Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cultura Trandafirilor Si Pomi Fructiferi

Cultura Trandafirilor Si Pomi Fructiferi

Ratings: (0)|Views: 348|Likes:
Published by adi_hirsch9192

More info:

Published by: adi_hirsch9192 on Mar 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/03/2014

pdf

text

original

 
Cultura trandafirilor 
Plantarea
Perioada favorabilă pentru plantare este toamna, în perioada cuprinsă între mijlocul lunii octombrie-mijlocul lunii noiembrie. Plantarea de primăvară trebuie făcută înainte de pornirea mugurilor, adicăpână la mijlocul lunii martie sau cel târziu până la mijlocul lunii aprilie în anii cu iernile lungi.Dimensiunile gropilor de plantare sunt de 40 x 40 x 40 cm.Distanţele de plantare depind de mai mulţi factori: grupa trandafirilor (teahibrizi, floribunde, etc.),vigoarea soiului şi scopul urmărit. Prezentăm mai jos, informativ, distanţele minime de plantare pentrutrandafirii folosiţi cu scop ornamental în parcuri sau grădini:
GrupaDistanţa minimăÎntre plante (m) Între rănduri (m)
Teahibrizi 0,5 0,9-1Floribunde 0,5 0,9-1,2De parc 1 1,5-2Englezeşti 1 1,5-2Acoperitori 0,5 0,7-0,8Miniatur 0,25 0,7-0,8Urcători 1,3 2-2,5Pregătirea pentru plantare constă în fasonarea plantelor, adică scurtarea rădăcinilor la cca 20 cm şi aramurilor la 4-5 muguri (adică la 15-17 cm) şi mocirlirea rădăcinilor.Primăvara ramurile se taie scurt, la 2 – 3 muguri.Mocirlirea are loc după fasonare şi constă în introducerea rădăcinilor într-o suspensie de consistenţasmântânii, compusă din pământ, bălegar proaspăt de vită şi apă.Plantarea propriu-zisă începe prin formarea pe fundul gropii a unui muşuroi înalt de 10-12 cm din solamestecat cu gunoi bine putrezit. Planta se aşează cu rădăcinile răsfirate pe muşuroi, după care seacoperă cu pământ până la aproximativ 2/3 din adâncimea gropii. Se tasează uşor prin călcare de laexterior spre interior. Punctul de altoire, materializat prin nodul din care pornesc ramurile, sepoziţionează cu 2-3 cm sub nivelul solului.Se continuă umplerea gropii cu pământ amestecat cu 4-5 kg de gunoi bine fermentat. După ce groapas-a umplut, se tasează din nou, se udă cu 8 – 10 l apă în 2 – 3 reprize, apoi ramurile se muşuroiescpână la înălţimea de aproximativ 20 cm faţă de nivelul solului.La plantarea de primăvară, înălţimea muşuroiului este doar de 10 – 12 cm, deoarece nu mai e pericolde ger, ci doar de secetă.
 
Foarte important!
La plantare nu folosiţi gunoi de grajd proaspăt sau îngrăşăminte chimice, deoarececompromiteţi prinderea plantei!
Lucrările de îngrijire
Au ca scop asigurarea condiţiilor de viaţă optime plantelor, a căror urmare este creşterea viguroasă,înflorirea bogată şi durata de viaţă lungă. Deşi nu toate lucrările au aceeaşi importanţă, neglijareaunora aduce după sine reducerea efectelor celorlalte.
a) Dezgropatul
Prima lucrare a anului se face când a trecut pericolul îngheţurilor sub -7 -8 °C şi mugurii au începutdeja să se umfle. În funcţie de zonă, acest monent coincide cu începutul sau mijlocul lunii martie.
b) Lucrările mecanice ale solului
Pe perioada de vegetaţie au scopul de a menţine solul afânat şi lipsit de buruieni.Săpatul de primăvară se face după dezmuşuroit şi tăieri. Cu această ocazie se încorporează în solîngrăşămintele organice sau chimice.Praşilele din perioada de vegetaţie se fac la o adâncime mai mică, adică la 8 – 10 cm. În funcţie degradul de îmburuienare, anual se fac 6 – 8 praşile.
c) Îngrăşarea
Îngrăşămintele organice (de exemplu: gunoiul de grajd) sau îngrăşămintele chimice complexe seîncorporează în sol toamna sau primăvara la o adâncime de 20 -25 cm la o distanţă minimă de 25 – 30cm de tulpină.În lunile mai şi iunie se pot folosi suplimentar îngrăşăminte foliare, aplicate în 2 – 3 ocazii.Concentraţia soluţiei utilizate nu trebuie să depăşească 1%, iar momentul optim al aplicării este pânăla ora 10 – 11 înainte de masă.
d) Udarea
În perioadele secetoase udarea se face la intervale de 10 – 14 zile cu o cantitate de 20 – 30 l / mp.Regulile ce trebuiesc avute în vedere sunt următoarele:se umectează stratul de sol în care se găsesc rădăcinile, adică până la 50 – 60 cm adâncime;pe solurile nisipoase se udă mai des şi cu doze moderate, pe gele grele, argiloase, mai rar, dar cudoze mari;se evită udarea frunzişului; udarea prin aspersiune să se facă în cursul nopţii;apa folosită la udare să nu conţină substanţe chimice dăunătoare.
e) Tratamente fitosanitare
Este mai puţin costisitoare prevenirea atacurilor bolilor şi dăunătorilor, decât tratarea prin măsuricurative. Prezentăm mai jos bolile şi dăunătorii cei mai cunoscuţi:
Boala Condiţii favorabile Perioada Fungicide utilizate
Făinarea Temperaturi peste 25 °C 15 iun.– 15 aug. Tilt, Karathan, Topas, Systhane, etc.
 
Pătarea neagră Perioade ploioase, ceaţă,temperaturi peste 15 °C15 mai – 15 sept. Dithane, Captadin, Euparen,Systhane, etc.Rugina Perioade ploioase,temperaturi peste 15 °C15 mai – 15 sept. Dithane, Captadin, Euparen,Systhane, etc.
Dăunătorul Perioada de atac Insecticide utilizate
Păduchii verzi mai septembrie Decis, Fastac, Mospilan, etc.Păianjenii roşii iunie augustîn perioade secetoaseMitac, Nissorum, Danirun, etc.Tripşii mai septembrie Mospilan, Sinoratox, etc.Sfredelitorul aprilie august Mospilan, Sinoratox, etc.Dăm un exemplu de tratamente fitosanitare aplicate în cursul unui an:
Perioada
15 20 apr. 1 5 mai 5 10 iunie 20 25 iunie 15 20 iulie
Substanţelefolosite
Captadin +MospilanDithane +SinoratoxSysthane +DecisBavistin +NissorumTopas +Mospilan
f) Îndepărtarea drajonilor de portaltoi
Lăstarii porniţi de sub punctul de altoire sau din rădăcini provin din portaltoiul sălbatic. Dacă nu suntîndepărtaţi din timp, drajonii sălbatici vor „invada” planta.Tăierea trebuie făcută de la baza drajonilor. La trandafirii altoiţi în trunchi, se îndepărtează şi lăstariice apar din trunchi.
g) Tăierile
La executarea tăierilor trebuie să se ţină seama de următoarele reguli:intensitatea tăierilor depinde de grupa din care fac parte trandafirii (teahibrizi, urcători, etc.) şidestinaţi florilor (decor sau flori tăiate);se elimină ramurile atacate de boli şi dăunători, cele rupte sau uscate; dacă tufele au suferit de ger,scurtarea se face până la zona sănătoasă;ramurile ce tind spre interiorul tufelor, îndesindu-le, cele subţiri şi cele bătrâne (peste 3-4 ani) seelimină;rănile provocate la tăierea cu fierăstrăul a ramurilor groase (peste 2 – 3 cm) se ung cu vopsea de uleisau substanţe de protecţie.În funcţie de momentul aplicării, tăierile pot fi: de toamnă (de uşurare), de primăvară şi de vară.Ansamblul tăierilor se realizează prin două feluri de intervenţii: eliminarea sau îndepărtarea ramurilor prin care se înţelege tăierea lor din locul de inserţie şi scurtarea ramurilor, adică îndepărtarea uneiporţiuni deasupra unui număr oarecare de muguri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->