Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dreptul Muncii Note de Curs

Dreptul Muncii Note de Curs

Ratings: (0)|Views: 28|Likes:
Published by DragosPidleac

More info:

Published by: DragosPidleac on Feb 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/17/2012

pdf

text

original

 
UNIVERSITATEA „ANDREI ŞAGUNA”
Lector univ. dr. Constantin Sava
DREPTUL MUNCII
- Suport de curs – EDITURA FUNDAŢIEI „ANDREI ŞAGUNA”CONSTANŢA2007
 
TEMA 1DREPTUL MUNCII – RAMURĂ A SISTEMULUI DE DREPT
1. Noţiunea dreptului muncii 
MUNCĂ specifioamenilor (manuasau intelectua) prin care eiutilizează aptitudinile fizice şi psihice cu care sunt înzestraţi, în scopul producerii bunurilor cerute de viaţa lor.Dicţionarul explicativ al limbii românePrin muncă se înţelege activitatea conştientă specifică omului, îndreptată spreun anumit scop în procesul căruia omul efectuează, reglementează şi controlează, prinacţiunea sa, schimbul de materii dintre el şi natură pentru satisfacerea treburilor sale.În sens general munca este activitatea de producere a bunurilor materiale şispirituale.În sens restrâns munca reprezintă activitatea de producere a bunurilor şiserviciilor recunoscute social şi care reprezintă o sursă de venit pentru cei care o prestează.Munca poate fi efectuată:a)pentru sine – Ex. în gospodăria proprie fără a recurge a serviciile altora. Nuse aplică normele de drept. b)pentru o altă persoană – nu se aplică în toate cazurile dreptul muncii, cinormele altor ramuri de drept – dreptul civil, cel mai adesea.Ex.1. Frizerul sau croitorul lucrează la domiciliul sau la sediul profesional, pentru un client – el este supus normelor de drept civil în relaţiile în care intră cuacesta.2. Există şi muncă la domiciliu supusă normelor dreptului muncii.
2
 
Acelaşi tratament îl au şi liber-profesioniştii din diferite domenii: medicii,avocaţii, notarii publici, farmacişti etc.Ex. 2. a) Medicii sunt salariaţi în reţeaua sanitară de stat (contract de muncă),dar unii dintre ei îşi exercită profesia liberală şi în cabinete particulare.b) Munca este prestată în cadrul unui raport juridic civil, prin încheiereaunei convenţii civile – (greşit „prestări servicii”) – cum ar fi: zugrăvirea sau reparareacasei unei persoane fizice.ConcluziePersoana care munceşte în schimbul unui salariu, în folosul altuia şi subautoritatea acestuia, intră sub incidea dreptului muncii, atât aceasta t şiangajatorul său.Aplicarea Dreptului muncii este determinată de:-primirea periodică a unei remuneraţii ca preţ al muncii – partea economică;-dependenţa juridi, adică exercitarea de tre patron a autoriţii saleasupra salariatului.Meseriaşul care lucrează pentru un client nu se află sub autoritatea acestuia,deoarece el primeşte o sarcină, dar o execută în deplină libertate.Raporturile dintre patroni (angajatori) şi salariaţi (angajaţi).Patronul - persoană fizică- persoană juridică - de drept privat (societate comercială, regiiautonome, companii naţionale etc.);- de drept public (instituţie bugetară).Cadrul organizatoricPatronul, singur ori împreună cu colaboratorii săi, urmăreşte anumite scopuritehnice de muncă.Salariaţii (angajaţii) sunt acele persoane obligate prin profesia sau funcţia lor, pe baza contractului de muncă, să desfăşoare o anumită activitate pentru un patron(angajator) de regulă pe o perioadă nedeterminată de timp.Între cele două părţi – angajator şi angajat se instituie următoarele relaţii:
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->