Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Standard view
Full view
of .
0 of .
Results for:
P. 1
Find the Day the Easy Way!

# Find the Day the Easy Way!

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 836|Likes:
Here is a short-cut method to find the day of any given date. No pen, no paper!
Here is a short-cut method to find the day of any given date. No pen, no paper!

### Availability:

See more
See less

02/17/2013

pdf

text

original

Here is an interesting way to find the day of your birth! No paper, nopen nor cumbersome calculations!Let us take as an example, a date in the 20th century, 15th August 1947.Take the last two digits of the year i.e. 47; divide it by 4 and add thequotient to the number 47+11=58; divide thisnumber by 7 (a week has 7 days!) and get the remainder i.e. 2.This is thekey number for the year 1947.Memorize the words "GULF SMOKE GUN". The letters of the wordsrepresent the twelve months in order.In our example date, the month is August, the eighth month of the year.The eighth letter in the clue words is ''. 'K' is the 11th letter of thealphabet (count with your fingers!); add the digits 1+1 =2. So the keynumber for the month August is 2.Add the key numbers of the year, month and the date (15). 2+2+15 =19.Divide by 7. We get the remainder 5.Monday = 1, Tuesday = 2, Wednesday = 3 Thursday = 4 Friday = 5Saturday = 6, Sunday = 7 or 0.Hence 15/8/1947 was a Friday!Note: If it is a Leap year, the key numbers for January and Februarywill be one less i.e. January = 6 and February = 2

Let us find the day on 12-2-1992.92 divided by 4 gives the quotient as 23; adding 92and 23, we get 115;dividing the number by 7 the remainder is 3. So the key number for theyear is 3.February is the second month of the English calendar. The 2nd letter inthe clue words is 'U'; it is the 21st letter of thealphabet. 2 + 1 = 3. But as 1992 was a Leap year, 3 -1 = 2. So the keynumber for the month February is 2.Adding the key numbers of the year and the month, and the date we get3 + 2 + 12 = 17. Dividing 17 by 7, theremainder is 3. The third day of the week starting from Monday isWednesday. So 12th February 1992 was a Wednesday!The above method can be applied to the 21st century too! But you willhave to count the days from Sunday!What is the day on 31-10-2002?‘02’ is not divisible by 4; dividing by 7 the remainder is 2 itself. Hencethe key number of the year 2002 is 2.The 10th letter of the clue words is 'G', which is the 7th letter of thealphabet. So the key number for October is 7 or 0.Adding the key numbers of the year and the month, and the date, we get2 + 0 + 31 = 33 = 5 (dividing by 7). Counting

## Activity (4)

specis4m liked this
saravvanonm liked this
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->