Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
46Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
FACTORING – definitie si tipuri de factoring

FACTORING – definitie si tipuri de factoring

Ratings:
(0)
|Views: 3,465|Likes:
FACTORING – definitie si tipuri de factoring - Factoringul este operatiunea prin care o societate comerciala furnizatoare de produse si servicii transfera proprietatea creantelor sale izvorate din facturile comerciale catre o societate specializata (banca sau IFN), acesta din urma avand obligatia de a asigura incasarea creantelor respective si de a-si asuma riscul de neplata.
FACTORING – definitie si tipuri de factoring - Factoringul este operatiunea prin care o societate comerciala furnizatoare de produse si servicii transfera proprietatea creantelor sale izvorate din facturile comerciale catre o societate specializata (banca sau IFN), acesta din urma avand obligatia de a asigura incasarea creantelor respective si de a-si asuma riscul de neplata.

More info:

Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

 
FACTORING – definitie si tipuri de factoring 
Factoringul este operatiunea prin care o societate comerciala furnizatoare de produsesi servicii transfera proprietatea creantelor sale izvorate din facturile comerciale catre osocietate specializata (banca sau IFN), acesta din urma avand obligatia de a asiguraincasarea creantelor respective si de a-si asuma riscul de neplata.
Factorul este societatea financiara specializata in incasarea creantelor. Aderentul societatea comerciala furnizatoare de produse si servicii.
Daca prin contractul de "factoring" se solicita instituirea unei ipoceci sau a unui gaj,acesta nu este factoring ci un simplu credit.Factorul poate achita intreaga valoare a facturii sau doar o parte, cca 80 %. Deasemenea factorul isi asuma riscul de neincasare (sn factoring fara regres), sau nu isi asuma rscul de neincasare (factoring cu regres) caz in care factorul debiteaza contul aderentului.Pentru a intra intr-un contract de factoring factorul verifica documentele juridice si financiare ale aderentului, bonitatea aderentului, contractele incheiate cu clientii.Factorul prefera ca intre client si aderent sa existe un istoric al tranzactiilor pentru averifica comportamentul de plati a clientului aderentului. In urma verificarilor de bonitatea clientilor aderentului (cu deraj sau fara deranj asupra acestora) cat si pe bazaistoricului tranzactiilor se acorda o limita de creditare asupra fiecarui contract, careinsumate dau valoarea contractului de finantare in regim factoring.Ca si observatie din practica Factorul in general prefera ca Aderentul sa cesionezeintreaga valoare a contractului cu un client, selectionarea facturilor la plata o facefactorul, nu aderentul.Factoringul implica bineinteles si costuri, marimea acestora depinzand de tipul de produs al Factorului, de aceea va recomand sa cereti mai oferte de la mai multesocietati de factoring. Va enumar cateva costuri : dobanda, taxa analiza fiecare client,taxa operare/factura, comision valoare factura, comision de acordare, de administrare -existenta, valoarea si titulatura lor difera de la firma la firma.Factoringul consta in posibilitatea exportatorilor de a ceda o parte din creante sau a leceda in totalitatea lor unei/unor institutii specializate in operatiuni de acest gen pe bazaunui contract de factoring in schimbul cedarii unui comision.
 
Din perspectiva serviciilor incluse, factoringul este definit ca un produs financiar complex care combina creditarea, asumarea riscului de neincasare a creantelor, servicii de urmarire si incasare a creantelor, precum si evidenta contabila a creantelor.Factoringul este nu doar o tehnica de finantare in faza de postlivrare, ci si una detransformare in lichiditati a creantelor rezultate in urma livrarii bunurilor sau a prestarii serviciilor.Factoringul este privit si ca un contract incheiat intre furnizorul de marfuri sau  prestatorul de servicii (denumit aderent in cadrul acestui contract) si factor (care poate fi o societate bancara sau o institutie financiara specializata), prin care creanteleaderentului din vanzari de bunuri sau prestari de servicii sunt preluate de factor spre a fi mai apoi incasate de catre acesta de la debitori Factoringul international isi are originile in secolul al XVII-lea, fiind concentrat incomertul cu textile dintre Anglia si Statele Unite.Primele forme ale factoringului dateaza din perioada marilor descoperiri geografice.Creat de practica engleza, factoringul a dobandit o amploare deosebita in S.U.A. inconditiile comertului cu coloniile .In ziua de 21 decembrie 1620, cand pelerinii au debarcat de pe bordul vasului Mayflower, aveau un aliat deosebit de important. De fapt, acest „partener tacut” a fost cel care a facut posibila navigarea acestora din Plymouth (Anglia) catre Lumea Noua, partener cunoscut mai tarziu sub denumirea de factor. Acordul incheiat cu un grup de comercianti din Londra avea drept scop finantareaexpeditiei catre Lumea Noua si a reprezentat o forma timpurie a factoringului in careresursele banesti erau avansate in schimbul garantarii rambursarii lor la scadenta. Aceasta noua forma de finantare a avut o contributie esentiala, un rol hotarator in pasirea S.U.A. in randul celor mai industrializate tari din lume. Colonistii din Plymouthstabiliti pe tarmurile Lumii Noi aveau sa se confrunte cu realitatile construirii unei vieti noi: nevoia de a obtine marfurile si materialele necesare construirii coloniei, pe de o parte, si aceea de a-si plati datoriile implicate de expeditie, pe de alta parte. Astfel s-a ajuns la hotararea de a infiinta parteneriate generale pentru comertul cu marfurile coloniale si cele engleze astfel incat colonistii sa poata obtine bumbac,articole din lana, arme, iar partenerii acestora sa obtina un profit din care sa-si poata plati datoriile.In cadrul acestor acorduri comerciale, comerciantii londonezi erau denumiti „agenti si factori”, avand rolul de a facilita schimbul de marfuri. Astfel, termenul de „factor” adevenit o componenta a vocabularului colonistilor. In timp ce coloniile au parcurs undrum istovitor catre independenta, factorii au progresat odata cu ei.
 
Dupa castigarea luptei pentru independenta, noua natiune a inceput sa cucereascavestul. Aceasta a determinat o crestere continua a cererii de produse manufacturatecare proveneau mai ales din Anglia si celelalte tari europene. Sistemul de distributie detip agent sau factor a continuat sa fie principalul mijloc prin care marfurile din Europaajungeau in America prin anii 1800. In schimbul unui comision, factorul si-a asumat responsabilitatea vanzarii marfurilor, a garantat creditul cumparatorilor din colonie si acolectat drepturile exportatorilor europeni.Factorii ofereau chiar si facilitati de depozitare partenerilor. Adeseori, marfuriledestinate asezarilor americane erau incredintate factorului inainte de a fi vanduteconsumatorului final, factorul putand astfel furniza partenerilor europeni informatii cu  privire la produsele cerute de clientii din colonie. Aceste activitati priveau in primul rand  produsele din industria textila. Fabricile din Europa furnizau tesaturile americanilor pecare acestia le prelucrau si le transformau in imbracaminte. Factorul primea marfurile, platind uneori avans expeditorilor-exportatori in schimbul marfii incredintate. Deasemenea, factorul platea uneori avansuri periodice in schimbul drepturilor rezultate dinvanzarea marfurilor direct catre clienti.Odata cu izbucnirea primei Revolutii Industriale rolul factorului s-a scimbat semnificativ.Producatorii din industria textila si-au construit propriile fabrici, creandu-si strategii devanzare pentru a desface productia pe intreg teritoriul tarii. Dependenta acestora defactori in privinta vanzarii marfurilor a disparut, acestia devenind din ce in ce mai mult oorganizatie specializata in servicii bancare si de credit.In aceste conditii, factorul garanta platile clientilor acceptati si cumpara creantele partenerilor fara recurs. Clientii efectuau platile in acest fel direct catre factor. In plus,factorul dadea avansuri in bani in schimbul valorii marfurilor, care erau controlate fie prin gaj, fie prin recipisa de depozit.Multe din societatile de factoring de azi isi au originile la inceputul secolului al XIX-lea.Pe masura ce economia s-a transformat dintr-una dominata de agricultura intr-oeconomie industriala, factorii au depasit limita industriei textile, acumuland un volumimpresionant de date financiare prin dezvoltarea unor tehnici de creditare sofisticate si variate. Au aparut de-a lungul tarii noi industrii care aveau nevoie de serviciilespecializate, calificate oferite de factori la un nivel mai mult decat satisfacator.
Factoringul international 
(cunoscut si sub denumirea de factoring de export in valuta)este ca aceasta din urma trebuie sa indeplineasca una din urmatoarele conditii:
contractul de export sa aiba prevazuta o modalitate de plata asiguratorie cum ar fi acreditivul sau scrisoarea de garantie bancara,
riscul de neplata din partea debitorilor externi sa fie acoperit de o societateinternationala de factoring,
sa existe asigurare impotriva riscului de tara pentru exporturi in tari altele decat cele din categoria a, din partea EXIMBaNK (acest risc – adica cel de tara fiind 

Activity (46)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Silvia Dumitrescu liked this
Popa Ionut liked this
cdanut liked this
Bianca Presada liked this
catalina_abrudean liked this
catalina_abrudean liked this
corina_nemes_1 liked this
Alexandra Andreea Tudor liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->