Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pasi in infiintarea unei Cooperative

Pasi in infiintarea unei Cooperative

Ratings: (0)|Views: 780|Likes:
Published by Razvan Papasima

More info:

Published by: Razvan Papasima on Feb 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/27/2012

pdf

text

original

 
Înfiinţarea unei cooperative agricole
 
 
Pasul I
In prima etapa, trebuie organizate asa numitele “sedinte de analiza a situatiei existente”,
undetrebuiesc gasite raspunsurile la urmatoarele intrebari:1. Cate persoane din comunitate sunt interesate in organizarea unei cooperative?2. Care sunt serviciile pe care cooperativa ar trebui sa le ofere?3. Daca aceste servicii functioneaza deja sau ele pot fi imbunatatite prin organizarea uneicooperative?4. Care a fost experienta in comunitate in cazul altor tipuri de cooperative?5. Care sunt disponibilitatile comunitatii in ceea ce priveste potentialul membrilor, liderilor,resursele financiare, facilitatile si capacitatea productiva potentiala?6. Cine doreste cooperativa? Oamenii care o vor folosi, sau altii? 
Pasul II
Dupa ce toate aceste intrebari isi vor gasi raspunsul, se va trece la a doua etapa, de stabilire a
unui “grup de initiativa”.
 
“Grupul de initiativa” reprezinta acel grup de oameni care crede in ideea de
cooperativa si careeste dispus sa-si aduca aportul in procesul de organizare al unei cooperative.Grupul de initiativa este foarte important, deoarece de el depinde practic reusita organizarii cusucces a cooperativei. De asemenea, grupul poate deveni un important canal pentru instruireamembrilor cooperatori in viitor si putem fi siguri ca acest grup va face totul pentru dezvoltareacooperativei.Dupa ce grupul de initiativa a facut studiile, analizele, criticile, dezbaterile si gaseste ca estenecesara si realizabila infiintarea unei cooperative, se trece la urmatoarea etapa. 
Pasul III
Din randul grupului de initiatori se formeaza un comitet promotor.Membrii comitetului promotor vor fi membrii fondatori ai cooperativei.Componenta comitetului promotor nu trebuie sa fie mare si aceasta trebuie sa stabileasca in modprecis:
 
sarcinile pe care si le asuma potentialii membri care vor adera lacooperativa;avantajele ce se pot obtine de catre membrii care adera la cooperativa;obligatiile pe care si le asuma fiecare membru;drepturile pe care membrii din cadrul cooperativei le vor avea;indatoririle ce corespund drepturilor respective. 
Pasul IV
Urmatorul pas este informarea oamenilor din zona despre ideea grupului de initiativa privindorganizarea unei cooperative
 Pasul V
Studiul de fezabilitate este acel tip de studiu in care se analizeaza fezabilitatea, posibilitatileanalitice ale unor aspecte din anumite domenii cum ar fi: economic, juridic, social, in scopulinceperii unei activitati noi, cum ar fi de exemplu infiintarea unei cooperative.In lume exista foarte multe cooperative, dar fiecare este unica, prin faptul ca opereaza in conditiidiferite.Pe scurt, un studiu de fezabilitate ar trebui sa raspunda urmatoarelor intrebari:1.Care sunt nevoile fermierilor ? (economice; sociale; altele.)2.Care sunt resursele fermierilor la momentul incipient ? (materiale; non-materiale; altele)3.Cum pot fermierii sa-si creasca resursele ? (in mod individual; prin cooperatie; ambele)Acestea ar fi cateva intrebari pe care comitetul promotor ar trebui sa le aiba in vedere atunci candrealizeaza studiul de fezabilitate si la care ar trebui sa gaseasca raspunsul.Multe din cooperative au dat faliment tocmai pentru ca nu au luat in consideratie toate acesteaspecte. Tocmai de aceea nu trebuie repetata aceasta greseala. 
Pasul VI
Recrutarea membrilor. Stabilirea intalnirilor si pregatirea materialelor privind infiintareacooperativei. Stabilirea optiunilor de investitii ale membrilor si realizarea unei conduceridemocratice din partea membrilor.
 
 
Pasul VII
Planificarea si finantarea. Elaborarea unui plan de afaceri detaliat si cercetari privind optiunile definantare. Identificarea posibilitatilor de amplasare a sediului cooperativei si negocieri privindconcesionarea unor spatii. 
Pasul VIII
Asigurarea finantarii: finalizarea identificarii surselor de finantare ale viitoarei cooperative. 
Pasul IX
Intocmirea actului constitutiv, a statutului si inregistrarea cooperativei in
Registrul Comerţului.
  
Legea nr. 566/2004 - Legea cooperatiei agricole , actualizata in 2007
  
 CAPITOLUL IDispozitii generale Art. 1.
- Prezenta lege stabileste cadrul legal al organizarii si functionarii cooperatiei in agricultura.
Art. 2.
- Cooperativa agricola reprezinta o asociatie autonoma de persoane fizice si/sau juridice, dupa caz, persoanajuridica de drept privat, constituita pe baza consimtamantului liber exprimat de parti, in scopul promovarii intereselormembrilor cooperatori, in conformitate cu principiile cooperatiste, care se organizeaza si functioneaza potrivitprevederilor prezentei legi.
Art. 3
. - Cooperativa agricola este o asociatie autonoma cu un numar nelimitat de membri, cu capital variabil, careexercita o activitate economica, tehnica si sociala in interesul privat al membrilor sai.
Art. 4.
- (1) Cooperativele agricole pot fi de gradul 1 si 2.(2) Cooperativele agricole de gradul 1 sunt asociatii de persoane fizice.(3) Cooperativele agricole de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane fizice si/sau persoane juridice,dupa caz, in scopul integrarii pe orizontala si pe verticala a activitatii economice desfasurate de acestea si autorizatein conformitate cu prevederile prezentei legi.
Art. 5.
- Cooperativa agricola se constituie si functioneaza cu un numar minim de 5 persoane. Capitalul social esteformat din parti sociale devaloareegala; valoarea nominala se stabileste prin actul constitutiv. Partile sociale pot fi inbani si/sau in natura; aportul in numerar este obligatoriu la constituirea oricarei cooperative agricole.
Art. 6.
- Cooperatia agricola cuprinde cooperative, entitati juridice pe domenii si ramuri de activitate, cum ar fi:a) cooperative agricole deservicii, care asigura in sistem cooperativ serviciile pentru micii producatori;b) cooperative agricole de achizitii si vanzari, care organizeaza atat cumpararile de materiale si de mijloace tehnicenecesare productiei agricole, cat si vanzarile produselor agricole;c) cooperative agricole de procesare a produselor agricole, care asigura produse tipice, de marca, cu prezentapermanenta;d) cooperative agricole manufacturiere si de mica industrie in agricultura;e) cooperative agricole de exploatare si gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole si a efectivelor de animale;f) cooperative agricole pentru finantare, asistenta mutuala si asigurare agricola;g) cooperative agricole de tipurile mai sus mentionate si de alte tipuri care se vor constitui cu respectarea dispozitiilorprezentei legi.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Mary Cazacu liked this
Nelu Rafnic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->