Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tinjauan Kokurikulum Di Sekolah-sekolah Rendah.

Tinjauan Kokurikulum Di Sekolah-sekolah Rendah.

Ratings:
(0)
|Views: 146|Likes:
Published by Farzanah Abdullah

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Farzanah Abdullah on Feb 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2011

pdf

text

original

 
1
PENDAHULUANPengenalan
Aktiviti kokurikulum sudah lama diperkenalkan di sekolah-sekolah sama ada peringkat rendah, tinggi ataupun peringkat intisusi-institus di negara kita ini. Ia adalahmerupakan sebahagian daripada kurikulum asas sekolah dan setiap sekolahadalahbertanggungjawab untuk merancang dan melaksanakan program aktivitikokurikulum yang bersesuaian dan selaras dengan visi dan misi Kementerian Pendidikan. Dalam menjalankanaktiviti-aktiviti kokurikulum ini sememangnya adalah salah satu cara guru-guru mencari bakatmurid-murid melalui aktiviti-aktiviti yang disediakan oleh Jabatan Pendidikan Kokurikulum.Dengan adanya kokurikulum ini juga memberi pengalaman kepada murid-muridsecara terancang di bawah bimbingan dan panduan sekolah. Kegiatan kokurikulum menegaskan perkembangan individu secara menyeluruh dan seimbang dari segi intelek, rohani, jasmani dan perkembangan bakat murid-murid sebagaimana Mohammad Nor (1985) ada menyatakan bahawakokurikulum bukanlah satu konsep pendidikan yang terasing dari kurikulum sekolah malahan iaadalah satu aktiviti lanjutan kepada apa yang dipelajari dalam bilik darjah. Pengetahuan yangdiperolehi dalam mata pelajaran akademik dapat diintergasikan dengan aktiviti pratikal semasamenjalankan kegiatan kokurikulum.
 
2
 
Definisi Kokurikulum
Kokurikulum adalah kegiatan pendidikan yang dijalankan di dalam dan di luar  bilik darjah. Program ini merupakan program pengukuhan dan penggayaan bagi melengkapi pengajaran di bilik darjah. Semua sekolah rendah digalakkan menubuhkan kelab, persatuan dan pasukan beruniform serta mengadakan kegiatan permainan, sukan dan olahraga untuk menanamsemangat perpaduan di kalangan murid yang berbilang kaum.Manakala menurut Mohd Sofian (2002) pula, aktiviti kokurikulum bolehdidefinisikan sebagai aktiviti terancang dan berstruktur di luar bidang akademik. Ia jugamerupakan kegiatan di luar bilik darjah seperti badan beruniform, kelab dan persatuan sertasukan. Aktiviti ini mestilah dianjurkan oleh pihak sekolah.Disamping itu, ia juga bertujuan untuk menyemai, memupuk dan menanam minatmurid-murid agar kegiatan-kegiatan ini diteruskan menjadi kegiatan berfaedah untuk mengisimasa lapang selepas mereka meninggalkan alam persekolahan nanti.Kokurikulum juga akan dapat membantu menjadikan sekolah sebagai tempatyang menarik dan mengembirakan murid-murid. Ianya juga dapat mencungkil danmengembangkan minat, bakat dan kemahiran murid- murid di dalam bidang tertentu. Disamping
 
3
 
itu murid-murid akan dapat menimba pengalaman berinteraksi di anatara satu sama lain samaada di dalam sekolah atau di luar sekolah. Kokurikulum juga dapat membantu membina danmeningkatkan disiplin murid dan seterusnya mewujudkan budaya sekolah yang menarik danmenggembirakan.
Dasar pendidikan mengenai kegiatan kokurikulum
Dengan adanya dasar pendidikan ini dapatlah pihak berkenanan menyediakan program perkembangan dan pembangunan diri melalui kegiatan-kegiatan kokurikulum sesuaidengan falsafah Negara.
Matlamat Pendidikan kokurikulum.
Antara matlamat yang ingin dicapai ialah :1.
 
U
ntuk melahirkan generasi pelajar yang berwibawa, berdisiplin, bersemangat, berwawasan dan tahan lasak disamping menyemai sifat-sifat dan nilai-nilai murni danluhur untuk membolehkan pelajar-pelajar menimba ilmu pengetahuan dan mempelajarikemahiran-kemahiran asas dan mengembangkannya demi untuk mencapaikecemerlangan.2.
 
U
ntuk melibatkan seberapa banyak pelajar yang melibatkan diri dalam kegiatankokurikulum.3.
 
U
ntuk menjadikan pelajr yang dapat merancang program-program riadah yang sihat, bermanfaat serta selamat dalam menjalani cara hidup yang sihat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->