Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
banksy

banksy

Ratings: (0)|Views: 1,043|Likes:
Published by Natascha De Bock

More info:

Published by: Natascha De Bock on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/16/2014

pdf

text

original

 
Inleiding.
Beste medestudenten, Mevrouw Vanhee. Vandaag gaan we jullie watmeer uitleg geven over de street artist Banksy.Citaat:"some people become cops because they want to make the world abetter place. Some people become vandals because they want to makethe world a better looking place."(uit boek genomen)wie is banksy?
Banksy 
is het pseudoniem van een wereldbekende graffitikunstenaar.Over zijn ware identiteit is weinig geweten. Volgens the Guardian zouzijn echte naam Robert Banks zijn, op een site van de BBC wordt echter beweerd dat zijn echte naam Robin Banks is. Zijn kunstwerken zijn vaakpolitiek en humoristisch van aard. Zijn antikapitalistische kritiek wordtechter niet altijd zo goed onthaald. Maar hij krijgt ook enorm veel kritiekvan medekunstenaars. Velen noemen hem een Sell out want veel vanzijn werken worden geveild voor enorme bedragen. De meeste van zijnkunst blijft echter is gratis en voor iedereen bereikbaar. Onlangs opendehij zelfs zijn eigen winkeltje waarin prints van zijn werken aan een vrijlage prijs verkocht worden. Zijn werk is zowel buiten als binnen tebewonderen en dit in verschillende Europese steden maar ook buitenEuropa in de gazastrook en de Verenigde staten.Werkwijze?Banksy heeft heel sterk uiteenlopende werkwijzes. Niet enkel dematerialen zijn divers, ook de manieren waarop ze benut worden zijnheel verschillend. Een groot deel van zijn werken zijn graffitiwerken enze worden aangebracht met de voor hem kenmerkende sjabloontechniek,omdat dit een enorm snelheidsvoordeel is.Banksy @ the museum.'My sister inspired me to do it. She was throwing away loads of mypictures one day and I asked her why. She said 'It's not like they're goingto be hanging in the Louvre.'Hij zag dat als een uitdaging en ging op weg naar het louvre. Compleetvermomd en gewapend met lijm en een eigen kunstwerkje ging hij naar 
 
het Louvre. Zijn werkje heeft daar enkele uren gehangen en is daarnaverwijderd."I thought why wait until I'm dead.'Banksy heeft naast het Louvre ook nog in andere musea werken gaanplaatsen. Ze hebben allemaal tijdelijk opgehangen en de meeste zijnerna verwijderd. Banksy wil hiermee tonen dat je beter in plaats van tewachten tot je door het museum uitgekozen wordt om ten toon te stellen je beter er zelf voor zorgt dat je in het museum komt. De werken die hij inde museums plaatst zijn vaak bekende kunstwerken waar hij op zijneigen manier een nieuwe draai aan geeft. Er zit een zekere kritiek inverwerkt en het is altijd met humor doorspekt.
Veel voorkomende figuren bij Banksy.
De aap.Hij werd hiervoor geïnspireerd door de uitspraak van een professor dieooit de legendarische zin sprak: "you may laugh now, but one day we'llbe in charge."De ratten.
“They represent the triumph of the little
 people and the
unloved.” 
 Banksy gebruikt vaak ratten en plaatst ze overal in in het straatbeeld. Hijziet ze als een soort 2de ik want hij ziet zichzelf ook wat als een rat in demaatschappij. Ze zijn klein, vuil, gehaat en betekenisloos en toch kunnenzee en hele beschaving op hun knieën. Rat is ook een anagram voor ArtKinderen.Kinderen stralen onschuld uit en zijn ideaal om maatschappelijke kritiekte leveren.Banksy op de Palestijnse muur.
"Another bric
k in the wall!” 
 Banksy heeft ook een aantal werken op de Palestijnse muur gemaakt.De Palestijnse muur is gebouwd door Israël als een 'veiligheidshek' rondde Westelijke Jordaanoever. Dit is overduidelijk een schending van hethet internationaal recht.
 
Banksy leverde met zijn werken hierop commentaar. Er was al veelpolitiek verzet tegen de muur, maar dit waren vooral woorden. Banksywas de eerste die een soort tastbare vorm van verzet leverde.Zijn werken op de 'apartheidsmuur' geven steeds een illusie van hoe hetzou zijn aan de andere kant van de muur. Centraal in de werken zijn hetstreven naar vrijheid en het vluchten van de muur. Ook wordt er commentaar geleverd op de illegaliteit van de muur want
 “Is het
verkeerd om een muur te vandaliseren als de muur op zich al
illegaal is?”. De meningen ware
n verdeeld over zijn werk. EenPalestijnse man zei Banksy:
 “I don’t want it to be beautiful, Ihate this wall! Go home!”.
Als graffitiartiest is Banksy is hijgeslaagd qua medewerking aan het probleem. Met zijn werkbracht hij het probleem in de kijker. Aangezien hij geenpolitieke macht heeft kan hij verder niet veel doen maar alsburger heeft hij zijn mening klaar en duidelijk gegeven.Het is tevens het grootste canvas en een droom voor elkestreet-artist.Enkele andere stunts van Banksy.
-
Augustus/september 2006: Banksy verving ongeveer 500 kopieën vanParis Hiltonsdebuut-cd, in 48 verschillende winkels in Groot-Brittannië.
Op de cd’s die hij er voor terug plaatste stonden zijn eigen kunstwe
rkenen muziekremixen vanDanger Mouse.De nummers op de cd droegennamen als "Waarom ben ik beroemd?", "Wat heb ik bereikt?" en
"Waarom besta ik?”. Nog voor de winkels de cd’s konden verwijderen
waren er al verschillende gekocht door klanten. Op veilingwebsites zijnsommige exemplaren voor £750 verkocht.- September 2006: Banksy verkleedde een opblaasbare pop alsGuantánamo Bay-gevangene en plaatste de pop bij een attractie in hetDisney-themapark inAnaheim,Californië. Hierdoor werd zelfs deachtbaan, waar de aangeklede opblaaspop stond, stil gezet.
 Als afsluiter.Naast zijn film 'exit through the gift shop' heeft Banksy zich nog al eenkeer op het produceren van een filmpje gestort. Hij heeft zijnmedewerking verleend voor het maken van de begingeneriek van 'Thesimpsons'. Deze generiek heeft voor veel opschudding veroorzaakt,maar men had dan ook niets anders verwacht van Banksy.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
didier_revol liked this
Russell Lai liked this
Russell Lai liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->