Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
50Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SEJARAH LOMPAT TINGGI

SEJARAH LOMPAT TINGGI

Ratings: (0)|Views: 9,957|Likes:
Published by syukrullah92

More info:

Published by: syukrullah92 on Feb 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

 
 
SEJARAH LOMPAT TINGGI
 
Dimulakan seawal Olimpik pada zaman Greece, rekod pertama acara Lompat Tinggi ketika diScotland pada abad ke-19, dengan pencapaian atas 1.68 m oleh peserta pada masa itu. Pelompatpada masa dahulu menggunakan gaya Gunting. Gaya ini sudah tidak dikenali oleh dunia lain sungguhpun masih ada peserta-peserta tanah air yang menggunakan gaya ini. Gaya ini dilakukan denganlunjakan kaki yang jauh dari palang. Kaki bersilang diatas palang dan badan menyeberang palangdalam lakuan ´duduk berlunjurµ. Gaya ini tidak digalakkan sekali-kali.Sekitar abad ke-20, teknik ini telah dimodenkan oleh warga Irish-American M.F. Sweeney·s Easterncut-off seperti gaya Gunting, tetapi bahagian belakang mendatar semasa melompat melepasipalang. Sweeney telah berjaya mencipta teknik yang bekersan dan mencipta rekod 6· 5 5/8··(1.97m) pada 1895.Gaya Timur ini tidak ada kena mengena dengan orang Timur atau Asia. Sebenarnya, inilah gayayang mula-mula diguna oleh Sweeny dan selepasnya maka habislah orang-orang Pantai TimurAmerika menggunakannya. Ini sebenarnya yang membolehkan gaya lompatan ini mendapat namanyahingga kini.Seorang lagi warga Amerika, M.F. Horine, memajukan dan mencipta teknik yang lebih efisyen iaituGaya Guling Barat. Ia berjaya melompat setinggi 6 kaki 7 inci dalam tahun 1912 dan gayanya puladitiru oleh semua peserta-peserta Amerika Barat. Dengan ini terdapatlah namanya Guling Barat itu.Gaya ini adalah lebih baik dan berkesan dari gaya timur atau gaya gunting. Gaya ini bolehdigalakkan supaya peserta-peserta tanah air memahirinya.Pelompat Amerika dan Rusia telah menggunakan satu gaya yang menjadi ikutan pelompat-pelompatyang lain. Ini merupakan satu gaya lompat tinggi yang cukup popular dan dari segi mekanikpergerakan gaya ini sungguh beruntung dan berkesan dari gaya-gaya lompatan yang lain. Dalampertandingan Olimpik di Rome dalam tahun 1960, 17 orang peserta memasuki pertandingan akhirdan dari 17 orang peserta itu 14 orang menggunakan gaya kelana. Hal ini membuktikan kepopularangaya ini.Diantara semua gaya-gaya lompat tinggi yang telah digunakan oleh peserta-peserta maka gayaguling barat dan gaya kelana sahajalah yang agak saintifik dan lebih berkesan bagi seseorangpeserta.
 
 
C
IRI-
C
IRI UMUM A
C
ARA LOMPATAN
 Kejayaan suatu kejurulatihan adalah gabungan daripada aspek seni dan sains. Tiada atlit yang tidakberpengetahuan tentang faktor sainstifik mengenai pergerakan manusia, yang sekarang dikenalisebagai satu bidang biomekanik. Kita dapat lihat banyak kes mengenai manusia genius denganpemberian tuhan adalah lebih baik daripada orang yang mengambil bahagian.Menurut Dick Fosbury , pengasas gaya Fosbury dalam lompat tinggi, latihannya berpusatkankekuatan latihan yang digunakan, menjadi kawan baik dengan jurulatih dan menanamkan semangatuntuk memecahkan rekod dunia dan akhirnya dia mendapat pingat emas dalam Olimpik.Setiap lompatan mengandungi fasa penujuan larian, penukaran kelajuan secara mendatar kepadakelajuan menegak dan pendaratan. Perkara ini mempunyai banyak kesinambungan daripada satuacara ke acara yang lain. Jika sesuatu konsep mekanikal difahami, ia akan mudah digunakan untukacara yang lain.
F
AKTOR MEKANIKAL
 1. Kelajuan Lonjakan Kelajuan ialah lompatan menggunakan kaki secara drastik kepada setiap lompatan. Atlit yang bersedia untuk membuat lompatan dipengaruhi oleh dua daya yang berbeza apabilamlakukan pergerakan daripada berlari sehingga melonjak. Salah satu dari daya ini ialah komponen mendatar dan kompenan menegak. Daya komponen ini mengawal kelajuan pelepasan dan terus kepada kedudukan pinggang selepaslonjakan. Objektif umum lompatan yang baik ialah memperlahankan kelajuan mendatar dengan kadar yangpaling perlahan. Masalah ketika menghasilkan daya menegak ialah kedudukan pinggang perlu berada dibawahpersediaan melompat. Dalam lompat tinggi, kelajuan semasa berlari sangat penting, tetapi sekiranya lonjakan terlalucepat, kaki lonjakan tidak terkawal. Hal ini adalah mustahil untuk melakukan lojakan yangsempurna. Kelajuan dalam lonjakan yang terbaik adalah dengan menggunakan Progress Pecutan secaraberansur-ansur. Masa yang biasa untuk memperlahankan penujuan apabila atlit mula membuat penukarandaripada mendatar kepada menegak. Kebanyakan masalah disebabkan satu atau semua daripada faktor berikut:-o Kelajuan kaki yang berkurangan ketika langkah kedua yang terakhir sebelum melonjak.o Berhenti dengan kaki lonjakan.o Membiarkan kedudukan pinggag terlalu rendah supaya dapat berlari dengan lebih laju. Pinggang mestilah direndahkan sedikit dengan membengkokkan bahagian buku lali, lutut danpinggang. Perubahan dari mendatar kepada menegak adalah secara melembutkan pinggang dan tidakmengurangkan kelajuan mendatar.
 
 
KETINGGIAN PINGGANG SEMASA MELONJAK 
 
Setiap atlit mempunyai ketinggian semulajadi yang tertentu dan faktor ini tidak boleh dikawal.Walau bagaimanapun, terdapat tiga teknik berbeza yang membantu meningkatkan pusat tubuhkepada ketinggian yang maksimum.1. Tenik pertama ialah kebolehan berlari secara tinggi dan tegak yang diperlukan. Semasa fasalarian penujuan, sehingga sampai ke fasa lonjakan, kaki hendaklah memijak terus di bawahpinggang. Setiap kecenderungan untuk melangkah terlebih luas akan menyebabkan kedudukanpinggang berada di bawah.2. Teknik kedua pula ialah lompatan yang efektif mempunyai kebolehan untuk memendekkanlangkah terakhir sebelum melakukan lonjakan. Kependekan langkah akan menybabkan pinggangnaik atau berada diatas.3. Faktor ketiga ialah kelajuan semasa lonjakan. Faktor ini memberi kesan yang penting padaketinggian pinggang sepanjang lonjakan. Kelajuan lonjakan yang tinggi dan kedudukan pinggangyang tinggi akan membuat lengkungan layangan lompatan tersebut.
SUDUT LONJAKAN
 
Sudut melalui pusat badan iaitu pinggang pelompat dipanggil sudut lonjakan. Layangan atauparabola ditentukan oleh dan semasa atlit mengangkat kakinya untuk lompatan. Ketika atlit beradadi udara, laluan tidak boleh ditukar. Pelompat itu memulakan lompatan dan mendarat pada sudutyang sama.Sudut lonjakan hasil daripada kelajuan larian. Semakin cepat fasa penujuan itu dan tanpa gangguanpergerakan, semakin mendatar sudut lonjakan itu. Sudut lonjakan yang rendah sangat pentingdalam lompat jauh. Penyelesaian yang jelas menghasilkan kelajuan yang tinggi ketika di laluanlarian dan dalam melakukan lonjakan. Lompat tinggi ialah pengecualian dalam prinsip kelajuankerana atlit lompat tinggi mencuba untuk mencipta kompenen menegak atau lompatan yang tinggidengan menggunakan kaki. Tetapi dalam lompat tinggi, kelajuan sangat penting dan sudut lonjakanlebih mendatar daripada yang kita fikirkan. Lompatan terbaik di dunia ialah dalam lingkungan 52°sudut lonjakan.

Activity (50)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Dunawi Awi liked this
Zulkiflee Haron liked this
Alice Low liked this
p'mes liked this
Nik Fakhran Fuad liked this
Qaseh Syuhada liked this
jp sia liked this
Syan Lee liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->