Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Resultaten

Resultaten

Ratings:
(0)
|Views: 4|Likes:
Published by robbertophorst

More info:

Published by: robbertophorst on Feb 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/23/2011

pdf

text

original

 
De Provinciale Statenverkiezingen
In opdracht van AT5 heeft O+S 706 Amsterdammers enkele vragen voorgelegd over deaankomende Provinciale Statenverkiezingen. Het onderzoek is in twee fasen uitgevoerd:in de eerste en de derde week van januari 2011.
De strijd om de Eerste Kamer 
Een ruime meerderheid van de ondervraagden, 85%, is ervan op de hoogte dat er beginmaart Provinciale Statenverkiezingen gehouden zullen worden.De verkiezingen hebben deze keer extra aandacht, omdat bepaald wordt of regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV een meerderheid krijgen in de EersteKamer. Voor 44% van de respondenten is dat een extra aanleiding om te gaan stemmen,52% zegt dat het geen invloed heeft en de rest weet het niet.
Peiling PS
Als die verkiezingen nu zouden worden gehouden zou de PvdA ten opzichte van deverkiezingen voor de Tweede Kamer bijna een derde van de aanhang verliezen. Daarvanprofiteren vooral D66, GroenLinks en, in bescheiden mate, SP. Lichte winst is er ook voor de VVD. De PVV komt, net als bij de laatste verkiezingen uit op een percentage vanongeveer 10.
(Voorgenomen
  
Wie zijn meer gemotiveerd?
Zeker bij verkiezingen waar de opkomst traditioneel niet zo hoog is, kan een grotereopkomst een belangrijk verschil maken in de uitslag. De verkiezingen voor het EuropeesParlement in 2009 zijn daarbij een goed voorbeeld. Daarom is ook de volgende vraaggesteld:
Wie denkt u dat begin maart meer gemotiveerd zullen zijn om te gaan stemmen,de aanhangers van CDA, VVD en PVV of de aanhangers van oppositiepartijen? 
In de figuur hieronder is te zien dat het antwoord op die vraag afhangt van departijvoorkeur van de respondent. De balken in de figuur geven het verschil van meningbinnen een partij weer. De VVD- en D66-stemmers zijn sterk verdeeld. PVV-stemmersdenken overwegend dat de aanhangers van regeringspartijen meer gemotiveerd zullen

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->