Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ISU 02 - Notiuni despre evolutia incendiilor

ISU 02 - Notiuni despre evolutia incendiilor

Ratings: (0)|Views: 412 |Likes:
Published by sebamsz13

More info:

Published by: sebamsz13 on Feb 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2014

pdf

text

original

 
LICEUL PENTRU DEFICIENŢI DE AUZ
INSTRUCŢIUNI SITUAŢII DE URGENŢĂNOŢIUNI DESPRE EVOLUŢIA INCENDIILOR ISU 02
1) Incendiul şi fazele sale
Incendiul este un proces complex de ardere, cu evoluţie nedeterminată, incluzând şi altefenomene de natură fizică şi chimică (transfer de căldură, formarea flăcărilor, schimbul decăldură cu mediul înconjurător, etc.)Pentru definirea noţiunii de incendiu sunt necesare următoarele elemente care interacţioneazăîntre ele:-existea substaelor şi/sau materialelor combustibile şi acţiunea unei surse deaprindere;-iniţierea şi dezvoltarea necontrolată în spaţiu şi în timp a procesului de ardere;-necesitatea unei intervenţii organizate în scopul întreruperii şi lichidării procesului deardere;-producerea de pierderi în urma arderii de vieţi, de materiale sau de altă natură.Prin urmare nu orice ardere constituie un incendiu. De exemplu, nu sunt incendii:- arderea produselor în cuptoare sau alte instalaţii similare;- unele aprinderi rezultate în urma funcţionării instalaţiilor electrice,- arderea sub control a gunoaielor, ierburilor ş.a. În evoluţia unui incendiu în interiorul unei încăperi intervin cinci faze:
Apariţia focarului iniţial.
Este faza în care, datorită unor împrejurări favorabile, sunt puse încontact materialul combustibil cu sursa de aprindere, a cărei energie, acumulată în timpul perioadei de contact, duce la iniţierea incendiului.
Faza de ardere lentă.
Această fază are o durată extrem de variată. Absentă în numeroasefaze, ea poate dura câteva minute, ore şi în unele situaţii, chiar zile şi săptămâni (în cazularderii mocnite). Durata acestei faze depinde de natura, cantitatea şi modul de distribuţie amaterialelor combustibile în incintă, de dimensiunile şi amplasarea surselor de aprindere şi decantitatea de căldură transmisă de acestea, cu cât materialul combustibil se aprinde mai uşor,cu atât căldura degajată este mai mare şi propagarea are loc mai rapid.
Faza de ardere activă.
În aceasta fază, arderea se propagă la toate obiectele învecinate cufocarul, având aerul necesar încă în cantitate suficientă.
Faza de ardere generalizată.
În această fază arderea se generalizează în întreaga incintă. Încursul acestei faze, structurile de rezistenţă sunt cele mai afectate de incendiu: se fisurează şi sedislocă pereţii, se lărgesc deschiderile ş.a. având ca urmare propagarea incendiului în incintelealăturate şi apoi în întreaga clădire.
Faza de regresie.
În cursul acestei faze, temperatura încetează să mai crească, apoi începe săscadă datorită epuizării combustibilului, dar scăderea nu este bruscă, acţionând în continuaredistructiv asupra structurilor.
1

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->