau a variatiei incursul sezoanelor.
1.2.Agricultura in sensul larg al FAO
 
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) acorda un sens largtermenului "agricultura", specificand in Actul sau constitutiv (Anexa 1): "...In prezentul Act,termenul agricultura inglobeaza pescuitul, produsele marii, padurile si produsele brute
 
ale exploatatiei forestiere". In conformitate cu aceasta extensie de sens, agricultura poate fidefinita dupa cum urmeaza.
Agricultura
este ansamblul activitatilor pe care le organizeaza oamenii in vederea:- producerii de catre plante si animale a materiilor necesare nevoilor lor si, mai intai, anevoilor lor alimentare;- asigurarii rentabilitatii acestei productii prin obtinerea unei productii maxime pentru eforturiminime cheltuite sau energie untilizata.
2.Continutul agrometeorologiei
2.1.Probleme agrometeorologice ale productiei agricole
 
Furnizarea de avize regulate agricultorilor asupra activitatilor agricole si a aspectelor economice, dupa oportunitatea situatiei meteorologice si dupa evolutia probabila a timpului.Studii destinate asigurarii calitatii avizelor furnizate.
Furnizarea de avize asupra pericolelor de incidenta a bolilor asupra culturilor sau asupraposibilitatilor atacului lor de catre insecte, in functie de evolutia vremii, bazate pe studiiasupra conditiilor meteorologice care controleaza ciclul biologic al acestora.Prevederea fenomenelor meteorologice destructive pentru culturi sau animale, cum ar figrindina, inundatiile, inghetul, furtunile puternice. Punerea la punct a metodelor de prevederea acestor fenomene. Difuzarea avizelor de alertare a agricultorilor si de indrumare asupramasurilor de protectie de folosit.
Prevederea recoltelor pe regiune in functie de starea culturilor, de conditiile meteorologice side timpul probabil pentru sfarsitul ciclului cultural. Studiul metodelor de prevedere arandamentelor.
Furnizarea de avize meteorologice in raport cu uscarea recoltelor si conservarea lor.Previziuni meteorologice speciale asupra pericolului de incendii de padure si difuzareaavizelor de alerta.
2.2.Probleme agroclimatologice ale productiei agricole
Recunoasterea caracteristicilor climatice si agroclimatice proprii diverselor regiuni naturaleale tarii si teritoriilor locale, in scopul:-amenajariii rationale a teritoriului pe baza vocatiilor agricole ale regiunii;-distribuirii culturilor si animalelor de crescatorie prin armonizarea in mod optim cerintelor lor ecologice cu condiditiile agro-climatologice oferite.
Fundamentarea diversificarii agriculturii si cresterii animalelor si introducerea noilor specii,varietati si rase, pe baza de studii agroclimatice aprofundate, in special prin studiulexperimental al reactiilor plantelor si animalelor pentru o gama variata de conditiiagroclimatice.
Stabilirea pe regiuni si teritorii a calendarului agricol care organizeaza, in mod judicios intimpul anului, lucrarile de camp.
Punerea la punct a tehnicilor culturale care sa realizeze microclimate corectoare, aleagroclimatelor dezavantajoase regionale sau locale.
Studierea in mod special a cerintelor de apa ale diverselor culturi prin masurareaexperimentala a evaporarii lor in vederea definirii normelor de irigatie rationala a acestor culturi.
Intreprinderea tuturor studiilor sau cercetarilor asupra unor probleme de interes specific sirelative la punerea in valoare agricola sau la conservarea mediului inconjurator.
 
3
.Observatiile meteorologice
3
.1.Reteaua meteorologica nationala
Metoda de lucru in meteorologie este observatia vizuala si instrumentala. Pentru efectuareaobservatiilor, in fiecare tara exista o retea meteorologica de stat. In Romania, incepand de la1 august 2000,reteaua meteorologica nationala de observatii si masuratori, preluata deInstitutul National de Meteorologie si Hidrologie Bucuresti (INMH), este organizata in teritoriuin cadrul a 7
Centre Meteorologice Regionale
: CMR Muntenia ± Bucuresti, CMR Banat-Crisana ± Timisoara, CMR ± Cluj, CMR ± Sibiu, CMR ± Constanta, CMR ± Craiova, CMRMoldova ± Iasi.Reteaua de observatii si masuratori meteorologice este compusa din 180 de statii meteo,306 posturi pluviometrice, 15 statii meteorologiece automate (martie 2002), precum si 7centre radar, grupate in cele 7 Centre Meteorologice Regionale.Dintre aceste statii, urmatoarele au un regim deosebit:- Statia meteorologica Bucuresti Afumati masoara si temperatura solului, vizibilitateaorizontala, inaltimea bazei norilor si radiatia solara.- Statiile meteorologice Predeal, Constanta si Mangalia masoara si radiatia solaraglobala.Statiile meteo automate sunt programate sa transmita mesaje sinoptice (24 mesaje/zi) simesaje de avertizare privind producerea unor fenomene meteorologice periculoase.Implementarea statiilor meteorologice automate in reteaua nationala s-a desfasurat inintervalul septembrie 1995 ± septembrie 2000, statiile fiind dotate cu softuri care permiteditarea mesajelor sinoptice specifice diferitelor ore de transmitere si stocare a datelor infisiere de date calculate.Reteaua nationala de radare meteorologice cuprinde 7 radare, dintre care 2 Doppler (achizitionate in anul 2000) complet automatizate. Sunt disponibile, folosind pachetul desoftware EDGE, toate produsele radar standard, precum si o serie de caracteristici optionale(probabilitate de grindina, integrare a precipitatiilor pe subbazine, produs de urmarire acelulelor convective, metode de prognoza pe foarte scurta durata a campului de precipitatii).Organul unic de coordonare pe plan mondial al activitatii tuturor institutiilor centralemeteorologice este Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).
3
.2.Statia si platforma meteorologica
Locul unde se efectueaza majoritatea operatiilor meteorologice este
statia meteorologica
 (sau postul meteorologic).In sens general, statia meteorologica este locul ales ca reprezentativ pentru o zona data incare se amplaseaza aparatura meteorologica si se efectueaza observatii si masuratoriasupra elementelor si fenomenelor meteorologice. De regula, denumirea statiei este data decea a localitatii (satul, comuna, orasul) pe care este amplasata. In unele cazuri, la denumirealocalitatii se mai poate adauga si cea a cartierului, strazii, institutiei etc.In mod obligatoriu, pe langa denumirea statiei meteorologice, fiecarui punct de observatie ise stabilesc cu exactitate coordonatele geografice (latitudinea si longitudinea), precum sialtitudinea absoluta. Prin altitudinea statiei se intelege inaltimea platformei meteorologicedeasupra nivelului marii, stabilita la baza unuia din picioarele adapostului meteorologic. Lastatia meteorologica se mai stabileste si altitudinea barometrului, care, de obicei difera decea a platformei meteorologice. Avand in vedere functia sa de sursa de informare si de veriga de baza in cadrul sistemuluimeteorologic national si international, statia meteorologica este notata cu un indicativ si cuun numar. Pentru recunoasterea in timp si spatiu a informatiilor meteorologice, toatematerialele (registre de observatii, tabele) si mesajele emise de catre statia meteorologicatrebuie sa poarte elementele de indentificare ale pozitiei sale, respectiv: denumirea,coordonatele geografice, altitidinea, indicativul sinoptic si numarul climatologic, care, inpractica meteorologica se folosesc partial sau in toalitatea lor.Sub aspect functional, organizatoric si economic, statia meteorologica reprezinta o unitatetehnico-stiintifica de baza apartinand Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului ±Regiei ÄApele Romane´ respectiv, Institutul National de Meteorologie si Hidrologie. Ea este

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->