Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
172Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
alat bantu mengajar

alat bantu mengajar

Ratings:
(0)
|Views: 9,363|Likes:
Published by AyuNor

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: AyuNor on Feb 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2014

pdf

text

original

 
LAPORAN
a)Sejauh manakah alat bantu mengajar berkesan membantu gurumemudahkan proses pengajaran ? 
Alat bantu mengajar(ABM) yang mana juga dikenali sebahagian daripadamedia pengajaran yang ditakrifkan sebagai audia visual dan bahan-bahanyang berkaitan dengannya yang berfungsi dalam perlaksanaan sesuatupengajaran( Heinich et.al tahun 2002 ). Berdasarkan definisi di atas, jelasmenekankan alat bantu mengajar sebagai satu elemen yang amat pentingdalam proses pengajaran dan pembelajaran. Kita selalu beranggapan,penggunaan perkataan di dalam kelas sudah memadai untuk menyampaikanmesej dalam sesuatu pengajaran. Seringkali ramai guru yang berpegangkepada kepercayaan tersebut, ini menyebabkan timbulnya masalahkomunikasi guru dengan pelajar. Justeru itu, penggunaan ABM adalahberkesan jika pengajaran berdasarkan perkataan bersama-sama dengangambar atau simbol yang lebih konkrit maknanya kepada pemahaman parapelajar. Misalnya untuk menyatakan konsep “besar”, guru bolehlahmenunjukkan satu objek atau gambar yang bersaiz lebih besar daripadagambar atau objek lain. Ini dapat digunakan untuk menunjukkan konsep“besar” yang dimaksudkannya. Sekiranya menggunakan perkataan semata-mata, maka sesuatu proses pengajaran tersebut akan lebih bersifat abstrakdan sukar difahami serta tidak dapat memberikan gambaran yang jelaskepada para pelajar.Dengan menggunakan Alat Bantu Mengajar (ABM) segala bentuk simbol dankomunikasi verbal yang abstrak dapat diperjelaskan. Ini memudahkan parapelajar memahami isi kandungan sesuatu pelajaran. Penggunaan mediapengajaran secara betul dan bervariasi juga dapat mengatasi sikap pasif dikalangan para pelajar kerana ia akan menimbulkan minat pelajar untukbelajar, meningkatkan interaksi dan kefahaman pelajar tentang realitisuasana pengajaran dan pembelajaran yang lebih mengembirakan danmenyeronokan.
 
Walaupun kurikulum dan bahan pengajaran, ditentukan sama bagi setiappelajar, sifat unik yang ada pada setiap pelajar dan ditambah pulapersekitaran yang berbeza . Ini akan membuatkan guru mengalami sedikitkesulitan dalam mengatasi perkara tersebut.Keadaan itu dapat diatasi dengan penggunaan Alat Bantu Mengajar keranakemampuannya dalam memberikan pengalaman dan persepsi yang samaserta tepat tentang sesuatu konsep atau prinsip kepada semua pelajar.Selain itu, pencapaian para pelajar akan menjadi lebih berkesan melaluipenggunaan Alat Bantu Mengajar. Ini kerana murid dapat memahami danmenguasai tentang sesuatu konsep dan secara tidak langsung dapatmemperbaiki keputusan penilaian di dalam kelas. Guru juga dapat memenuhipencapaian objektif pembelajaran yang diharapkan dalam sesuatu isikandungan pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran.
b)Apakah ciri-ciri Alat Bantu Mengajar yang baik dan bermutu
Alat Bantu Mengajar yang baik dan berkualiti akan membantu guru agar proses pengajaran dan pembelajaran berjalan lancar dan berkesan. Visualyang berkualiti juga akan turut menyemai nilai-nilai estetika dikalanganpelajar dan juga akan mencetuskan satu disiplin yang positif kepada mereka.Selain daripada itu juga, Alat Bantu Mengajar yang baik mempunyai ciri-ciriyang dapat menyediakan satu rujukan bersifat konkrit kepada para guru. Iniadalah lebih baik dan bermakna daripada pernyataan secara lisan ataubertulis. Ini bermakna fungsi utama Alat Bantu Mengajar adalah untukmeningkatkan komunikasi dua hala antara pelajar dan guru dalam prosespengajaran dan pembelajaran berlangsung. Namun fungsi ini hanya dapatmemainkan peranannya, jika sesuatu visual itu mempunyai ciri-ciri berikut:-
 
I.
Mudah, jelas dan difahami oleh pelaja
semasa prosespenyampaian isi pelajaran disamping memperjelaskan mesej yangbersifat abstrak kepada konsep yang lebih konkrit.
II.
Mesej yang dapat ditafsir oleh pelajar 
tanpa perlu bersusah payahmemahami sesuatu kehendak soalan atau kefahaman. Jika terlalusenang pula, pelajar mungkin tidak akan meneliti visual denganterperinci. Mereka juga akan mudah merasa jemu. Jika terlalu sukar,pelajar akan rasa kecewa dan bosan.
III.
Menolong interaksi yang aktif antara pelajar ,guru dan maksud
yang tersirat terdapat dalam Alat Bantu Mengajar yang digunakan.
IV.
Membantu memokuskan perhatian
kepada maksud yang terdapatdalam Alat Bantu Mengajar.
V.
Menunjukkan kesinambungan idea dan keharmonian
dalammenyusun idea supaya penegasan dapat ditonjolkan. Ini akanmembantu pergerakan mata dan fikiran pelajar mengikutiperkembangan keseluruhan visual.
c)Apakah faktor yang perlu di ambil kira sebelum menghasilkansesuatu alat bantu mengajar? 
Kunci kualiti sesuatu Alat Bantu Mengajar terletak pada perancangan yangrapi. Jika diteliti, proses penyediaan Alat Bantu Mengajar (ABM) ini hampir sama bagi semua jenis Alat Bantu Mengajar. Oleh itu, proses penyediaanABM haruslah mengambil kira faktor-faktor seperti :-

Activity (172)

You've already reviewed this. Edit your review.
Najwa Ahmad liked this
shahrulaamin3745 liked this
1 hundred reads
1 thousand reads
Ain Onyen added this note
tq. sangat membantu
Wan Ting Tan liked this
Pei Woon liked this
Mohamad Shamin Mohamad Yusof liked this
Rowena Lim liked this
Rowena Lim liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->