Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
GOSPINA TRAVA - KANTARION ( Hypericum perforatum L.)

GOSPINA TRAVA - KANTARION ( Hypericum perforatum L.)

Ratings:
(0)
|Views: 197|Likes:
Published by Martina Bogdanić

More info:

Published by: Martina Bogdanić on Feb 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2014

pdf

text

original

 
Gospina trava - Hypericum perforatum
Napisala:
Martina Bogdanić, mag.oec, ftoarometerapeutkinja,Udruga za ftoaromaterapiju „Studio Martina&Natura“, Rijeka
Kantarion ili gospina trava je prekrasna, predragocjena biljka bez koje je nezamisliv biljni
svijet kakvim ga poznajemo. Takvo blago mogao je stvoriti samo netko bezgranično mudar ivelikodušan. Sam naziv „gospina trava“ odmah nam govori da je ona utješiteljica, zaštitnica, onakoja stvara život i oživljuje.Botanički podaci:
Biljka
: Hypericum perforatum
Ljekarnički naziv
: Hreba Hyperici
Porodica
: Hypericaceae (Kantariona)
Drugi nazivi
: gospina ili bogorodičina trava, kantarion ( naziv došao od istočnih susjeda koji imajukantariju mušku – kičicu i kantariju žensku -kantarion, a vrijeme kada se konotacije vezane uz religijunisu smatrale poželjnima), nadalje imamo sinonime; pljuskavica, krvavac, gorčac, žuta metlica,žuti žućenica, zasekliva treva, kantarijon, marina ručica, ženska kantarija, krv sv. Ivana, ivanje zelje,rožice sv. Ivana.
 
Predanje i nazivi vezani uz sv. Ivana i Bogorodicu vuku korjene još iz starih poganskih običaja kadase na Ivanje -24.lipnja ( koje je bilo blizu vremena solsticija) posebno slavilo i svetkovalo paljenjemkrijesova koji su tjerali zlo. Još i danas kao simbol tjeranja zla možemo kantarion naći zasađen nastarim grobljima na kontinentu. Dolaskom kršćanstva običaji su se modicirali, promjenili ime aliostali u okviru starog datuma.
Stanište i rasprostranjenost
: Gospina trava potječe iz Europe i Azije, a danas je raširena usvim krajevima umjerene klime. Raste po suhim poljima i pašnjacima, u grmlju, u šumi, na škrtimplaninama, uz puteve i ceste, gdje god je malo kamena njoj je milo raširiti svoje prekrasne ruke.Kako zna da je potrebna gdje god je čovjek, pustila je svoje ruke i duboko na kontinentu.
Opis
: Gospina trava je trajnica visoka 30 – 100 cm, uspravne stabljike pri dnu su više drvenaste icrvenkaste a u gornjem dijelu razgranate. Cijela biljka djeluje osvježavajuće i svjetlucavo sa svojimpetolatičnim prekrasnim jarkožutim cvijetovima koji su združeni u mnogobrojne metličaste cvatove.Prašnici su mnogobrojni, podugački i nestašno vire iz svakog cvijeta. Stabljika je dvobridna a vršniglatki, sitni i obli listići bez peteljki nose male crne žljezde pune crvenog uljnog hipericina.
Srodne vrste
: nije niti približno srodna vrsta, ali ponekad neki neiskusni početnik može pomješatikantarion sa zlatnicom. Iako zlatnica nije otrovna, evo 3 sigurne razlike kako ćete prepoznati kantarionmeđu stotinama drugih biljaka :1. ako prstima zgnječite cvijet i neki od gornjih listića prsti će vam ostati krvavo crveni ( zbogtoga je i nazvana krv sv. Ivana)2. ako uzmete biljku i podignete ju prema suncu na njenim listićima uočiti ćete male sitne rupiceili crne točkice ( po kojima je i dobila ime – performatum), one su ispunjene uljem sa aktivnomtvari hipericinom.3. stabljika je dvobridna, što je relativno rijetko kod biljaka na našem podneblju ( većinom sučetverobridne ili okrugle).
 
Sastav i aktivne tvari
: eterično ulje , željezo, razni tanini, (najviše katehinskog), smola, antocijan,hypericin – crvena boja, karotin, holin, vitamin C ( u svježoj biljci oko 30%), avonske heterozide, ineke alkaloide u tragovima.
Berba
: bere se cvijet na početku cvatnje ( svibanj- rujan) sa gornjim dijelom herbe, do gornje trećinebiljke, ostatak biljke nije aktivan ( pogotovo ne korjen, te je nepotrebno i zabranjeno čupanje izkorjena).
Upozorenje
: Biljka ima fotosenzibilno djelovanje! To znači da iako će vam njeni pripravci bitispasonosni kod izgorene kože, tretirajte ju navečer, doma i nikako sa njim ne izlazite na sunce!Ovo upozorenje mnogi olako shvaćaju poučeni tradicionalnim iskustvom dugogodišnjeg mazanjakantarionovim uljem na plaži. Ali zdravlje naše kože i kože naših baka nije isto. Otkriveno je dakoža ima neku vrstu pamćenja kao mozak. Sve veći broj kožnih alergija i drugih ozbiljnijih oboljenjaupozorava na to da ona samo zbraja i zbraja i onda nam isporuči račun za sve opekline, rane iizgoretine kad je već prekasno. Ako vam jednom dođe račun za naplatu alergije na sunce, svaki putkad vaša koža vidi sunce reagirati će panično napadajući i braneći se od onoga što ju je godinamaugnjetavalo, a te alergije se jako, jako teško riješiti.Kod ljudi koji uzimaju antidepresive; ne uzimati kantarion u isto vrijeme ( zbog preklapanja djelovanja izbunjivanja receptora). Također novija istraživanja pokazuju smanjen učinak kontracepcijskih tabletakoje se uzimaju u isto vrijeme sa gospinom travom ( nije ovo ime slučajno dano!). Vrlo,vrlo rijetko jemoguće kod vrlo osjetljivih osoba kod dugotrajnije uporabe uočiti probavne poteškoće (zatvor).
Djelovanje i uporaba:
ova biljka predstavlja čitav jedan divan svemir čudesnih djelovanja kojesu sve sažete tek u jednoj biljci. Doslovno nema niti jednog dijela ljudskog tijela ali ni psihe gdjegospina trava neće pomoći. Koja god nevolja vas snašla možete se skloniti pod njene zaštitničkemajčinske skute.Dokazano joj je antibakterijsko i antivirusno djelovanje pa to imajte na umu kad vas snađu takve
nevolje.
Pljuskavica će pomoći kod slabog imuniteta i svih vrsta virusa
, kod
kožnih infekcija, rana, nagnječenja,opeklina, pa čak i bora, čudesno će
 
brzo regenerirati kožu. Ako trebate potaknuti metabolizamnježno čisteći krv i krvnu plazmu, regenerirati probavni ili mokraćni sustav, dišni sustav, potaknuti injegovati spolni sustav, ili bilo koji sustav žljezda sa unutrašnjim izlučvanjem – sjetite se kantariona.Dakle i kod gihta, cronove bolesti, herpesa, astme, ili bakterijskih infekcija – sjetite se kantariona,pijte redovito njegov čaj, masirajte bolna mjesta i vidajte rane njegovim uljem.Vjerojatno u skorije vrijeme najpoznatija upotreba kantariona je u lječenju kuge našeg doba –
depresije
. Važano je ne korisiti zajedno antidepresive i pripravke kantariona! U tom slučaju došlo bido preklapanja i zbunjivanja receptora koji ne znaju što bi sa tolikim nadošlim tvarima pa se možedesiti ili da jednostavno prestanu uzimati te tvari ( i u mozgu izrazito naglo pada razina serotoninaizazivajući daljnji osjećaj duboke depresije) ili uzimaju daleko prekomjernu razinu aktivnih tvari istvaraju osjećaj nervoze, anksioznosti koji vuče već ispaćenu psihu u još više prema dole. Ako seuzima samostalno i u propisanim dozama vrlo je učinkovita biljka za lječenje srednje jake depresije.Kao i kod kemijskih ljekova vrijeme početka djelovanja je 3-6 tjedana ( zato jer je toliko potrebnoda se nataloži konstantna razina aktivnih tvari u organizmu). Ljekovito djelovanje gospine trave jošnije u potpunosti spoznato iako je ovo jedna od najistraženijih biljaka na svijetu. Zna se da velikiudio u njenoj ljekovitosti igra visina i sadržaj hipericina, ali priroda je neuhvtljivo mudrija od našegmalog istraživačkog uma. Umjesto da pokušavamo loše kopirati i „otkrivati“ kemijski sastav bilja,

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Zvezdana Mladenović liked this
zelnid4 liked this
mentorgj liked this
Martina Bogdanić liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->