Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Gherga - Medierea conflictelor

Gherga - Medierea conflictelor

Ratings:
(0)
|Views: 35|Likes:
Published by Mirela Robu

More info:

Published by: Mirela Robu on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2011

pdf

text

original

 
EUGEN GHERGA GABRIELA GHERGA
MEDIEREACONFLICTELOR
 
2
De ce medierea conflictelor?
Lucrarea a fost:?
 
scrisa în 1999?
 
tiparita în cadrul Pachetului antirasist în 2000?
 
introdusa pe Internet în 2001Consideram ca ea se adreseaza unui public larg - atât prin terminologia utilizata, cât si prinmodalitatile de abordare; este structurata în 3 parti:?
 
comunicare?
 
mediere?
 
negocierecorespunzatoare de fapt etapelor rezolvarii unui conflict.Desigur ca medierea conflictelor este accentuata; aceasta din doua puncte de vedere:?
 
fiind subiectul de baza al lucrarii si deseori cea mai accesibila cale de încheiere a unui conflict?
 
utilizatorul poate gasi în premiera în versiune româneasca modalitati originale de tratare aconflictelorDe-a lungul paginilor se trece din teorie în practic - ambele chestiuni având importanta:?
 
teoretic - se definesc cadre ale conflictelor (indiferent de natura) si se fundamenteaza explicatii?
 
practic - sunt propuse metode ce sa conduca la solutia dorita în conflictMediatorul nu trebuie confundat cu negociatorul! Atunci când comunicarea dintre partile în conflicteste defectuoasa - aceasta poate fi însusi cauza aparitiei conflictului ori escaladarea lui (daca radacinile salesunt altele decât comunicarea deficitara dintre parti). Medierea propune a treia parte - neutra conflictului -care sa intermedieze comunicarea dar si sa procedeze la reflectarea conflictului reciproc în parti - astfel cafiecare sa înteleaga exact disputa conform propriilor sisteme de valori. De exemplu: atunci când doi copii sebat si al treilea intervine între ei pentru a-i desparti - acesta din urma joaca rolul mediatorului!Conditia este ca partile în conflict sa accepte mediatorii. Mediatorul nu este judecator si nupropune solutii partilor; daca acestea prin mediere se clarifica asupra pozitiilor si conflictul se aplaneaza -ori se încheie - negocierea dispare.Altfel - solutionarea diferendelor ramase survine prin detaliile ce vor fi negociate ulterior medieriisau prin negocierea directa: negociatorul apartine uneia dintre parti (mediatorul niciodata!). De exemplu:când partile au de încheiat un acord, persoanele care-l fac sunt negociatorii. Întâlnirea negociatorilor arereguli diferite de ale întrunirii pentru mediere - deoarece mediatorii nu se mai implica decât la solicitare.Prezentele propuneri ce sunt înfatisate spre lectura se bazeaza în general pe:?
 
experienta în comunicare dobândita prin activitatile Directoratului Tineretului al ConsiliuluiEuropei (Strasbourg) si Youth Express Network?
 
modelul utilizat în Centrul de mediere al conflictelor de pe lânga Ministerul Justitiei francez(Paris)?
 
simulari britanice ale negocierilor (Londra)Multumim membrilor de familie pentru întelegerea acordata la realizare si sprijinului primit de laInstitutul Intercultural si Facultatea de Sociologie a Universitatii de Vest din Timisoara.
Autorii
 
3
COMUNICAREA
Comunicare / conflict 4Baze 4Sursa 5Canale 6Ascultarea 7Bariere 7Eficienta 9Gospodarirea 10Strategii 11Tactici 12Tehnici 14Instrumente 16Maniera 17Metode 18Cercetarea-actiune 19Schimbarea20Instruirea 22Estimarea 23Jocuri 24

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->