Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PENGENALAN ILMU UKUR

PENGENALAN ILMU UKUR

Ratings:
(0)
|Views: 304|Likes:

More info:

Published by: cik siti yang sejati on Mar 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2013

pdf

text

original

 
PENGENALAN ILMU UKUR
OBJEKTIF AM
Memahami pengetahuan asas cabang ilmu ukur dalambidang ukur kejuruteraan
OBJEKTIF KHUSUS
Di akhir unit ini anda akan dapat :-_ Menyatakan definisi ilmu ukur, ukur satah danukur geodetik._ Menerangkan cabang-cabang ilmu ukur mengikut tujuan._ Menerangkan prinsip ilmu ukur, tujuan danpenggunaannya._ Menerangkan perkembangan teknologi ukur.
PENGENALAN ILMU UKUR
Ilmu ukur boleh ditakrifkan sebagai cara atau kesenian membuat ukuranterhadap kedudukan relatif bagi titik-titik yang berada di atas permukaanbumi untuk menghasilkan keadaan sebenar perihal kawasan tersebut.Apabila titik tersebut dipelot di atas sekeping kertas lukisan denganmenggunakan skala yang sesuai, maka bentuk mukabumi semulajadiatau ciptajadi seperti bukit, sungai, jalanraya, landasan keretapi,bangunan dan lain-lain dapat dibentuk dalam rupa sebuah pelan atau petadengan betul. Dalam erti kata yang lain, ilmu ukur adalah penggambaranmuka bumi dalam bentuk pelan ataupun muka keratan tegak yangberskala untuk tujuan menentukan dimensi, bentuk dan keluasankawasan yang diukur.
Pengkelasan Ilmu Ukur 
Pengkelasan ilmu ukur boleh dibahagikan berdasarkan :a. Tujuan mengukur b. Penggunaan alat-alat ukur yang utama.
 
 
Berdasarkan Kepada Tujuan Mengukur.
Ukur Satah
U
kur satah adalah satu kaedah pengukuran bagi menentukankedudukan titik di atas permukaan bumi. Dalam ukur satah,permukaan bumi dianggap mendatar. Kaedah ini memadaibagi kawasan yang mempunyai keluasan dalam lingkungantidak melebihi 250km persegi atau 55 km panjang kerana ralatyang wujud tidak memberikan kesan terhadap ketepatanpengukuran.
U
kuran-ukuran di padang diterima sebagaiukuran benar dan apabila dipelot di atas kertas merupakanunjuran di atas satah mendatar. Satah mendatar inibermaksud satah yang berada dalam keadaan tepat ataunormal terhadap garis graviti. Garisan graviti dapat dibentukdengan menggantung pelambab dengan tali halus di ataspermukaan bumi.
Ukur Geodetik
Satu lagi kaedah dalam menentukan kedudukan sesuatu titikdi atas permukaan bumi. Dalam kaedah ini, lengkung bumidiambil kira dalam kerja-kerja hitungan dan konsep tentanggeometri sfera diperlukan. Kaedah ini digunakan bagikawasan yang melebihi 250 km persegi atau 55 km panjang.Dengan menggunakan peralatan yang moden dan canggihpengukuran geodetik boleh dijalankan bagi keseluruhansesebuah negara. Jaringan yang dihasilkan dari ukurangeodetik ini digunakan bagi mengawal lain-lain ukuran.
Berdasarkan Kepada Alat Ukur Yang Utama.
a.
U
kur Rantaib.
U
kur Kompasc.
U
kur Arasd.
U
kur Mejae.
U
kur Tiodolit
 
 
C
ABANG-
C
ABANG ILMU UKUR
Ilmu
U
kur boleh dibahagikan kepada beberapa cabang dengan mengikuttujuan seperti berikut :-a.
U
kur Kejuruteraanb.
U
kur Kadaster c.
U
kur Hidrografid.
U
kur Topografie.
U
kur Geodetikf. Astronomig. Sistem Penentududukan Global ( GPS )h. Fotogrametrii. Penderiaan Jauh.
Ukur Kejuruteraan
Merupakan asas yang sangat penting dalam semua kerja-kerjarekabentuk dalam kejuruteraan awam. Semua pengukuran diikatkepada tanda-tanda ukur yang sah seperti tanda sempadan, tandaukur kawalan, batu aras, monumen penyegitigaan, monumen GPSdan sebagainya yang mempunyai nilai-nilai kawalan mendatar danmenegak.
Tujuan Ukur Kejuruteraan
Ia dijalankan bagi memenuhi keperluan berikut :-a. Perolehan data-data spatial bumi untuk kegunaanrekabentuk kerja-kerja kejuruteraan awam.b. µSetting out¶ struktur binaan kejuruteraan awam kepadaparameter-parameter yang ditetapkan.c. Menghasilkan pelan lengkap bagi tujuan kerja-kerjakejuruteraan.
Jenis-Jenis Ukur Kejuruteraan
a.
U
kur kawalan mendatar.b.
U
kur kawalan menegak.c. Penandaan (monumenting).d. Kerja-kerja µsetting out¶ untuk jalan, landasan keretapi,talian paip, parit dan tali air, talian elektrik dansebagainya.e. µCross-sectioning¶ dan µprofiling¶f. Kontur dan butirang. Pengawalan deformasi struktur-struktur binaan seperti

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
cik siti yang sejati liked this
Muhammad Sazwan Zailil liked this
Rai Yana liked this
Hamdani Nurdin liked this
cik siti yang sejati liked this
cik siti yang sejati liked this
Ilhaam Bin Ab Rahman liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->