Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ПОСЛЕДЊИ РУСКИ ЦАР НИКОЛАЈ II - ДОБАР ДОМАЋИН

ПОСЛЕДЊИ РУСКИ ЦАР НИКОЛАЈ II - ДОБАР ДОМАЋИН

Ratings: (0)|Views: 40|Likes:

More info:

Published by: ГРОФ ОД НУГЛАШИЦЕ 888 on Feb 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2011

pdf

text

original

 
Галина Рижова
ПОСЛЕДЊИ РУСКИ ЦАРДОБАР ДОМАЋИН
Подаци говоре да је под светим царем Николајем Русија била једна однајнапреднијих земаља на свету.Погибија Царске породице до данас је обавијена тајном, и нема пуне истине оњој, осим да је смрт била мученичка.Документи, написани лично, руком Николаја Александровича о одрицању одкруне, ни у Русији, ни у иностранству - нису нађени. Изгледа, и не постоје.Многа поколења била су у недоумици због чега после марта 1917. годинеНиколај Други није с породицом отпутовао у иностранство. Он је настављао да,овде, буде Помазаник Божји, јер је тако схватао своје одређење: не напуститиземљу и народ, ма шта да се деси.Подсетимо се: царски воз су изоловали, не пропуштајући га ни у Петроград,ни у Москву, ни у Ставку, ни у Могиљев. Да је хтео, Николај Други је спокојномогао напустити земљу, и запутити се у емиграцију. Он то није учинио, већ јеотишао на муке, чак није дозволио ни да наследника одвезу из родне земље.
 
Поступио је као древни Словен - није се дао.Шездесет година је прошло и одједном су кућу Ипатјева, где је Царскапородица уморена, срушили. Али, неким чудом, лик Цара остао је жив ународној свести и почео је да поприма облик духовног владаоца над идејама,који утиче на догађаје и тежње савремене епохе.
СТОЛИПИН
Рецимо, решавајући аграрно питање, напредни људи су принуђени да свратепоглед унатраг: како је то питање решавао Цар?Александар Трећи, који се никад у животу није разболео, умро је у напонуснаге, и двадесет шестогодишњи Николај се нашао на челу Русије. Током читавесвоје двадесеттрогодишње управе бавио се земљишном политиком, сматрајућије за једну од главних. Систематски читајући извештаје губернатора, Цар јеприметио П.А. Столипина, и позвао га да се дужности лати у Петрограду. Иако јевластела на њега гледала с висока и "провинцијалцу" није допуштала да уђе упрестоничке салоне, Столипин је, заједно са царем, извршио аграрну реформу,познату као "столипинску", на коју све до данас са страхом гледају реформатори"демократске перестројке", који се труде да распродају земљу будзашто.Империјална земљишна политика је тада била динамична и доследна, у шта семоже убедити свако, бацивши и само летимичан поглед на датуме активности утој области.12. јуна 1900. године - Закон о ограничењу пореза на земљу.1902. - Формирање комисије поводом "заостајања центра Русије", подпредседништвом В. Н. Коковцова. Комисија је радила до 1908. године иутврдила да је основни разлог заостајања у пољопривредној производњи -задруга.23. јануара 1902. - Савет за утврђивање и поправљање сеоскопривреднихнедостатака.
 
12. марта 1903. - Укинуто је заједничко јемство за наплату дуга.11. августа 1904. - Укидање телесних казни за сељаке, и друга лица.3. новембра 1905. - Смањење, за половину, трговачке марже, а од 1. јануара1907. и њено укидање. Истовремено, увећана су средства Сељачке кредитнебанке, која је добила могућност да успешније помаже сељацима који немајудовољно земље. Утврђене су олакшице за бескаматно кредитирање сељака.6. октобра 1906. - Указ о изједначавању сељака у правима са другимслојевима становништва. Укинуто је обавезно становање сељака у месту пописа.9. новембра - Закон о праву издвајања сељака из задруге, са уписомиздвојене земље у личну својину.14. јуна 1910. - Закон о јачању Сељачке банке.27. маја 1912. - Из говора сељака Нарижног, Харковска губернија уСкупштини: "Нови поредак на нашој сељачкој земљи породио је нов начиннашег живота: на њивама свако од нас ради по сопственој памети и потребици".Са чисто очинском упорношћу остваривао је Николај Александровичеволуционе промене у Русији, доследно и постепено. Као резултат таквеполитике, 1909. године је само у европске државе било извезено 314 милионапудова пшенице, то јест, више него САД и Аргентина заједно (266 милиона).Извоз сеоских производа из САД-а од 1907-1910. године опадао је, а из Русије јерастао. Русија је премашивала САД и по општем роду зрнастих житарица: године1909. у Русији летина је износила 97,7 милиона квартара, у САД - 92,1, а уАргентини - 20,5.За време владавине Нуколаја Другог, принос жита се удвостручио, земља јепостала основни увозник прехрамбених производа у западну Европу (70 постосветске производње уља и 50 посто светске производње јаја падало је наРусију). На Пјотра Столипина покушано је једанаест атентата, и 1911. године онје, коначно, у дванаестом, убијен.У августу 1914. године половина (43 посто) земље која је припадалазадругама, прешла је у индивидуалну сопственост сељака. Такође, била им јепредочена могућност да по најлакшим условима купе земљу од племића, и 1914.године више од 80 посто земље у Европској Русији било је у рукама сељака. Упролеће 1917. године сељацима је, по праву својине и закупа припадало свих100 посто обрадиве земље у Азијатској Русији и око 90 посто у европској. Такоговоре подаци познатог истраживача-емигранта Бориса Бразоља.
У СВЕМУ ИСПРЕД АМЕРИКЕ

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->