Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
388 04/03/2011

388 04/03/2011

Ratings: (0)|Views: 378 |Likes:
«Αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να αλλάξουμε τις νοοτροπίες δεκαετιών» Με σκληρή δουλειά όμως αναδιοργανώνουμε «εκ βαθέων» την Ελλάδα.
Και για να το καταφέρουμε χρειάζεται η συναίνεση όλων.

ΧΡΗΣΤΟΣ Α.ΜΑΡΚΟΥ: Σπάτα, Άρτεμις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ραφήνα, Πικέρμι

ΑΘ. ΖΟΥΤΣΟΣ.: Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ: Μαραθώνα, Ν.Μάκρη, Γραμματικό, Βαρνάβα
«Αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη να αλλάξουμε τις νοοτροπίες δεκαετιών» Με σκληρή δουλειά όμως αναδιοργανώνουμε «εκ βαθέων» την Ελλάδα.
Και για να το καταφέρουμε χρειάζεται η συναίνεση όλων.

ΧΡΗΣΤΟΣ Α.ΜΑΡΚΟΥ: Σπάτα, Άρτεμις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ραφήνα, Πικέρμι

ΑΘ. ΖΟΥΤΣΟΣ.: Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ: Μαραθώνα, Ν.Μάκρη, Γραμματικό, Βαρνάβα

More info:

Published by: Ανατολική Ακτή Αττικής on Mar 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/13/2012

pdf

text

original

 
«Αναλάβαμετην ιστορικήευθύνηνα αλλάξουμετις νοοτροπίεςδεκαετιών»
Με σκληρήδουλειά όμως αναδιοργανώνουμε «εκ βαθέων» την Ελλάδα.Και για να το καταφέρουμε χρειάζεται η συναίνεση όλων 
σελ. 8
 
ακτη
εβδομαδιαια πολιτικη εφημεριδα FREE PRESSετος 8
o
- 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 - αριθ. φύλλου 388
www.anatakti.gr ΓΙΩΡΓΟΣΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Ραφήνα, Πικέρμι
σελ. 6
ΙΟΡΔΑΝΗΣΛΟΥΙΖΟΣ:
Μαραθώνα, Ν.Μάκρη,Γραμματικό, Βαρνάβα
ΧΡΗΣΤΟΣΑ.ΜΑΡΚΟΥ:
Σπάτα, Άρτεμις
σελ. 5
ΑΘ. ΖΟΥΤΣΟΣ.:
Ανθούσα, Γέρακας,Παλλήνη
σελ. 4
 
σελ. 7
ακτη
 
εβδομαδιαια πολιτικη εφημεριδα FREE PRESS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
www.anatakti.gr 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΠΟΛΥΚΑΛΕΣΤΙΜΕΣ
 
2
//
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ... 1000 λέξεις 
ΑΚΤΗ
KΩΔIKOΣ ENTYΠOY: 6968 ● ΙΔΡΥΤΗΣ - EΚΔΟΤΗΣ:
Θανάσης Μπαλαμότης
● ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΗ:
Eυτυχία Ζερδέ
● ΕΔΡΑ: Ραφήνα, - Eιρήνης και Φιλίας ● Tαχυδρομικός Kώδικας: 19 009 ● ΤΗΛ: 22940 32520, FΑΧ: 22940 32520 ● http://anatakti.gr ● e-mail:
anatakti@otenet.gr
Τμήμα διαφημίσεων:
6936 111190, Ευτυχία Ζερδέ: 6980980711 ●
Ετήσιες Συνδρομές:
Ιδιώτες: 40 ευρώ, Σύλλογοι: 100 ευρώ,  Δήμοι: 180 ευρώ, Οργανισμοί: 150 ευρώ
● Τα κείμενα ομάδων πολιτών ή ιδιωτών που υπογράφουν κείμενα με όνομα ή ψευδώνυμο, δεν εκφράζουν ποτέ την άποψη της εφημερίδας. Η εφημερίδα σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί αυτά τα σχόλιακαι τα στοιχεία των συντακτών τους είναι στη διάθεση κάθε θιγόμενου προσώπου.
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ 
Editorial
Ειδήσεις
Μια πολυμελής οικογένεια κατοικεί σεένα χωριό και ασχολείται μόνο με τα γεγο-νότα που συμβαίνουν  μέσα στο σπίτι τους,βγάζοντας συμπεράσματα από αυτά τα γε-γονότα για το τι συμβαίνει και στα άλλα σπί-τια. Αγνοούν όμως, την γέννηση ενός  παι-διού στο διπλανό σπίτι,  τον χωρισμό του γεί-τονα ή την πυρκαγιά στον  φούρνο. Τσα-κώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα κα-θίσει στην κεφαλή του τραπεζιού και για τοποιος φταίει που αγόρασε ακριβότερα  τοψωμί.Οι ειδήσεις στην Ελλάδα μοιάζουν αρκετάμε αυτό το φαινόμενο και έχουν γίνει αν-τικείμενο μελέτης για τους ψυχολόγους. Oτρόπος που καλύπτουν τα ηλεκτρονικάΜΜΕ αλλά και οι εφημερίδες την οικονο-μική κρίση στην Ελλάδα είναι τέτοιος πουσυντελούν σημαντικά στην αύξηση αισθη-μάτων όπως το άγχος, ο φόβος και η κατά-θλιψη.Έχουν υπερβολικά εγωκεντρικό χαρακτή-ρα περιγράφοντας τα γεγονότα ξεκομμένααπό τις διεθνής εξελίξεις.  Λες και η Ελλάδαείναι ο “ομφαλός” της γης και το κέντρο τουπλανήτη.Αυτό δημιουργεί αισθήματα κατωτερότηταςκαι απογοήτευσης στους πολίτες που τεί-νουν να πιστεύουν ότι μόνο στην χώρα τουςσυμβαίνουν όλα αυτά.Ταυτόχρονα, όμως, η επιλεκτική παρου-σίαση των γεγονότων γεννά και την αντί-θετη άποψη: την αμφισβήτηση, τη δυσπι-στία, τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές πλη-ροφόρησης -κυρίως στο ίντερνετ- ειδικάγια τις νεαρές ηλικίες.Πολλοί, τελευταία, αποφεύγουν συνειδητάτις ειδήσεις, γιατί τους προκαλούν άγχος καιαπέχθεια και τους οδηγούν στην κατάθλι-ψη. “Είναι σαν να πενθούμε διαρκώς”.Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το παρατε-ταμένο πένθος που συσσωρεύεται μέσα στονάνθρωπο είναι κλινικό σύμπτωμα της κα-τάθλιψης.Αυτό φάνηκε με δραματικό τρόπο και στηχώρα μας, με τέσσερις αυτοκτονίες σε έναμόνο Σαββατοκύριακο.Ο τρόπος που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τηνκρίση δεν διευκολύνει το διάλογο και σί-γουρα επηρεάζει αρνητικά την ψυχικήυγεία.Ο θεατής το εισπράττει μία τραγική απου-σία ελέγχου στη ζωή του, στο παρόν και στομέλλον του.  Αισθάνεται ότι τα μέτρα είναιμονόδρομος και ότι δεν υπάρχει συλλογικήδιέξοδος, παρά μόνο η ατομική συμμόρφω-ση». Από την άλλη ακούει χορό εκατομμυ-ρίων ευρώ που κατασπαταλούνται.Τελικά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μαςαμφισβητούν πως τα πράγματα είναι έτσιόπως μας τα παρουσιάζουν, ενώ η συντρι-πτική πλειονότητα των νεότερων ηλικιών εί-ναι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει κοινωνικήαντίδραση.
Μ 
ια ερώτηση, μια κουβέντα, ένας καλός λόγος είναι σήμερα το πιο ακριβό και σπάνιο δώρο. Αν συμβεί και την στιγμή της ανάγκης μετουσιώνεται σε γιατρικό.Είναι φοβερό πως τόσο "μικρά" πράγματα μπορούν να σε αναπτερώσουν ή να σε καταρρακώσουν.Μικρές στιγμές που διαρκούν λεπτά, αν όχι δευτερόλεπτα,έχουν τόση δύναμη στις ανθρώπινες σχέσεις.Παράλληλα, είναι τόσο μικρές, που μέσα στο κυκεώνα των σοβαρών,καθημερινών μας προβλημάτων έχουν αρχίσει να ωχριούν.Τα ανοίγματα στην ζωή μας μίκρυναν, στένεψαν...δεν χωράνε μεγάλα γεγονότα.Ας εκτιμούμε τα μικρά, απλά και ταπεινά.Αν χάσουμε και αυτά τι θα μας μείνει; Ε.Ζ.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!
Είπαμε να ανακυκλώνουμε...Δεν είπαμε να τα καίμε επί τόπου!!
 
ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΘΕΜΑΤΑ
//
3
www.HARVAT(I).com-com
Τελικά όλα είναι δυνατά σ΄ αυτόν τον τόπο, ακόμη καιη…..πάταξη της  γραφειοκρατίας. Φωτεινό και φα-εινό παράδειγμα το Τοπ. Συμβούλιο Παλλήνης,στην τελευταία συνεδρίασή του….κατόρθωσενα…..αναγκάσει τον παρόντα δήμαρχο και μερι-κούς επικεφαλής της αντιπολίτευσης και να….εκ-βιάσει την άποψή τους στα θέματα της ημερησίαςδιάταξης. Οπότε οι πολίτες γνωρίζουν κρόσο-μότο και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλί-ου με συνοπτικές διαδικασίες. Αφήστε την απρέ-πεια που διέπραξαν να υποχρεώσουν τον δήμαρ-χο να εκτελέσει και χρέη προέδρου της συνε-δρίασης. Όχι – όχι ή Βάνα δεν μασάει κράτησε τηνθέση της και έβαλε τους άλλους στην θέση τους.
Αν επιπρόσθετα ανακαλύψουν και εφαρμόσουν, αν δεντο έχουν κάνει ήδη, και….προσυνεδριακή μάζω-ξη για την παραλαβή του «δελτίου καιρού» ή αλ-λέως «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» τότε ταπράγματα απλοποιούνται πλήρως. Οπότε στην κα-τεύθυνση της σύγχρονης οσφυοκαμτικής νοοτρο-πίας θα μπορούσε να εξετασθεί και η….κατάργη-ση και τυπικά του Τ.Σ. Πάντως κάποιοι δήμαρχοιδεν θα έφερναν και μεγάλες αντιρρήσεις σε μια τέ-τοια εκδοχή….
Κύριοι τοπικοί σύμβουλοι, έλαχε σε σας και ιδιαίτε-ρα στον πρώτο πρόεδρο η πρόκληση αλλά και η ικα-νοποίηση να θεμελιώσετε στέρεα, να προάγετε καινα αναβαθμίσετε αποτελεσματικά τον νέο θεσμότου Τοπικού Συμβουλίου. Ο τρόπος λειτουργίαςτου, η οργάνωσή του, αλλά κυρίως η διαδικασίαεπίτευξης των σκοπών του, θα σημαδέψουν κα-θοριστικά τον ρόλο του για τα επόμενα χρόνια. Ημόρφωση και η εμπειρία σας σε μια αρμονική θαλέγαμε σύνθεση, έστω και καθ΄ υπερβολή, μπορούννα εγγυηθούν το μέλλον του θεσμού αν το επι-διώξετε για το καλό της τοπικής κοινωνίας.
Κύριοι τοπικοί σύμβουλοι, πρέπει να έχετε πάντα κατάνου ότι: Όποιος ασχολείται με τα κοινά, αν δεν μπο-ρεί να κάνει καλό στην πόλη του, τουλάχιστον έχειυποχρέωση να μην κάνει κακό! Το έργο σας δεν εί-ναι εύκολο, η σωστή λειτουργία κάθε νέου θεσμούαπαιτεί επίπονη και συνεχή προσπάθεια, αυτήόμως η πρόκληση δημιουργεί και την «γλύκα» τουαποτελέσματος. Οι πολίτες κατανοούν τις δυσκο-λίες και νομίζουμε ότι θα σας συμπαρασταθούνστην προσπάθειά σας για ένα ακηδεμόνευτο, ακα-πέλοτο και με ανεξάρτητη φωνή τοπικό συμβού-λιο. Θεσμικός ρόλος και όχι μόνο του Τ.Σ είναι ναπροάγει,  να αναδεικνύει, να διεκδικεί και να ει-σηγείται τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, σύμ-φωνα με τις δικές του επιλογές και ύστερα από τιςαπαραίτητες διαβουλεύσεις με τους πολίτες καιτους φορείς της πόλης.
Κύριοι τοπικοί σύμβουλοι, οι πολίτες καλώς ή κακώςσας θεωρούν την «αιχμή του δόρατος» για την προ-ώθηση των προβλημάτων της πόλης, σε σας θα εμ-πιστευθούν τις όποιες προτάσεις τους με την ελ-πίδα να τις αξιολογήσετε και να προτείνετε ανά-λογα, χωρίς υποβολείς και χωρίς υπαγορεύσεις. Σεσας θα προστρέξουν αλλά και εσάς θα «φτύσουν»πρώτους αν αισθανθούν «προδομένοι»….Οι δυνά-μεις, οι γνώσεις και οι ικανότητες είναι διαφορε-τικές στον καθένα, η αξιοπρέπεια όμως, η πραγ-ματική μαγκιά είναι ή πρέπει να είναι μία και ίδιαγια όλους….
Ελπίζουμε εσείς τουλάχιστον να ερμηνεύσετε τις ανα-φορές μας σε πρόθεση διαλόγου και ελάχιστης συμ-βολής στο στήσιμο του νέου θεσμού. Δεν νομίζου-με να κολλήσατε και εσείς το κολλητικό κατά τουςιδικούς μικρόβιο της αλαζονείας! Άλλωστε δεν ήσα-στε δα ελέω επι-χρίσματος ή περιτυλίγματος…..καιδημαρχάρες. «Λέγεμαι παλιόπαιδο λέγεμαι αλήτη,μα μη με λες αχάριστο και παλιο-εγωιστή». Αφιε-ρωμένο εξαιρετικά όχι από μας, αλλά από τονμπαρμπα - Μήτσο τον αληθινό μάγκα, στους κάθελογής διερχόμενους και παρερχόμενους  νοματέ-ους…..
Ακροδεξιοί, δεξιοί, κεντρώοι, σοσιαλιστές, αριστεροίπαραδοσιακοί ή εκσυγχρονιστές, αντιεξουσιαστέςκάτοικοι του δήμου, σπεύστε να διαβουλευτείτε γιαόποιο τοπικό θέμα σας απασχολεί με τον (άφται-γο) Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ-ΣΟΚ Ανατολικής Αττικής. Όχι   προς θεού στα γρα-φεία της οργάνωσης, αλλά στον δήμο όπου και ηέδρα των νέων καθηκόντων που του ανατέθηκαν.Πάντως έχει τα προσόντα να επιτύχει αν θέλει, τοευχόμαστε.
Είχαμε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο το…. σπρώξι-μο που γίνεται μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενωνγια το ποιος θα πει τις όποιες ανοησίες του στις διά-φορες εκδηλώσεις που θεσμικά και για λόγους πρω-τοκόλλου προσκαλούνται...
Μπάχαλο το μεγαλείο σου! έγινε σύμφωνα με αυτή-κοους και αυτόπτες μάρτυρες και στην πίτα τουσυλλόγου των Μεσσηνίων. Αιτία το γεγονός ότι…υποσκελίστηκαν οι παραβρισκόμενοι: Ο Μασσήνιοςπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πρώηνπρόεδρος του συλλόγου, καθώς και ο Μεσσήνιος δη-μοτικός σύμβουλος και πρώτος πρόεδρος του ίδι-ου συλλόγου. Λες – Τάκη να πολιτικογραφηθείςπροσεχώς Μασσήνιος να έχεις και την….έξωθενκαλή μαρτυρία!
Μιας και ο….οίστρος για την συμπεριφορά γενικώςδανειζόμαστε κάποιες παραγράφους από ένα δη-μοσίευμα του Γ.Μ με τίτλο «Αξίες και Συμπερι-φορά».
…..Μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δραστη-ριότητες με έντονα χαρακτηριστικά διαπροσωπι-κών σχέσεων όπως η ανάπτυξη διαλόγου, η εμφά-νιση αντιθέσεων ή και συγκρούσεων ακόμη, είναικαι η ενασχόληση με τα κοινά, όπου η συμπεριφοράεπηρεάζει καθοριστικά το διαμορφούμενο κλίμα.
Η έννοια της συμπεριφοράς κατά την επικρατέστερηάποψη, ορίζεται ως το τι λέει και τι κάνει ο κα-θένας μας, δηλαδή ως τον τρόπο που ένα άτομο επι-κοινωνεί με τους άλλους.
Η συμπεριφορά είναι συνάρτηση της προσωπικότηταςτου κάθε ατόμου η οποία διαμορφώνεται από το σύ-νολο των γνώσεων, των αρχών, των αξιών, των κα-νόνων, των προτύπων, των ιδανικών, των συναι-σθημάτων, των νουθεσιών και παραδόσεων που έχειαποδεχθεί το άτομο από τα πρώτα χρόνια της ζωήςτου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, αγνοούν τον αντίκτυπο πουέχει η συμπεριφορά τους στη συμπεριφορά των άλ-λων, όπως και το πώς αυτή εμποδίζει ή διευκολύ-νει τη διαπροσωπική επικοινωνία.
Η επικοινωνία είναι μια κυκλική διαδικασία μέσα απότην οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοή-σουν τις ανάγκες, τις απόψεις, τα συναισθήματακαι τις αντιλήψεις των άλλων με βάση τα οποία κα-θορίζουν και την δική τους στάση ζωής.
«Η δύναμη της ανάγκης είναι ακαταμάχητη». Πράγ-ματι ένας από τους περισσότερο καθοριστικούς πα-ράγοντες που διαμορφώνουν αλλά και επηρεάζουνκαθοριστικά την συμπεριφορά μας είναι τα κίνη-τρά μας. Ενώ δηλαδή οι αρχές, οι αξίες και όσα ανα-φέραμε παραπάνω διαμορφώνουν την προσωπι-κότητα του ατόμου, τα κίνητρα – ανάγκες επηρε-άζουν και υποκινούν την συμπεριφορά μας. Δη-λαδή ο καθένας καθορίζει την συμπεριφορά τουανάλογα με τα «οφέλη» που προσδοκά ή διαπραγ-ματεύεται κατά περίπτωση….και με βάση τονβαθμό ικανοποίησης των σκοπιμοτήτων του…
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η συμπεριφορά μας εξαρτάταισημαντικά από τις αξίες. Το σύστημα των αξιών μαςδιαμορφώνει τις στάσεις μας απέναντι σε πρόσω-πα, γεγονότα, θεσμούς, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, κα-ταστάσεις σεβόμενοι τον εαυτόν μας και περι-φρουρώντας την αξιοπρέπειά μας….
Αξίες είναι τα στοιχεία εκείνα που θεωρούμε σπουδαίαστην ζωή μας και με βάση τα οποία καθορίζουμετην ύπαρξή μας και διαμορφώνουν το «εγώ» μας,αυτό που φαίνεται και αυτό που δεν φαίνεται, αλλάεμφανίζεται ανάλογα με τις εκάστοτε συγκυ-ρίες…
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο κά-ποιος, (κυρίως βαθμοφόρος), σέβεται τις αξίεςτων άλλων, ακόμη και αν διαφωνεί με αυτές.
Συνήθως η αλλαγή αξιών συνδυάζεται με την μετα-βολή κινήτρων και την ικανοποίηση σκοπιμοτή-των….Ακριβώς αυτή η αλληλεπίδραση γίνεται πολ-λές φορές η αιτία εμφάνισης κοινωνικής αλλο-τρίωσης προκειμένου κάποιος να ικανοποιήσει τακίνητρά του ή τις σκοπιμότητές του…
 
Scripta manent 
Του ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Η μάταιη προσπάθεια δεν είναι μια άχρηστηπροσπάθεια. Ή όπως έλεγε ο Σενέκας επειδήτο μήνυμα μπορεί να μην φτάσει στον πα-ραλήπτη δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τοστείλουμε. Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσω γιαάλλη μία φορά με λόγια ψυχής να προσεγγίσωψύχραιμα το θέμα των οικονομικών μετα-ναστών στην Ελλάδα. Για δεκαετίες αυτή ηχώρα χρησιμοποίησε ή και εκμεταλλεύτηκετους οικονομικούς μετανάστες. Όργωναν ταχωράφια, ξεχορτάριαζαν οικόπεδα, έκτιζανστις οικοδομές, φρόντιζαν ηλικιωμένους,καθάριζαν σκάλες. Κι όλα αυτά για ψίχουλα.Γιατί είχαν ανάγκη και γιατί οι έλληνες έκα-ναν πλέον μόνο επαγγέλματα πολυτελείαςκαι ευωχούνταν. Σπούδαζαν διοίκηση επι-χειρήσεων, δημοσιογραφία, νομικά ή κυνη-γούσαν μια θέση στο δημόσιο. Κι έτσι ότανήρθε η ώρα του λογαριασμού μείναμε άφωνοι.Χιλιάδες δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μάνα-τζερ, μοντέλα, χρηματιστές και ένα εκατομ-μύριο δημόσιοι υπάλληλοι.Φυσικά και είμαι αντίθετος στις απόψεις ορι-σμένων ηλίθιων ψευτοαριστερών που λένε«ανοίξτε τα σύνορα για όλους». Αλλά το ίδιοαντίθετος είμαι και στην υστερία «διώξτε τουςόλους». Ποιόν να διώξουμε ρε φασίστα! Τονάνθρωπο που ήρθε εδώ πριν από είκοσι χρό-νια, δουλεύει σκληρά κάθε ημέρα, εδώ γεν-νήθηκαν τα παιδιά του. Από την άλλη τι λεςρε αριβίστα να μείνουν όλοι εδώ? Δεν θα γί-νει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Ισορροπία.Αλήθεια. Ψυχραιμία. Λέξεις άγνωστες για τοεξωνημένο στην πλειονοτητά του πολιτικόσύστημα και την ελληνική κοινωνία.Φυσικά και φοβάμαι όταν περνάω τα βράδιακαμιά φορά από το κέντρο - γκέτο της Αθή-νας. Φυσικά και αγανακτώ όταν σε κάθε φα-νάρι σε όλο το λεκανοπέδιο υπάρχουν αλλο-δαποί που κάτι πουλάνε ή καθαρίζουν τζά-μια. Είναι απάνθρωπο όμως και να βλέπω ηλι-κιωμένους να ζητιανεύουν και έλληνες αστέ-γους να τρώνε στα συσσίτια της εκκλησίας.Η κοινωνία μας εξελίσσεται σε αυτό που λέμεπολυπολιτισμική. Σε μία ή δύο δεκαετίες ηΕλλάδα δεν θα είναι ίδια. Ήδη σήμερα δενέχει απολύτως καμία σχέση με αυτή της δε-καετίας του 70 και του 80. Η Αθήνα θυμίζειπλέον τη βιβλική Βαβέλ καθώς εμφιλοχώ-ρησαν εκατομμύρια αλλοδαποί.Μέσα σε αυτό το χάρτη λοιπόν γνώρισα καιπραγματικά σπουδαίους ανθρώπους, οι οποί-οι ζούνε στη χώρα μας εδώ και είκοσι χρόνια.Από τους δεκάδες αναφέρω ενδεικτικά μόνοτρεις. Τον Μπεν από την Αλβανία, Έναν τί-μιο οικογενειάρχη που αγωνίζεται κάθεμέρα για την επιβίωση και πάντα έχει ένανκαλό λόγο στο στόμα. Τη Βίλυ από τη Βουλ-γαρία που νίκησε το τευτονικό τέρας τηςεξουσίας. Μια μορφωμένη γυναίκα με μιααθώα ψυχή και απαράμιλλο ήθος που δεν τοέβαλε κάτω παρά τις αντιξοότητες και περ-πατά με ψηλά το κεφάλι. Και τον Αλί από τηνΑφρική. ΄Έναν «πολεμιστή» της ζωής - αθλη-τή που είχαν τη χαρά να παίξω ποδόσφαιρομαζί του στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα τηςΑθήνας.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->