Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
56Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Masalah Nyanyian Dalam Bilik Darjah

Masalah Nyanyian Dalam Bilik Darjah

Ratings:
(0)
|Views: 3,904|Likes:
Published by HelmeyMey

More info:

Published by: HelmeyMey on Mar 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2014

pdf

text

original

 
Pengajaran Dan Pembelajaran Muzik Kaedah Kodaly
Kaedah Kodaly adalah satu kaedah yang berterusan dan sentiasa berkembang.Banyak perubahan telah berlaku sejak kaedah ini bermula dan sedang dalam prosesperubahan untuk mencari cara yang lebih baik lagi untuk memupuk rasa cinta kepadamuzik. Kaedah Kodaly menjadi tunjang dan nadi kepada kurikulum muzik di sekolahmahu pun di institut pendidikan guru.Terdapat 3 jenis teknik atau komponen di dalampengajaran dan pembelajaran kaedah Kodaly iaitu:i. Tonik Solfaii. Isyarat Tanganiii. Simbol, Notasi dan Sebutan Irama
a. Kaedah Kodaly secara berurutan
Kaedah berurutan ini berfokus kepada isi kandungan yang disusun dengansistematik mengikut kebolehan kanak-kanak pada tahap perkembangannya.i. Konsep IramaSalah satu unsur muzik yang ketara yang boleh dijadikan contoh di sini ialahirama. Irama yang asas didalam kaedah ini ialah irama bersamaan dengan pergerakankanak-kanak seperti berjalan (krocet ± mempunyai nilai 1 kiraan) dan berlari (kuaver mempunyai nilai ½ kiraan). Elemen-elemen muzik yang lain seperti bentuk(form),harmoni, tempo, dinamik boleh diatur atau disusun secara berurutan dalamkaedah ini.ii. Konsep melodiSelain konsep irama, konsep melodi juga perlu diperkenalkan secaraberurutan.Mengikut perkembangan muzikal kanak-kanak, mereka hanya dapatmenyanyikan 5 atau 6 ton dan tidak dapat menghasilkan semiton dalam pic yang tepat.Oleh demikian konsep melodi perlu diperkenalkan dengan 2 pic dahulu, µso¶ dan µmi¶yang mempunyai jeda minor ke-3. Mengikut kebiasaan corak jeda ini memang terdapatdi dalam kehidupan harian mereka. Contohnya seperti sebutan perkataan berpic:
 
 Didalam kajian konsep melodi, jeda minor ke-3 dan major ke-2 merupakan jeda-jedayang sama dan lazim digunakan di negara Jepun, Amerika Syarikat dan juga Hungary.
b. Nyanyian
Suara merupakan satu alat muzik yang semulajadi yang berkesan dan dimilikioleh semua orang. Kanak-kanak menggunakan suara sebagai alat untuk melahirkanperasaan gembira, sayang, sedih, takut atau seronok. Cara yang baik bagi kanak-kanakmenggunakannya untuk menimba pengalaman muzikal ialah kegiatan nyanyian. Olehitu nyanyian merupakan aktiviti yang penting dalam pengajaran dan pembelajaranmuzik dan asas yang terbaik dalam perkembangan dan kemahiran muzik.
c. Pendengaran Dalaman
Teknik ini dikenali sebagai µinner hearing¶ dan µinner singing¶ yang dapat mengujikesemua elemen muzik kanak-kanak. Pendengaran dalaman memainkan peranan yangpenting dalam kemahiran muzik seperti nyanyian, permainan alat dan lain-lain bidangmuzik. Berikut adalah beberapa aktivitikemahiran pendengaran dalaman yang bolehdigunakan dalam pengajaran dan pembelajaran muzik:Contoh 1Gunakan lagu yang mudah seperti Lompat Si Katak Lompat, Bangun Pagi GosokPagi, Jong-jong Inai dan sebagainya. Pelajar harus faham bahawa tujuan latihan iniadalah untuk menguji tempo, melodi dan elemen-elemen muzikal lain yang telahmereka pelajari. Terangkan kepada pelajar bahawa untuk lagu yang dinyanyikan,mereka dikehendaki untuk menyanyi frasa pertama dan kedua dengan kuat dannyanyikan frasa ketiga dalam kepala. Dengan erti kata lain pelajar - pelajar dikehendakiuntuk terus menyanyi dengan senyap. Kemudian frasa yang terakhir perlu dinyanyikankuat semula.
 
Contoh 2Meneka lagu. Guru menggunakan isyarat tangan solfa kepada sesuatu melodidan meminta murid-murid menyanyikan dengan senyap di dalam kepala. Setelah gurumemberi masa untuk murid-murid merasai melodi itu, guru akan meminta muridmenyanyikan keratan melodi tersebut secara kuat
d. Penghafalan
Kanak-kanak biasanya merasa seronok apabila mempelajari sesuatu lagu itudengan cara menghafal atau µlearning by heart¶. Namun ada cara yang lebih menarikdalam memperkembangkan aspek ini. Ia boleh dilakukan melalui teknik permainan.Contoh 1.Guru membuat isyarat tangan dan murid menghafalnya sambil berfikir meloditersebut. Murid membuat isyarat tangan serta menyanyikan melodi itu kepada solfa.Proses diulang dengan motif-motif yang pendek. (Setelah latihan dijalankan beberapakalai murid diberi latihan dengan menggunakan motif yang lebih panjang)Contoh 2Guru menggunakan skel pentatonik sebagai bahan penghafalan. Murid diberisehelai kertas dimana dibahagian kiri telah diisi dengan not-not pada baluk. Dibahagiankanan pula dikosongkan. Murid mendengar guru memainkan 2 atau 3 not dikibodberulang-ulang.Murid digalakan berfikir dahulu sebelum menulis balik pada balukdisebelah kanan.Setelah selesai menulis, murid menyanyi not-not yang ditulis dibaluk tadi.
e. Improvisasi
 Aspek ini diperkenalkan sebagai satu cara untuk menentukan samada muriddapat memahami konsep muzik yang dipelajari serta member keyakinan kepadamereka. Contoh : Permainan Baling Tepuk Guru akan membaling µbola sakti¶ kepadamurid bertuah. Guru akan bertepuk atau menggerakkan anggota badannya pada detiksambil murid mendengar. Murid tersebut digalakkan respon melalui bertepuk ataumenggerakkan anggota badan pada satu corak yang lain.

Activity (56)

You've already reviewed this. Edit your review.
Sky Angle liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Yeo Hui En liked this
Hanif Azahar liked this
Isyati Mohammad liked this
niya.RT liked this
Farra DziLla liked this
Joe Raize liked this
Maria Edward liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->