Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
kopriva

kopriva

Ratings: (0)|Views: 87|Likes:
Published by Martina Bogdanić

More info:

Published by: Martina Bogdanić on Feb 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2013

pdf

text

original

 
Kopriva - Urtica dioica
Napisala:
Martina Bogdanić, mag.oec, ftoarometerapeutkinja,Udruga za ftoaromaterapiju „Studio Martina&Natura“, Rijeka
 
 ______________________________________________________________________________ 
Ljekovita biljka poznata još iz brončana doba za koju se može reći da liječi sve bolesti, dakle jednaod najčudesnijih a opet najprezrenijih biljaka svijeta
KOPRIVA – kraljica bilja
Botanički podaci:
Biljka
: Urtica dioica
Ljekarnički naziv
: Foilum Urticae
Porodica
: Urticaceae (Koprive)
Drugi naziv
i: Obična kopriva, velika kopriva, pitoma, pasja kopriva, kopriva žara ( iako se taj nazivnajčešće odnosi „malu koprivu“ Urtica urens)
 
Stanište i rasprostranjenost:
Ono što ovu biljku čini jednom od najpoznatijih a u isto vrijeme jednom od najprezrenijih je njena izrazito široka rasprostranjenost. Doslovno je ima po cijelomesvijetu (izuzev artičkih i tropskih predjela), a ono čega ima na „svakom“ koraku ne cijeni se bašpreviše, zar ne? Da raste samo na par mjesta svijeta vjerojatno bi joj cijena bila puno više od cijenekakvog zlata ili dijamanta. Zašto? Zbog svoje vrlo nježne ali sveobuhvatne ljekovitosti koja pokrivamnoga područja ljudskog organizma. Izrazito voli hranjivo i vlažno tlo iako će svoje postojanje čestovelikodušno ponuditi i ljudima krša u kakvom mini prostoru iole hranjive vlažne zemlje.Zanimljivo je da je kopriva jedna od malobrojnih biljka svijeta koja ima tu čudesnu sposobnosttransformiranja negativnog zračenja u pozitivno. Zbog toga ćemo ju često naći u pojasevima ispoddalekovodnih žica i drugih vrsta negativnih zračenja koje spontano sama pronalazi. Ako želimo„iscjeliti“ svoj vrt i istodobno ga oplemeniti mineralima u tlu ali poslje i mineralima na našem tanjuru;posadimo u njega jednu gredicu koprive. Redovitim šišanjem prije cvatnje (a pogotovo prije razdobljasjemena) te kontroliranjem novih izboja iz korjena ne moramo se bojati njenog preuzimanja cijelogvrta.
Opis:
Kopriva je trajnica koja je najčešće visoka do 1,5 m ( iako sam ja osobno jednom vidjelaprimjerke visoke 2,3 m). Iz puzavog korjena izbijaju usprave stabljike sa nasuprotnim listovima,srcolikim i nazubljenim, obraslim kratkim dlačicama kao i stabljika. U tim dlačicama krije se tajnakoprivina žara; pri dodiru ispuštaju histamin i mravlju kiselinu koja peče. Kopriva cvate od svibnja dorujna sitnim zelenim cvijetićima koji su smješteni na resama koje za tu svrhu izrastu ispod pazuhalistova. Doba njene cvatnje blago varira od podneblja, temperature i vlage ali ono što je bitno ječinjenica da će onaj njen poznati „miris“ u hrani ili čaju biti puno manje izražen ako koprivu berete(puno) prije cvatnje a pogotovo prije sjemena.
Srodne vrste:
Postoji više od50 različitih vrsta koprive iako su„žarne“ koprive samo dvije: velika/obična kopriva (Urtica dioica) temala kopriva/žara (Urtica urens).Urtica urens je za razliku od Urticedioice jednogodišnja biljka kojanaraste do max 60 cm visine ali je svojom ljekovitošću odmah uzrame svojoj „velikoj“ prijateljiciiako se za te svrhe nešto manjeupotrebljava.
 
Sastav i aktivne tvari:
Kopriva sadrži izrazito puno minerala, a u prvom redu jako puno željeza i toonog biorazgradivog kojeg organizam može iskoristiti (za razliku od onog koji se ne može apsorbiratia najčešće je u tabletama). Željezo je uz druge minerale ključni faktor koji pomaže u prevencijiproljetnog umora. Kopriva sadrži i obilje kalija (zajedno sa maslačkom je najveći izvor tog minerala)što je posebno važno za ljude koji su na diureticima (osobe koje dugo vremena piju ljekove za visokitlak, srce, zadržavanje vode u organizmu i sl) te za ljude koji imaju migrene i druge oblike spazma.Kopriva sadrži i vrlo velike količine kalcija, magnezija, natrija, fosfora, magnana, bora, provitamina A( koji je izrazito koristan kod lošeg vida noću), vitamin B2, C i K. Možda zvuči nevjerojatno ali u 100g ove čudesne biljke je više vitamina C nego u naranči ili limunu! Osim obilja minerala i vitamina, ovočudo od biljke sadrži i obilje avonoida, klorola, enzime, tanine, lecitin, tosterol, sluzi, vosak i jošmnoštvo drugih tvari koje djeluju blagotvorno na cijelo tijelo. No ipak nije sve tako ružičasto, koprivasadrži i histamin i mnoge kiseline a pogotovo mravlju kiselinu ( pogledati pod Upozorenje).
Berba
: Osobno mi je jako žao što se kod nas ne može u trgovinama kupiti zaleđenu koprivu (kaonpr. špinat) koja bi na taj način postala dostupnija namirnica širem sloju pučanstva, onima koji još nisu upoznati sa njom. Ako ju berete za prehranu potražite što mlađu i sočniju biljku, kratko jublanširajte i koristite na sve moguće načine na koje biste koristili sve zeleno povrće. Ako ju bereteza preventivu/ljek/čaj onda imate dva izbora: možete u tu svrhu kuhati sviježu biljku što je načinkoji zagovaraju sljedbenici sv.Hildergarde i Marie Treben. Oni u snagu ljekovitog bilja ubrajaju ienergetsku komponentu živog bića. Jednostavnija (i ponekad jedino dostupna) je upotreba suhebiljke. Tokom cvatnje bere se cijela biljka i suši u visećim snopovima na prozračnom i toplom mjestuu hladu, korjen se vadi u proljeće ili jesen. Ako želite najbolje od najboljeg berite smo lišće koje je na „ćupiću“ vrha biljke ( cca 5-10 cm). Takvo lišće ima nevjerojatno jaku ljekovitu i energetskusnagu. Naravno ako biljku ne sušite u visećim snopovima, sušite ju u tankom sloju na nebojanomčistom papiru i redovito okrećite 2-3xdn. Moje osobno iskustvo je da je kopriva ubrana prije cvatnje(a pogotovo prije sjemena) iako se ona zapravo može uvijek brati; neusporedivo ukusnija (a ne gubiskoro ništa na svojoj ljekovitoj snazi).
Upozorenje:
Zbog djelovanja na izlučivanje vode iz tijela osobe sa izrazito niskim krvnim tlakomtrebaju oprezno i postepeno uvoditi tijelo u kuru sa koprivom.Kopriva svoju snagu crpi iz zemlje na kojoj raste, nažalost to će značiti i da je blizini prometnicapovukla i olovo iz okloline (to je nešto izrazito često kod koprive) zato jako pažljvo birajte gdje ćete ju brati (ili od koga ćete ju kupovati).Biljka sadrži u dlačicama histamin i razne kiseline među kojima je naj“bolnija“ mravlja kiselina kojau dodiru sa kožom izaziva reakciju žarenja. Kiseline jesu uobičajen i svima znan problem ali onošto je potrebno upozoriti je moguća pretjerana reakcija na histamin. Ona vrlo rijetko isključivo kodizrazito osjetljivih ljudi može biti okidač („triger“) za niz alergijskih reakcija kože. Također kod raznihtradicionalnih (narodnih) recepata kod kojih se sugerira oralna upotreba sviježeg soka koprive trebabiti oprezan. Iako je sam sok vitaminska i mineralna „bomba“ potrebno ga je kratko prokuhati jer može izazvati jaki nadražaj sluznice probavnih organa (a najbolje ga je uvijek uzimati razrijeđenogsa vodom).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->