Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
51Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
RPH BAHASA MELAYU (KEMAHIRAN MEMBACA)

RPH BAHASA MELAYU (KEMAHIRAN MEMBACA)

Ratings:
(0)
|Views: 14,169|Likes:
Published by Rawwan Sina
GUNAKAN KAEDAH ORAL-AURAL DAN TEKNIK BERCERITA...SANTAILAH MENJADI GURU BAHASA MELAYU
GUNAKAN KAEDAH ORAL-AURAL DAN TEKNIK BERCERITA...SANTAILAH MENJADI GURU BAHASA MELAYU

More info:

Published by: Rawwan Sina on Mar 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/03/2013

pdf

text

original

 
PENGAJARAN KEMAHIRAN BAHASA MELAYU BMM 3104ENCIK HEGRETUL AL-AMIN B SAHBUDIN 
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYUSEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SERI RAMPAI,SETAPAK, 53300 KUALA LUMPUR
Mata Pelajaran : Bahasa MelayuTahun : 4 AydanBilangan Murid : 20 orangTema : Yang Baik Jadikan TeladanTajuk : Monyet Yang PintaTarikh : 24 SEPTEMBER 2010Masa : 8.45 9.45 pagiObjektif : Pada akhir pembelajaran murid dapat:1. Membaca lancar dialog teks bercerita dengan 80%sebutan, intonasi yang betul dan gaya penyampaianyang menarik melalui audio yang didengar.2. Mengecam secara lisan peribahasa yang terdapat dalamdialog teks bercerita dengan 80% betul.3. Menyatakan pendapat tentang ramalan kesudahan ceritayang dimainkan oleh watak dalam cerita ’Monyet YangPintar’.Fokus Utama5.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betuldan lancar serta memahami perkara yang dibaca.Aras 1i. Membaca lancar bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutandan intonasi yang betul.
ANIS NAWWAR, FADHILAH & MUHAMMAD AFIQPISMP PENGAJIAN SOSIAL SEM 52011
1
 
PENGAJARAN KEMAHIRAN BAHASA MELAYU BMM 3104ENCIK HEGRETUL AL-AMIN B SAHBUDIN 
Fokus Sampingan7.2 Membaca dan mengenal pasti perkataan, pelbagai jenis ayat dan gayabahasa yang terdapat dalam teks sastera dan bukan sastera.Aras 1i. Mengecam perkataan, istilah dan ayat dalam karya prosa dan puisiyang dibaca.2.1 Bercerita menggunakan kata, frasa,ayat serta sebutan dan intonasi yang baikdan jelas.Aras 2ii. Menyatakan ramalan kesudahan sesuatu peristiwa dengan bahasayang betul.Kemahiran Bahasa: Mendengar,bertutur, membaca dan menulis.Sistem Bahasa: Peribahasa: beri muka, ada hati, ada jalan.Pengisian Kurikulum:Ilmu: Pendidikan Seni Visual.Nilai: Kerjasama, keberanian, semangat kekitaan, kerajinan.Kemahiran Bernilai Tambah:KB: Menghubungkait-menjana idea-memproses maklumat-menyelesaikanmasalah.KP: Verbal-linguistik-interpersonal-intrapersonal.Pengetahuan Sedia Ada: Murid pernah didedahkan kepada bacaan dialog tekscerita kanak-kanak.
Bahan Bantu Belajar: Komputer riba, LCD, sambungan internet, boneka kertas, teksdialog.
ANIS NAWWAR, FADHILAH & MUHAMMAD AFIQPISMP PENGAJIAN SOSIAL SEM 52011
2
 
PENGAJARAN KEMAHIRAN BAHASA MELAYU BMM 3104ENCIK HEGRETUL AL-AMIN B SAHBUDIN 
Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran CatatanPengesanan maklumat yangdipertontonkan
Video klip murid Tahun 4berkongsi pengalaman ceritayang dibacanya dalam bukuteks BMCIMG1701.MOVSet Induksi (5 minit)1. Guru menayangkan video kliptentang murid Tahun 4 SK yangberkongsi cerita mengenaicerita kanak-kanak yangdibacanya melalui buku teks.2. Guru bersoal jawab denganmurid tentang isi sebenar yanghendak disampaikan dalamvideo klip yang ditayangkan.3. Murid menceritakanpengalaman sedia adamembaca dialog cerita kanak-kanak yang dipegang olehwatak-watak tertentu.4. Guru menerangkan tajukpengajaran dan pembelajaranhari ini.BBB: video klip, komputer riba danLCDKBT:KB- menghubungkaitkan, memprosesmaklumat
Dialog dihafaz mengikut audiodiikuti ajukanLangkah 1 (20 minit)Aktiviti 11. Guru memilih lima orang muriduntuk memegang lima watakdalam dialog cerita ’MonyetYang Pintar’.2. Guru mengedarkan 1 watakbersama-sama boneka kertaskepada setiap lima orang muridtersebut.3. Guru memasang audio dialogwatak sambil semua muridBBB: audio, boneka kertas, teks dialogKBT:KP- verbal-linguistik, interpersonal,intrapersonalKB- memproses maklumat,menghubungkait, menjana idea.
ANIS NAWWAR, FADHILAH & MUHAMMAD AFIQPISMP PENGAJIAN SOSIAL SEM 52011
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->