Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
DARURAT

DARURAT

Ratings: (0)|Views: 3,037|Likes:
Published by sham1927

More info:

Published by: sham1927 on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

 
SADN 1033 Kenegaraan Malaysia PACE-UUM 
1
DARURAT DI TANAH MELAYU 1948-1960 :SATU PENGAJARAN
1.0 PENDAHULUAN
 Pada 12 Julai 1948, Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu telah mengisytiharkan Undang-undang Darurat bagi seluruh Persekutuan Tanah Melayu dan ³Parti Komunis Malaya´telah diharamkan.
1
Ia telah menjadi tahap penting dalam sejarah Negeri Melayu. Iadisebutkan darurat atau ³The Emergency´ kerana Ordinan Persekutuan yangdikuatkuasakan oleh Pesuruhjaya Tinggi Sir Edward Gent pada 18 Jun 1948.
2
Dengan pengisytiharan darurat ini juga raja-raja Melayu, pihak British dan UMNO telahmembolot peranan dalam arena politik untuk menentukan masa depan masyarakat.Selanjutnya, kerajaan telah mengharamkan Parti Komunis Malaya pada 23 Julai 1948.
3
 Di bawah peraturan darurat, kerajaan telah diberi hak untuk mengharamkan parti-parti berhaluan kiri untuk menghalang daripada mereka terus terlibat dalam kegiatankomunis.
4
Selain itu, kerajaan berhak menangkap dan menahan sesiapa yang terlibat,membuang negeri jika sesiapa yang dianggap sebagai merosakkan keamanan negeriselain boleh ditangkap jika berkumpul lebih dari lima orang tanpa kebenaran pihak polis.Akibat daripada darurat ini, pelbagai kesan telah timbul samada untuk jangka masa pendek dan panjang. Ia merangkumi dalam aspek sosial, politik dan ekonomi.
 
SADN 1033 Kenegaraan Malaysia PACE-UUM 
2
2
.0
 
PENGENALAN DARURAT
Zaman Darurat merupakan satu titik hitam dalam sejarah Semenanjung Tanah Melayu dimana berlakunya peperangan terbuka di antara pihak kerajaan dengan Parti KomunisMalaya yang turut melibatkan semua lapisan rakyat Tanah Melayu. Banyak penyelidikandan kajian telah dijalankan oleh pengkaji-pengkaji tempatan dan luar negeri mengenaizaman Darurat di Tanah Melayu yang berlaku selama dua belas tahun iaitu 1948 hingga1960. Namun demikian, walaupun terdapat begitu banyak kajian, yang membimbangkanialah ramai di kalangan generasi muda pada hari ini, terutamanya mereka yang dilahirkanselepas penubuhan Malaysia, 1963 yang tidak terlibat secara langsung dalam zamanDarurat hanya mempunyai pengetahuan yang kabur tentang peristiwa tersebut.Secara rasminya, zaman Darurat di Tanah Melayu bermula pada tahun pertengahan 1948 dan berakhir pada tahun Julai 1960. Tetapi pada hakikatnya, sebelumtahun 1948 beberapa peristiwa kacau-bilau telahpun dilancarkan oleh pengganas- pengganas komunis. Begitu juga, kekerapan dan ketegangan pertempuran kerajaan-komunis telahpun reda lebih kurang pada penghujung tahun 1954.Pembunuhan tiga orang Eropah di Sungai Siput, Perak oleh komunis pada l6 Jun1948 telah membawa kepada pengisytiharan Darurat oleh Pesuruhjaya Tinggi British, Sir Edward Gent di beberapa kawasan di Perak dan Johor. Pada 18 Jun 1948, setelahkeganasan Parti Komunis Malaya menjadi-jadi, Darurat telah diisytiharkan di seluruhTanah Melayu apabila Parti Komunis Malaya melancarkan pemberontakan bersenjata.Seterusnya, Parti Komunis Malaya diharamkan secara rasmi pada 23 Julai 1948.
 
SADN 1033 Kenegaraan Malaysia PACE-UUM 
3Pembanterasan komunis mula menampakkan kejayaan setelah orang Melayumenyahut seruan pemimpin dan kerajaan dengan melibatkan diri dalam pasukankeselamatan. Mereka turut sama membuat pertahanan sendiri di kawasan petempatanmasing-masing. Bagi orang bukan Melayu pula terutamanya orang Cina telahmenunjukkan sikap bekerjasama dengan tidak membantah apabila dipindahkan. Maka perjuangan keganasan komunis dapat direda dan dikurangkan. Sebagai tindak balas, PartiKomunis Malaya melancarkan beberapa gerakan intensif yang semuanya berakhir dengankegagalan. Ini semua kerana sokongan awal yang mereka jangka dan harapkan tidak kecapaian. Akhirnya telah memaksa pemimpin Parti Komunis Malaya meminta pemimpin parti politk utama negara pada masa itu (Tunku) supaya mengadakan perundingan. Namun kerana sikap tidak menerima kenyataan sebagai pihak yang mahu berunding dan sedang berada dalam keadaan hampir kalah, perundingan berakhir tanpa penyelesaian dan gagal.Apa yang terserlah daripada kegagalan perundingan tersebut ialah arah tuju perjuangan dan sikap mahu mengambil kesempatan dan sentiasa mahu memperkudakanorang lain bagi kepentingan mereka . Digambarkan kemudiannya mereka berunding lebihkepada mengajak Tunku bermuafakat bersama-sama menentang penjajah mengikut caramereka dengan membenarkan mereka turut sama terlibat dalam politik. Setelah berjayamenghalau penjajah, mereka menyimpan hasrat awal untuk menjatuhkan sekutu mereka pula yang dianggap lebih mudah dilakukan berbanding dengan menghalau penjajahsecara bersendirian. Taktik ini telah diperlihat dari sejarah awal perjuangan mereka yangselalu menggunakan pertubuhan buruh dan para pekerja. Apa yang berlaku sebenarnya,setelah wujud krisis yang memanjang antara pekerja dan majikan, mereka mengaut

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
siew chang yee liked this
Muhammad Tarmizi liked this
Masnawi Said liked this
Tuisyen Serdang liked this
Mohamad Ghairi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->