Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Lestari Bukit Menghijau

Lestari Bukit Menghijau

Ratings:
(0)
|Views: 1,658|Likes:
Published by Heizen Lanford

More info:

Published by: Heizen Lanford on Mar 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2013

pdf

text

original

 
Sinopsis
 
Kehadiran Pak Tua di Kampung Alor Rambai menimbulkan kecurigaan penduduk kampung.Dia dianggap gila kerana membeli bukit yang penuh dengan hutan belantara. Bukit tersebutdianggap tidak berfaedah oleh penduduk kampung. Pak Tua terlalu mencintai alam sekit ar sehingga menimbulkan perasaan tidak senang dalam kalangan penduduk kampung. Diaakan menegur sesiapa sahaja yang cuba menebang pokok. Hubungan Pak Tua denganpenduduk kampung tidak mesra, dia tersisih kerana sikapnya yang pendiam, sukamemencilkan diri dan tidak mesra.Zahiran sebagai pelajar Tingkatan 3 di kampung tersebut berjaya mendekati lelakimisteri ini dalam usaha menjayakan projek sekolah lestari. Projek sekolah lestari telahdiilhamkan oleh Cikgu Idham, pengetua baharu di SMK Alor Rambai yang proaktif dalammenceriakan kawasan sekolah. Zahiran dan rakan -rakannya telah ditugaskan untuk mencaribeberapa jenis burung dan ikan untuk menghiasi taman sekolah mereka. Projek sekolahlestari ini adalah sebagai persediaan untuk menyertai pertandingan Se kolah LestariAnugerah Alam Sekitar anjuran Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Kementerian Pelajaranyang menawarkan hadiah wang tunai RM10,0 00.Hasil usaha Zahiran dan rakan-rakannya, Pak Tua mula diterima oleh pendudukkampung. Hamzah yang diserang demam kuning menjadi titik permulaan kepada usahagotong-royong bagi membersihkan kawasan rumah Hamzah yang kotor dan menjadi tempatpembiakan nyamuk. Seluruh kampung turut dibersihkan. Hasil cetusan idea Pa k Tua,Tabung Pak Hamid dilancarkan bagi membantu keluarga malang itu. Penyakit untut PakHamid berjaya dirawat setelah menjalani pembedahan di Hospital Appolo, Chennai, India.Tragedi pokok Bintangor yang terbakar membolehkan Zahiran mencungkil sejarahhidup Pak Tua, iaitu seorang saintis yang pernah tinggal di Chicago, Amerika Syarikat. IsteriPak Tua, Kamariah dan dua orang anaknya Zahirah dan Zuwairah terlibat dalamkemalangan jalan raya. Kedua-dua orang anaknya meninggal dunia, manakala iste rinyamenderita penyakit HIV akibat pemindahan darah. Kamariah meninggal dunia sewaktu PakTua dan rakan-rakannya telah berjaya dalam usaha mengumpul sampel untuk penawar HIV. Pokok bintangor spesies
calophyllum leanigerum
merupakan estrak penting dalammenghasilkan penawar HIV. Pokok ini banyak terdapat di belantara negeri Sarawak danPak Tua telah berusaha menanam pokok bintangor di sekitar Bukit Bintangor.Akhirnya, Pak Tua telah menghembuskan nafas terakhir setelah dia mewakafkantanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan.
 
 
Tema
 
Kepentingan menjaga alam sekitar. Pak Tua sangat mencintai alam sekitar sehinggadia sanggup membeli bukit yang dipenuhi hutan belantara. Dia melarang sesiapasahaja yang cuba menebang pokok. Dia juga menangis apabila pokok bintangor kesayangannya terbakar.
 
P
ersoalan
 
1.
 
Persoalan cinta akan alam sekitar.Pak Tua amat mencintai alam sekitar hingga sanggup membeli sebuah bukitseluas empat hektar yang dipenuhi belantara. Kawasan bukit ini ditanamidengan pokok bintangor.
 
2.
 
Persoalan menjaga kebersihan kawasan persekitaran.Penduduk Kampung Alor Rambai telah membersihkan kawasan rumah PakHamid dan kawasan kampung demi mengelakkan penyakit-penyakit bawaannyamuk.
 
3.
 
Persoalan peranan pelajar menjayakan sesuatu projek sekolah.Zahiran dan rakan-rakannya berusaha mencari burung dan ikan untukmenjayakan projek sekolah lestari.
 
4.
 
Persoalan mempercayai kepercayaan karut.Pak Hamid mempercayai khidmat dukun Lebai Deraman yang mengubatianaknya, Hamzah. Hamzah dikatakan demam biasa akibat ditegur hantu tanah.5. Persoalan para saintis membuat kajian menghasilkan perubatan moden.Pak Tua dan rakan-rakannya berjaya menghasilkan penawar HIV daripadaekstrak pokok bintangor spesies
calophyllum lanigerum
.
 
6
. Persoalan sumber alam yang boleh memberikan manfaat kepada manusia.
 
Sumber alam seperti pokok bunga cempaka putih boleh mengubati bisul. kudisdanradang tengkuk; daun pokok kacang kelor berkhasiat membantu membersihkandarah,mengurangkan kandungan gula dan mengawal tekanan darah di dalam badan.
 
Pl
ot
 
 
N
ovel ini dibina mengikut kronologi dari awal hingga akhir.
 
Permulaa
n
 
Dimulakan dengan kehadiran Pak Tua di Kampung Alor Rambai telah menimbulkanpelbagai prasangka penduduk kampung terhadapnya. Keputusan Pak Tua membelibukit seluas empat hektar (bukit bintangor) menyebabkan penduduk kampungmenganggapnya sebagai tidak waras. Zahiran cuba mendekati Pak Tua yang tinggaldi kaki Bukit Bintangor.
 
Perkemba
ng
a
n
 
Cikgu Idham mencetuskan idea untuk mengadakan projek sekolah lestari danberhasrat menyertai pertandingan Sekolah Lestari Anugerah Alam Sekitar anjuranJabatan Alam Sekitar dan Kementerian Pelajaran. Zahiran dan rakan-rakannyaditugaskan menangkap burung dan ikan, serta mencari pelbagai jenis pokok bunga.Secara tidak langsung, hal ini membolehkan Zahiran dan rakan -rakannyamengenali Pak Tua dengan lebih dekat. Mereka mendapati Pak Tua bukanlahseperti yang dianggap oleh orang kampung.
 
Pu
nc
ak
 
Hamzah telah diserang penyakit demam kuning yang boleh membawa maut.Penyakit demam kuning berpunca daripada gigitan nyamuk
aedes aegypti 
. Pak Tuamenyarankan Hamzah dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Rentetandaripada peristiwa itu, gotong-royong membersihkan kawasan rumah Hamzah dansekitar kampung dijalankan.
 
Pelera
i
a
n
 
Pak Tua berhasrat untuk membantu Pak Hamid yang menderita penyakit untut akibatgigitan nyamuk
culex SP 
. Pak Tua mencadangkan penubuhan Tabung Pak Hamiduntuk tujuan rawatan. Manakala, Zahiran berjaya mencungkil latar belakangkehidupan Pak Tua. Sebelum meninggal dunia, Pak Tua telah mewakafkantanahnya di Bukit Bintangor untuk tujuan pendidikan dan penyelidikan.
T
ek
ni
k Pl
ot
 
1.
 
Dialog
 
Contoh: ³Kenapa dengan jip pak cik?´ Zahiran mengulangi.
 
³Tayarnya pancit!´ ujar Pak Tua sambil mengeluh panjang.2.
 
Imbas kembali
 
Contoh: Zahiran terkenang akan kisah Pak Tua setiap kali dia memandang Bukit

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
BelalaNg GreEnies liked this
Wahidah Malfroy liked this
Ahmad Danish Ahmad Ramli liked this
Alden Ronaldo Lopez liked this
Syazana Wahid liked this
Syazwani Yusuf liked this
Afiq Firdhaus liked this
Tiha Fatiha liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->