Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
De ondraaglijke lichtheid van het mobieltje

De ondraaglijke lichtheid van het mobieltje

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 278|Likes:
Published by Rik Maes
Geannoteerde presentatie over de ideeën van Flusser inzake de overgang van machinedenken naar apparaatdenken en van lineaire historiciteit naar het tijdperk van het algoritme.
Geannoteerde presentatie over de ideeën van Flusser inzake de overgang van machinedenken naar apparaatdenken en van lineaire historiciteit naar het tijdperk van het algoritme.

More info:

Published by: Rik Maes on Feb 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2014

pdf

text

original

 
2
Deondraaglijkelichtheidvan hetmobieltje
Werken, spelen en leven in het post-machinetijdperk
We beleven op dit ogenblik een paradigmatische verschuiving, in de eerste plaats inde manier waarop we werken, maar ook in ruimere zin.In het kort: de dominante machine, waarbij de mens in dienst staat van de machine(zowel in de fysieke als in de immateriële, organisatorische betekenis), wordtvervangen door het “apparaat”, waar de mens in essentie mee speelt. Het mobieltjeis het prototype van een apparaat.In deze presentatie onderzoeken we de kenmerken en consequenties van dezeverschuiving en nodigen we u uit om deze consequenties naar uw eigen situatie tevertalen.
 
3
… in de denksporen van Vilém Flusser 
Deze presentatie vertrekt van de geschriften van Vilém Flusser, in het bijzonder “Towards a philosophy of photography” (2000, originele uitgave in het Duits in1983), “The shape of things: a philosophy of design” (1999) en “Writings” (2004).Vilém Flusser is een in Praag (1920) geboren Joodse mediacriticus en filosoof, diein 1940 uitweek naar Brazilië. Hij bestudeerde op een heel eigen wijze, vaak in devorm van korte essays, onder meer het ambivalente karakter van elektronischecommunicatiemedia. Hij geloofde dat we een historische periode aan het belevenzijn, namelijk de overgang van historisch, lineair denken gebaseerd op het schriftnaar een complexer, meerdimensioneel denken gebaseerd op algoritmen entechnische code en veruitwendigd in technische beelden. Na zijn terugkeer naar Europa leefde Flusser in Frankrijk en stierf in een autoaccident in zijn geboortelandin 1991.Meer informatie over Flusser kan worden gevonden op de volgende websites:Die Flusser Files:
http://www.claudia-klinger.de/flusser/ 
_vilem_flusser_archiv:
http://flusser.khm.de/ 
Flusserstudies.net:
http://www.flusserstudies.net/ 
Vilém Flusser:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A9m_Flusser 
 
4
Hetwerktuig
Het ruime gebruik van technologie is een kenmerkende eigenschap van de mens. Ineerste instantie uitte dit zich in de vorm van werktuigen.Werktuigen zijn het verlengstuk van de mens, in de zin dat de hamer eenverlengstuk is van de vuist c.q. deze simuleert. Elke werker heeft in principe zijneigen werktuig; hij is trots op zijn werktuigen, zijn gereedschap.Werktuigen zijn “culturele” objecten, ze zijn met een bepaald doel “geproduceerd”(voortgebracht) uit de natuur. Op hun beurt produceren werktuigen andere objectenen geven hiermee een bepaalde vorm aan deze objecten: ze “in-form-eren” deobjecten die ze produceren.Tot aan de Industriële Revolutie, die een heuse paradigmaverschuiving inluidde,waren werktuigen (“tools”) de dominante technologische artefacten.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
TC Sevdiya Sevinc-Kucuknar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->