Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
29sept1911T_Aleksandrov

29sept1911T_Aleksandrov

Ratings: (0)|Views: 227 |Likes:
Published by Dragomir Bogdanov
1911 letter by the IMRO(VMRO) leader Todor Aleksandrov to the vojvoda Christo Chernopeev.In Makedonijan language:

"Драги Чернопеев,
Денес ти напишав и инаку преку градот декларацијата била подготвена и неодамна ќе се испрати до весниците и преведе на француски до конзулите во Цариград; наскоро ќе ти испратам копија од окружните за внатре. Поради италијанско - турската војна ни се паѓа и ние да го сториме тоа што можеме, добро е да преземеме неколку напади врз железниците и во градовите; одличен случај беше Младотурскиот конгрес во Солун; една пеколна машина со часовник би можела да го одземе животот на повеќето големите наши непријатели. Тоа можеа да се помачат да го сторат некои
од ... Кукушко, но подоцна е веќе.

... Пожали ми се дека имаш потреба од интелигентни сили; сега има при мене 2-ма студенти- Христо Симеонов и Лесев. Првиот си знаел добро. Он е тука 2-3 месеци; согласен е да дојде кај тебе и да работи каде што го пратиш. Он може да земе Кукушко; запознаен е добро со динамитната уметност и може многу да ти услужи; штом се добие потврден одговор од тебе, веднаш ќе замине натаму во Радовишко. Ако ти е потребен, напиши и од која страна да се упати, та да те најде скоро. Наскоро ќе да почне да излегува организациски весник, под редакторството ...

... На Крапчева, кој ќе го уредува за тебе бесплатно; седмичен ќе
биде. Турците тука речиси насила сакаа помош во пари, коњи, доброволци и др. од бугарите. По тој повод издадов окружни во Скопје округ, никој Бугарин да не дава на Турците никаква помош, ниту пари, ниту коњи, ниту ништо, војниците да дезертираат, доброволци да не се запишуваат и слично, верувам дека и ти си така наредил. Наместо помош ние готвиме бројни напади по железниците и во градовите, само се надеваме дека ќе излезнат сите сполучливи. Иначе тука е мирно, потера речиси нема, предавство воопшто; данокот од Власи и граѓани ...

... собрав. Сичко оди многу добро, останува само да манифестираме силата на Организацијата со голем број напади насекаде и тоа верувам ќе можеме да го сториме. Битолчани воопшто не се обадиjа. Да не ти е пишувал на тебе Чаулев.

Срдечен поздрав на тебе и другарите
29 / IX 911г. Т. Александров"
1911 letter by the IMRO(VMRO) leader Todor Aleksandrov to the vojvoda Christo Chernopeev.In Makedonijan language:

"Драги Чернопеев,
Денес ти напишав и инаку преку градот декларацијата била подготвена и неодамна ќе се испрати до весниците и преведе на француски до конзулите во Цариград; наскоро ќе ти испратам копија од окружните за внатре. Поради италијанско - турската војна ни се паѓа и ние да го сториме тоа што можеме, добро е да преземеме неколку напади врз железниците и во градовите; одличен случај беше Младотурскиот конгрес во Солун; една пеколна машина со часовник би можела да го одземе животот на повеќето големите наши непријатели. Тоа можеа да се помачат да го сторат некои
од ... Кукушко, но подоцна е веќе.

... Пожали ми се дека имаш потреба од интелигентни сили; сега има при мене 2-ма студенти- Христо Симеонов и Лесев. Првиот си знаел добро. Он е тука 2-3 месеци; согласен е да дојде кај тебе и да работи каде што го пратиш. Он може да земе Кукушко; запознаен е добро со динамитната уметност и може многу да ти услужи; штом се добие потврден одговор од тебе, веднаш ќе замине натаму во Радовишко. Ако ти е потребен, напиши и од која страна да се упати, та да те најде скоро. Наскоро ќе да почне да излегува организациски весник, под редакторството ...

... На Крапчева, кој ќе го уредува за тебе бесплатно; седмичен ќе
биде. Турците тука речиси насила сакаа помош во пари, коњи, доброволци и др. од бугарите. По тој повод издадов окружни во Скопје округ, никој Бугарин да не дава на Турците никаква помош, ниту пари, ниту коњи, ниту ништо, војниците да дезертираат, доброволци да не се запишуваат и слично, верувам дека и ти си така наредил. Наместо помош ние готвиме бројни напади по железниците и во градовите, само се надеваме дека ќе излезнат сите сполучливи. Иначе тука е мирно, потера речиси нема, предавство воопшто; данокот од Власи и граѓани ...

... собрав. Сичко оди многу добро, останува само да манифестираме силата на Организацијата со голем број напади насекаде и тоа верувам ќе можеме да го сториме. Битолчани воопшто не се обадиjа. Да не ти е пишувал на тебе Чаулев.

Срдечен поздрав на тебе и другарите
29 / IX 911г. Т. Александров"

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: Dragomir Bogdanov on Feb 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2011

pdf

text

original

 
 
Драги
 
Чернопеев
, 
Днес
 
ти
 
писах
 
и
 
иначе
 
чрез
 
града
 
декларацията
 
била
 
готова
 
и
 
наскоро
 
ще
 
се
 
прати
 
до
 
весниците
 
и
 
преведе
 
на
 
френски
 
до
 
консулите
 
в
 
Цариград
;
скоро
 
ще
 
ти
 
пратя
 
копие
 
от
 
окръжното
 
за
 
вътре
.
Поради
 
Италиано
-
турската
 
война
 
полага
 
ни
 
се
 
и
 
ние
 
да
 
сторим
 
това
 
каквото
 
можем
;
добре
 
е
 
да
 
предприемем
 
неколко
 
атентати
 
по
 
железниците
 
и
 
в
 
градове
;
отличен
 
случай
 
бе
 
Младотурския
 
конгрес
 
в
 
Солун
;
една
 
адска
 
машина
 
с
 
часовник
 
би
 
могла
 
да
 
отнеме
 
живота
 
на
 
най
-
големите
 
наши
 
врагове
.
Това
 
можеха
 
да
 
се
 
помъчат
 
да
 
сторят
 
некои
 
от
..
Кукушко
,
но
 
късно
 
е
 
вече
.
 
..
Оплака
 
ми
 
се
,
че
 
имаш
 
нужда
 
от
 
интелигентни
 
сили
;
сега
 
има
 
при
 
меме
2-
ма
 
студенти
-
Христо
 
Симеонов
 
и
 
Лесев
.
Първият
 
си
 
познавал
 
добре
.
Той
 
е
 
тук
2-3
месеца
;
съгласен
 
е
 
да
 
дойде
 
при
 
тебе
 
и
 
да
 
работи
 
където
 
го
 
пратиш
.
Той
 
може
 
да
 
земе
 
Кукушко
;
запознат
 
е
 
добре
 
с
 
динамитното
 
изкуство
 
и
 
може
 
много
 
да
 
ти
 
услужи
 
щом
 
се
 
получи
 
утвърдителен
 
отговор
 
от
 
тебе
,
веднага
 
ще
 
тръгне
 
за
 
натамо
 
през
 
Радовишко
.
Ако
 
ти
 
е
 
потребен
 
пиши
 
и
 
към
 
коя
 
страна
 
да
 
се
 
отправи
,
за
 
да
 
те
 
намери
 
по
-
скоро
.
Наскоро
 
ще
 
да
 
почне
 
да
 
излиза
 
организационен
 
вестник
,
под
 
редакторството
..
 
..
на
 
Крапчева
,
който
 
ще
 
ще
 
го
 
редактира
 
за
 
тебе
 
безплатно
;
седмичен
 
ще
 
е
.
Турците
 
тук
 
почти
 
насила
 
искаха
 
помощи
 
в
 
пари
,
коне
,
доброволци
 
и
 
др
.
от
 
българите
.
По
 
този
 
повод
 
издрадох
 
окръжно
 
в
 
Скопски
 
окръг
,
никой
 
българин
 
да
 
не
 
дава
 
на
 
турците
 
никакви
 
помощи
,
нито
 
пари
,
нито
 
коне
,
нито
 
нищо
,
войниците
 
да
 
дизертират
,
доброволци
 
да
 
не
 
се
 
записват
 
и
 
пр
.,
вярвам
,
че
 
и
 
ти
 
си
 
така
 
наредил
.
Вместо
 
помощи
 
ние
 
тъкмим
 
редица
 
атентати
 
по
 
железниците
 
и
 
в
 
градовете
 
само
 
дано
 
излезнат
 
всички
 
сполучливи
.
Иначе
 
тук
 
е
 
спокойно
,
потери
 
почти
 
нема
,
предателство
 
хич
;
налог
 
от
 
власи
 
и
 
граждани
..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->